Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Η ΚΛΑΔΙΚΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΜΗ ΜΕΛΗ * ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ Το μεγάλο ψαλίδι σε μισθούς-θέσεις εργασίας

Οι κλαδικές συμβάσεις θα ισχύουν σε όλους τους εργαζομένους, ακόμη και σε εκείνους που δουλεύουν σε εταιρείες που δεν συμμετείχαν στη διαπραγμάτευση όπως ίσχυε έως τώρα. Αλλά οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας σε μια επιχείρηση σε κρίση θα μπορούν να μειώνονται μέσω «ειδικής επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης».
Γύρω-γύρω ΟλιΓύρω-γύρω ΟλιΕπειτα από παλινωδίες μηνών και εν αντιθέσει με την αναθεωρημένη έκδοση (Αύγουστος 2010) του Μνημονίου, που προέβλεπε τη μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων, τελικά από το υπουργικό συμβούλιο «πέρασε» η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής τήρησης των συμβάσεων και στα μη μέλη. Ωστόσο, δημιουργείται ένα νέο επίπεδο διαπραγμάτευσης -πέραν της εθνικής γενικής, της κλαδικής και της επιχειρησιακής σύμβασης-, αυτό της «ειδικής επιχειρησιακής».
Για αυτή τη σύμβαση απαιτείται επίκληση οικονομικών προβλημάτων και τα δύο μέρη (εργοδότης και σωματείο) θα κοινοποιούν τη σχετική «αιτιολογημένη έκθεση» στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) το οποίο θα εκφράζει (απλή) γνώμη. Σε αυτό το επίπεδο δεν θα ισχύει η συρροή (επιλογή της καλύτερης σύμβασης από τον εργαζόμενο), ενώ οι μισθοί και οι θέσεις εργασίας θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης του οικείου σωματείου με τον εργοδότη.
Το νέο τοπίο
Δεν προβλέπεται ποσοστό μείωσης των αποδοχών. Τίθεται μόνο το κατώφλι των 740 ευρώ της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης (της ΓΣΕΕ). Επίσης, μπορούν να συνομολογούνται, μεταξύ σωματείου και εργοδότη, ακόμη και... απολύσεις. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία, τα μέρη δεν μπορούν να προσφύγουν στη Διαιτησία και ισχύει η αντίστοιχη κλαδική σύμβαση.
Κοντολογίς, το νέο τοπίο στα εργασιακά κωδικοποιείται ως εξής:
1 Οι κλαδικές συμβάσεις ισχύουν σε όλους τους εργαζομένους, ακόμη και σε όσους εργάζονται σε επιχειρήσεις που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις. Εκτός από τις εταιρείες που υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις.
2 Οι ειδικές επιχειρησιακές θα προσδιορίζουν τις αμοιβές (κάτω και των κλαδικών) που θα ισχύουν για έναν χρόνο και τον αριθμό των εργαζομένων που θα μείνουν στην επιχείρηση. Η σύμβαση θα επικυρώνεται κάθε χρόνο. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία για παράταση, επανέρχονται σε ισχύ οι κλαδικές συμβάσεις.
3 Θα υπάρχει υποχρέωση γνωστοποίησης της πρόθεσης σύναψης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).
4 Τυχόν μη τήρηση των όρων (αμοιβές, απολύσεις, διαθεσιμότητες, εκ περιτροπής εργασία κ.ά.) συνεπάγεται επαναφορά των αμοιβών στο κλαδικό επίπεδο.
Η εξέλιξη αυτή αποτρέπει την κατάρρευση των συμβάσεων και των συλλογικών συμφωνιών που θα σήμαινε η μη επέκταση (κατάργηση ουσιαστικά) των κλαδικών συμβάσεων. Αλλά επιτρέπει στον εργοδότη να ανακινεί θέματα μείωσης των μισθών. Εστω και εάν απαιτείται η συναίνεση του σωματείου και όπου δεν υπάρχει (λειτουργεί) σωματείο, θα απαιτείται συμφωνία με την αντίστοιχη κλαδική ομοσπονδία. Και αυτό γιατί λειτουργούν και «ελαστικά» σωματεία. Αλλά, σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία που επελέγη έχει δημοκρατική νομιμοποίηση, με το ένα μέρος (σωματείο) όμως ακόμη πιο αδύναμο (εν σχέσει με την ομοσπονδία).
Από την άλλη, το για δεύτερη φορά αναθεωρημένο Μνημόνιο (Δεκέμβριος 2010), που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, προβλέπει:
* Μείωση της προσαύξησης 10% (ετέθη τον περασμένο Μάιο) στην περίπτωση της πρόσθετης εργασίας στη μερική απασχόληση (πέραν του συμφωνημένου ωραρίου).
* Οι διαθεσιμότητες μπορούν να φτάσουν τους 9 μήνες (από 6).
* Η «ενοικίαση» εργαζομένων (προσωρινή απασχόληση μέσω έμμεσου εργοδότη) θα φτάνει έως τα τρία χρόνια από 18 μήνες σήμερα.
* Μειώνεται η αποζημίωση απασχόλησης στον ένα μήνα για απασχόληση έως 2 έτη και δεν δίνεται αποζημίωση για τη δοκιμαστική περίοδο των πρώτων 12 μηνών.
Ως προς τη Μεσολάβηση και τη Διαιτησία θα έχουν και οι εργοδότες δικαίωμα προσφυγής. Διαφορετικά, η προσφυγή στη Διαιτησία μπορεί να γίνεται σε οποιοδήποτε στάδιο των διαπραγματεύσεων με κοινή συμφωνία των μερών και μονομερώς:
α) από οποιοδήποτε μέρος, εφόσον το άλλο μέρος αρνήθηκε τη μεσολάβηση ή
β) από οποιοδήποτε μέρος μετά την υποβολή της πρότασης μεσολάβησης, εφόσον και τα δύο μέρη προσήλθαν και συμμετείχαν στη διαδικασία μεσολάβησης.
Η Διαιτησία περιορίζεται στον καθορισμό βασικού ημερομισθίου ή βασικού μισθού. Για τα λοιπά θέματα μπορεί να συνεχιστεί οποτεδήποτε η συλλογική διαπραγμάτευση προκειμένου να συναφθεί συλλογική σύμβαση εργασίας.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΜΕΔ από 11μελές γίνεται 7μελές, με 6 εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (3 εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ και από ένας εκπρόσωπος από τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ) και έναν πρόεδρο, ο οποίος επιλέγεται με ομόφωνη απόφαση. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.