Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Μνημόνιο, διαφάνεια και συμμετοχική δημοκρατία...

Οι υποσχέσεις της παροὐσας κυβέρνησης για διαφάνεια και διαύγεια είναι πολύ γνωστές σε όλους. Εξάλλουδεν έχουμε ξεχάσει το 2004, τότε που μόλις είχε παραλάβει το δαχτυλίδι της εξουσίας ο νυν πρωθυπουργός από τον προκάτοχό του, με τις δηλώσεις για το όραμά του περί "συμμετοχικής δημοκρατίας".
Όλοι βέβαια θυμούνται τοhttp://www.opengov.gr/ και τις χιλιάδες των βιογραφικών που υποβλήθηκαν για τις διάφορες ανώτερες διοικητικές θέσεις, για να προσληφθούν τελικά με τις πιό αδιαφανείς διαδικασίες -στο όνομα της διαφάνειας βέβαια πάντα- οι πλησιέστεροι στην κυρίαρχη κυβερνητική ομάδα και τον πρωθυπουργό. Τέλος πάντων δεν θα περιμέναμε κάτι πολύ διαφορετικό όσο αφελείς και να...
 ήμασταν! Το θέατρο απλά ήταν σχετικά ακατανόητο αλλά δεν βαριέστε!
Στην συνέχεια προσπαθούν να μας πείσουν για το πρόγραμμα διαύγειας στις δαπάνες του δημοσίου (http://diavgeia.gov.gr/), αλλά μία περιήγηση στο website της Διαύγειας θα σας πείσει ότι μόνο μικροποσά δηλώνονται στις δαπάνες και φυσικά απουσιάζει κάποιο εργαλείο συγκεντρωτικών πληροφοριών! Ωραία Διαύγεια βρέ παιδιά, να την χαιρόσαστε! Άντε να βρείς άκρη με τα δισεκατομμύρια που σπαταλούνται στις μαύρες τρύπες του Δημοσίου μέσα στον ωκεανό των λεπτομερειών! 
Η θέση μας είναι οτι η κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα όλοι οι σιωπηλοί αξιόλογοι άνθρωποι αυτής της χώρας πρέπει πλέον να παρέμβουν στις εξελίξεις, γιατί η χώρα κατρακυλάει και αν περιμένουμε να σωθούμε από αυτό το αναξιόπιστο πολιτικό σύστημα των δύο εναλασσόμενων στην εξουσία κομμάτων τότε ζήτω που καήκαμε! Αλλά πρέπει να παρέμβουμε με σοβαρότητα και με σεβασμό στις κατακτήσεις της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Απαραίτητη προυπόθεση αυτής της παρέμβασης, αν δεν θέλουμε να καταντήσουμε φωνασκούντες χούλιγκανς, είναι ο έλεγχος της Διοίκησης και της Κυβέρνησης. Θα μου πείτε οτι αυτό υποτίθεται κάνουν οι εκπρόσωποί μας στο κοινοβούλιο και ο Τύπος. Δυστυχώς όμως το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας μας σήμερα είναι η κρίση εκπροσώπησης σε όλα τα όργανα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μας, συμπεριλαμβανομένων του Κοινοβουλίου, του Τύπου, του Συνδικαλισμού κλπ! Δεν έχουμε πολλές επιλογές, αν εμείς οι ίδιοι δεν ανασκουμπωθούμε δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα πλέον. 
Η παραπάνω εισαγωγή έχει να κάνει με κάτι που εκ πρώτης όψης μοιάζει αυτονόητο. Συγκεκριμένα, θα περίμενε κανείς οτι αφού η χώρα ζεί στον αστερισμό του μνημονίου και υποτίθεται ότι κάτω από την καθοδήγηση της κυβέρνησης και της τρόικας προσπαθούμε να συντονιστούμε στην υλοποίησή του, τουλάχιστον τα σχετικά έγγραφα θα ήταν διαθέσιμα σε πρώτη ζήτηση! Αμ δε! 
Στο website του Υπουργείου Οικονομικών (Κάντε κλικ εδώ) αναγράφεται
"Κοινό κλιμάκιο ΕΕ/ΔΝΤ/ΕΚΤ επισκέφθηκε την Αθήνα από 21 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2010 μετά την υποβολή αιτήματος για διεθνή χρηματοδοτική συνδρομή από την Ελλάδα.
Την 2 Μαΐου, η αποστολή κατέληξε στη σύναψη συμφωνίας σε υπηρεσιακό επίπεδο για μια χρηματοδοτική δέσμη ύψους 110 δισ. ευρώ από κοινού από τη ζώνη του ευρώ και το ΔΝΤ και τις συνοδευτικές οικονομικές πολιτικές. Την ίδια μέρα, το Eurogroup συμφώνησε να ενεργοποιήσει στήριξη οικονομικής σταθερότητας υπέρ της Ελλάδας μέσω διμερών δανείων που θα συγκεντρώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στις 9 Μαΐου το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ ενέκρινε συμφωνία stand-by (SBA). Στις 18 Μαΐου, οι χώρες της ευρωζώνης εκταμίευσαν την πρώτη δόση του δανείου ύψους 14,5 δις. ευρώ, κατόπιν εκταμίευσης 5,5 δις. ευρώ από το ΔΝΤ.
Η παρούσα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιλαμβάνει επισκόπηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, των συζητήσεων με τις αρχές, καθώς και των στόχων και του σχεδιασμού του οικονομικού και χρηματοδοτικού προγράμματος."
Στην διπλανή στήλη του εν λόγω site του Υπουργείου Οικονομικών με τα επισυναπτόμενα αρχεία θα βρείτε μόνο τα ακόλουθα
Νόμος 3845 -ΦΕΚ Α 65/06.05.2010 
Παράρτημα Ι 
Παράρτημα ΙΙ 
Παράρτημα III - Μνημόνιο 
Παράρτημα IV - Μνημόνιο 
Έκθεση Επιτροπής 
Έκθεση ΔΝΤ (Αγγλικά) 
Περιέργως δεν θα βρείτε την δανειακή σύμβαση, συμφωνία της 2ας Μαίου, για τα 110 δισ ευρώ, που έχει υπογράψει η χώρα στο επίσημο site της κυβέρνησης αλλά ούτε και στου πληθωρικού αντιπροέδρου της (http://antiproedros.gov.gr/stability-programme)! Και βέβαια δεν θα την βρείτε ούτε στο επίσημο site της Τράπεζας της Ελλάδας (http://www.bankofgreece.gr/Pages/default.aspx)
Φάγαμε τον κόσμο στο Διαδίκτυο, και κάποιος αναγνώστης μας μας έστειλε ένα αρχείο που με επιφύλαξη φαίνεται να είναι η ανεπίσημη μετάφραση της δανειακής αυτής σύμβασης! Γιατἰ τόσο μυστικοπάθεια; Πως θα συμμετέχουμε στον "πόλεμο" που βρισκόμαστε, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, όταν δεν μας δίδονται ούτε καν οι συμφωνίες; Μου φαίνεται οτι μας αντιμετωπίζουν σαν πρόβατα, όπου μας πλασάρουν ωραία άρθρα, όπως τις εκθέσεις της επιτροπής και του ΔΝΤ, αλλά μάλλον θεωρούν οτι δεν μπορούμε να διαβάσουμε την ίδια την επίμαχη δανειακή σύμβαση! Εύγε!
Εμείς τέλος πάντων την αναρτούμε (Κάντε κλικ εδώ), και αν υπάρχει κάποια πιό επίσημη εκδοχή και ιδιαίτερα η Αγγλική ακόμη πιό ευχαρίστως να την αναρτήσουμε. Πέραν όμως αυτής της ανάρτησης θέλουμε να επισημάνουμε με αυτη την ευκαιρία το χοντρό και αναίτιο δούλεμα που μας επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες και οι εκπρόσωποί μας μαζί με την πλήρη αδιαφάνεια στην λειτουργία της Διοίκησης. Ας τους αποδείξουμε οτι είμαστε καλύτεροι από ότι μας φαντάζονται, και ότι μπορούμε να βρούμε αυτό που μας αποκρύπτουν. Αλλά σε κάθε περίπτωση δικαιούμαστε και πρέπει να απαιτούμε όλα τα έγγραφα και τις οδηγίες που καθορίζουν την μοίρα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.