Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο ΟΛΙ ΡΕΝ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Εκλεισε το μάτι για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

Εμμεση σύσταση για μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα για χάρη της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας απηύθυνε ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν.
«Σχεδόν τελείωσε το μελάνι της πένας μου», είπε. Πάλι καλά που δεν ζήτησε να του αγοράσουμε άλλη«Σχεδόν τελείωσε το μελάνι της πένας μου», είπε. Πάλι καλά που δεν ζήτησε να του αγοράσουμε άλληΜετέθεσε για τον Ιανουάριο 2011 την απόφαση της επιμήκυνσης του ελληνικού δανείου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα γίνει για το σύνολο του ποσού των 109 δισ. ευρώ, ενώ ήταν θετικός στο θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου, λέγοντας ότι εξετάζεται σε κοινοτικό επίπεδο κάθε νέα ιδέα.
Ο επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις, που είχε χθες εκτεταμένο πρόγραμμα συναντήσεων στην Αθήνα, φωτογράφησε τις νέες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προωθήσει η κυβέρνηση:
**Εξυγίανση των ΔΕΚΟ όπου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο λουκέτων ή συγχωνεύσεων.
**Απελευθέρωση επαγγελμάτων, αγορών και ιδιωτικοποιήσεις.
**Πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής ώστε να υλοποιηθεί ο νέος προϋπολογισμός αλλά και να επιτευχθεί κοινωνική δικαιοσύνη και
**Περιστολή της σπατάλης στην Υγεία και αύξηση της εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.
Ο επίτροπος απένειμε εύσημα στην κυβέρνηση λέγοντας ότι παρά τις αποκλίσεις το 2010 στο ύψος του ελλείμματος, που απέδωσε και σε αποτυχία στην είσπραξη εσόδων, τα πήγε πιο καλά από ό,τι περίμενε. Σε δύο συνεντεύξεις που έδωσε, μία ύστερα από συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και μία δεύτερη το απόγευμα στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα, έδωσε απαντήσεις σε πολλά οικονομικά ζητήματα:
* Επιμήκυνση δανείου. Είπε ότι αναβάλλεται για το 2011. Στην αρχή του νέου έτους η Κομισιόν θα ολοκληρώσει την πρόταση απόφασης προς το συμβούλιο που τώρα συντάσσει και υπολογίζει ότι θα εγκριθεί με ομοφωνία στη σύνοδο του Ιανουαρίου. Μάλιστα άφησε να εννοηθεί ότι θα αφορά το σύνολο των δανείου των 109 δισ. ευρώ (το 1 δισ. ευρώ χάθηκε με την είσοδο της Ιρλανδίας στον Μηχανισμό και σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, θα δώσουν πιο νωρίς χρήματα τα υπόλοιπα κράτη, ώστε η «τρύπα» να μείνει για το 2013). Πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρχουν επιπλέον όροι στο Μνημόνιο λόγω της επιμήκυνσης.
**Εξοδος στις αγορές. Εκτίμησε ότι δεν θα υπάρχει ανάγκη νέου δανείου καθώς η Ελλάδα, είπε, θα είναι έτοιμη να βγει στις αγορές όταν χρειαστεί. Προσδιόρισε τον χρόνο για μερική έξοδο τον Μάιο του 2012 και για ολική ένα χρόνο μετά.
**Μισθοί. Ερωτηθείς αν συμφωνεί με μια μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα στο πρότυπο όσων θεσπίστηκαν στο Δημόσιο, είπε με έμφαση ότι η περικοπή μισθών στο Δημόσιο ήταν ένας από τους ακρογωνιαίους λίθους του Μνημονίου και για τον ιδιωτικό τομέα είναι σημαντικό να διευκολυνθεί η αύξηση της ανταγωνιστικότητας με μια αγορά εργασίας που θα διευκολύνει το σύστημα καθορισμού των μισθών που θα οδηγεί προς τον στόχο αυτό. Η φράση ερμηνεύθηκε ως έμμεση στήριξη θεσμικών παρεμβάσεων μείωσης των μισθών.
**Ευρωομόλογο. Οπως ανέφερε, συνεχίζει να είναι θερμός υποστηρικτής της ιδέας που σταμάτησε τον Μάιο με τη δημιουργία του Μηχανισμού. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση είναι ξανά μεγάλη και έντονη σχετικά με τη δημιουργία του και η Κομισιόν είναι ανοιχτή σε ιδέες, αναζητώντας εναλλακτικές λύσεις για τη συστημική κρίση που περνά.
**Ανάπτυξη. Εκτίμησε, τέλος, ότι από το β' εξάμηνο του 2011 η Ελλάδα θα αρχίσει να εισέρχεται ξανά σε αναπτυξιακή ρότα. *

Εύσημα στον Προβόπουλο

! Στήριξη στο έργο της Τραπέζης της Ελλάδος παρείχε ο κοινοτικός επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος απένειμε εύσημα στον διοικητή της Γ. Προβόπουλο για τη συμβολή του στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν χθες στην Τράπεζα της Ελλάδος παρουσία και του μέλους της τρόικας Σερβάζ Ντερούζ. Ο κ. Ρεν δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι το πρόβλημα της Ελλάδας ήταν κυρίως το δημοσιονομικό και όχι το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Παρά ταύτα, όπως είπε, η Τράπεζα της Ελλάδος έλαβε εγκαίρως όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Προσέθεσε μάλιστα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει το έργο αυτό της Τραπέζης της Ελλάδος.

Εκανε και πλάκα στο Κοινοβούλιο

Παρ' ότι το μελάνι της πένας του εξαντλήθηκε από τον αριθμό των αιχμηρών ερωτήσεων που δέχθηκε χθες στην αίθουσα της Γερουσίας, ο Ολι Ρεν απέφυγε το σκόπελο της απάντησης, προτάσσοντας, αντιθέτως, κακής ποιότητας αστεϊσμούς που ενόχλησαν το Κοινοβούλιο.
«Το τελευταίο διάστημα χάνω τις κυριακάτικες προπονήσεις μου στο ποδόσφαιρο γιατί ασχολούμαι με την Ελλάδα», ήταν η φράση που προκάλεσε τους βουλευτές, καθώς, όπως σχολίαζαν στη συνέχεια, ερμηνεύτηκε ως «χιούμορ, που έναν πληγωμένο Ελληνα τον βαράει στο κεφάλι».
Ο επίτροπος επέλεξε να μην αντιμετωπίσει τη σκληρή γλώσσα των εκπροσώπων των κομμάτων, δικαιολογούμενος πως δεν ήθελε «να διαταράξει το κοινοβουλευτικό έργο», καθώς όπως υποστήριξε θα χρειαζόταν αρκετές ώρες για τις επιμέρους απαντήσεις.
«Σχεδόν τελείωσε το μελάνι της πένας μου», είπε ο Ολι Ρεν μόλις ολοκληρώθηκε ο κύκλος των ερωτήσεων από τις κοινοβουλευτικές πτέρυγες, εξαιρουμένης του ΚΚΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μετείχε στη χθεσινή διαδικασία, όπως και η Ντόρα Μπακογιάννη, εκπροσωπώντας την πλευρά των ανεξάρτητων σχηματισμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.