Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΜΕΝΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟ ΜΑΡΤΙΟ Καίγονται ΔΕΚΟ και ζωές

Λουκέτο σε ελλειμματικές ΔΕΚΟ ξεκινώντας από αυτές που εντάχθηκαν στο έλλειμμα, νέα εκτεταμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση στα επικουρικά και στα βαρέα με παράθυρο για «προσαρμογές» στις βασικές συντάξεις, παρακράτηση μέρους του προϋπολογισμού έως τον Σεπτέμβριο για περίπτωση αστοχίας, ολική αναμόρφωση του μισθολογίου και της κατανομής προσωπικού στον δημόσιο τομέα, επανεξέταση όλων των κοινωνικών επιδομάτων και «μαχαίρι» σε οικογενειακές παροχές και επιδόματα ανεργίας, αλλά και νέα αύξηση έμμεσων φόρων σε αναψυκτικά και ΦΠΑ το 2012 περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το αναθεωρημένο Μνημόνιο που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση.
Βαρύ το φορτίοΒαρύ το φορτίοΕγκρίθηκε από την τρόικα, η οποία θα προχωρήσει στην εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, επιφυλάσσοντας θετικά σχόλια και εύσημα. Βασική επισήμανση είναι η «απόκλιση περίπου 4 δισ. ευρώ στα έσοδα λόγω της ύφεσης και της υφιστάμενης αδυναμίας στην είσπραξη φόρων».
Ωστόσο, η αναθεωρημένη μορφή του Μνημονίου περιλαμβάνει μια σειρά από νέα μέτρα ή διευκρινίσεις για δεσμεύσεις που έχουν ήδη αναληφθεί και αποκαλύπτουν νέες παρεμβάσεις.
Η σημαντικότερη σε αξία, που δεν ορίζεται όμως με σαφήνεια, είναι τα μέτρα ίσα με το 5% του ΑΕΠ που θα «διευκρινιστούν» τον Μάρτιο διά νόμου. Θα πρέπει να υλοποιηθούν την περίοδο 2012-14. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, θα περιλαμβάνουν σχέδια αναδιάρθρωσης για τις μεγάλες και ζημιογόνες κρατικές επιχειρήσεις, το κλείσιμο των μη αναγκαίων φορέων του δημόσιου τομέα, νέα φορολογική μεταρρύθμιση, μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, στο μισθολόγιο του Δημοσίου και μείωση των στρατιωτικών δαπανών.
Οσο για τα μέτρα που «αποκαλύπτει» το αναθεωρημένο Μνημόνιο είναι:
Οι ΔΕΚΟ
**Μέσα στο 2011 η κυβέρνηση υιοθετεί ένα σχέδιο δράσης για την αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει «σε κλείσιμο των μη βιώσιμων». Οπως αναφέρεται, προτεραιότητα θα δοθεί σε 17 ΔΕΚΟ και φορείς που έβαλε πρόσφατα η Eurostat.
**Με νέο νόμο που θα τεθεί σε ισχύ το τέλος Φεβρουαρίου 2011 θα μειωθεί κατά μέσο όρο κατά 10% ο βασικός μισθός στις ΔΕΚΟ και θα περιοριστούν τα επιδόματα στο 10% του βασικού μισθού κατά μέσο όρο.
**Τα εισιτήρια θα αυξηθούν στα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τουλάχιστον 30%, ενώ υπήρξε δέσμευση και για την αύξηση «άλλων δασμών».
**Θεσπίζονται από το 2011 οικογενειακά επιδόματα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ από το 2012 έρχονται επιδόματα ανεργίας με κριτήριο τα ελάχιστα απαιτούμενα μέσα διαβίωσης.
Οι συντάξεις
**Η κυβέρνηση «θα αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος που προβλέπονται από το νόμο 3863/2010» αν οι προβλέψεις της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής δείξουν ότι η προβλεπόμενη αύξηση των δημοσίων δαπανών για συντάξεις θα υπερβεί το όριο των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ για την περίοδο 2009-10. Η αναθεώρηση θα σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
**Οι αναφορές για τις επικουρικές συντάξεις είναι σαφείς. Θεσπίζεται «νέο επικουρικό σύστημα πλασματικών καθορισμένων εισφορών που θα διασφαλίσουν τη μακροπρόθεσμη αναλογιστική ισορροπία». Η κυβέρνηση «παγώνει τις ονομαστικές επικουρικές συντάξεις και μειώνει τα ποσοστά αναπλήρωσης για τα κεκτημένα δικαιώματα, με βάση την αναλογιστική μελέτη που θα εκπονηθεί από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή».
Θα υλοποιήσει «σε βάθος αναθεώρηση της λειτουργίας των δημόσιων ταμείων δευτερεύουσας/επικουρικής σύνταξης». Οπως αναφέρεται, η αναθεώρηση θα πρέπει να πετύχει τη σταθεροποίηση των τρεχουσών δαπανών, μέσω των κατάλληλων προσαρμογών που θα γίνουν από 1ης Ιανουαρίου 2012 και τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των επικουρικών συντάξεων μέσα από μια αυστηρή σχέση μεταξύ εισφορών και παροχών.
Η μεταρρύθμιση του δευτερευουσών (επικουρικών) συντάξεων θα σχεδιαστεί σε στενή διαβούλευση με τους εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.
Τα βαρέα
***Το επόμενο καλοκαίρι θα αναθεωρήσει και τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα ώστε να καλύπτει «όχι παραπάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού». Η νέα λίστα θα εφαρμοστεί σε όλους τους υπάρχοντες και μελλοντικούς εργαζομένους.
***Το 2011 η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και νομοθεσία που καθιερώνει ένα απλοποιημένο σύστημα αμοιβών που καλύπτει τον βασικό μισθό και τα επιδόματα και εφαρμόζεται σε όλους τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Θα πρέπει να είναι μέρος μιας συνολικής αναμόρφωσης της διαχείρισης ανθρωπίνων πόρων του δημόσιου τομέα.
***Το υπουργείο Οικονομικών από τον Ιανουάριο θα αποδεσμεύει κάθε μήνα το 1/14 των πιστώσεων του προϋπολογισμού (εκτός από μισθούς, συντάξεις και τόκους) αντί για το 1/12. Το «απόθεμα» δεν θα αποδεσμευθεί πριν από τον Σεπτέμβριο του 2011 και μπορεί να ακυρωθεί από το υπουργείο Οικονομικών αν το έλλειμμα δεν μειώνεται.
**Οσο για το 2012 προβλέπονται μείωση της απασχόλησης στον δημόσιο τομέα επιπροσθέτως του κανόνα της μίας πρόσληψης ανά πέντε συνταξιοδοτήσεις, ειδικός φόρος κατανάλωσης για τα μη αλκοολούχα ποτά, νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών και του ΦΠΑ.
**Το 2012 θα συνεχιστεί το πάγωμα των συντάξεων με την πρόσθετη πρόβλεψη ότι σε περίπτωση αρνητικού πληθωρισμού (λόγω ύφεσης) θα μειωθούν ανάλογα...
**Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεων του δικαστηρίου της Ε.Ε. για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και με διπλώματα από παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Επίσης επανέλαβε δέσμευση για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
**Θα υιοθετήσει ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τη διευκόλυνση σύναψης συμφωνιών παραχώρησης για τους περιφερειακούς αερολιμένες.
**Διά νόμου θα καταργηθούν οι περιορισμοί στην παροχή υπηρεσιών για τις περιστασιακές μεταφορές επιβατών με λεωφορεία, πούλμαν και λιμουζίνες. Κάθε φορέας ο οποίος πληροί σαφώς διατυπωμένα κριτήρια, που αφορούν την επαγγελματική ικανότητα, θα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην αγορά.*

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.