Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΑΡΕΛΥΣΕ Η ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Παρέλυσαν οι εναέριες και σιδηροδρομικές μετακινήσεις στην Πορτογαλία στο πλαίσιο της πρώτης γενικής απεργίας στην οποία κατήλθαν τα συνδικάτα από 1988, με την ελπίδα να αμβλύνουν την αποφασιστικότητα της σοσιαλιστικής κυβέρνησης να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Όλα τα λιμάνια της χώρας έκλεισαν, πτήσεις και σιδηροδρομικά δρομολόγια ακυρώθηκαν, κυκλοφοριακό έμφραγμα εντός και γύρω από τη Λισαβόνα...


Οι Πορτογάλοι απεργοί δεν έχουν προγραμματίσει μεγάλες πορείες και συγκεντρώσεις, αντίθετα οργανώνουν πικετοφορίες σε πολλούς χώρους εργασίας.

Την απεργία κήρυξαν οι δύο μεγαλύτερες συνδικαλιστικές ενώσεις της Πορτογαλίας, CGTP και UGT, και πραγματοποιείται δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναμένεται να εγκριθεί δεδομένου ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα δεν θα καταψηφίσει.

Τα συνδικάτα σταμάτησαν την κυκλοφορία λεωφορείων και τρένων, καθήλωσαν αεροπλάνα, και διέκοψαν την παροχή υπηρεσιών από τον τομέα της υγείας μέχρι τον τραπεζικό τομέα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την περικοπή μισθών και την αυξανόμενη ανεργία. Παρέλυσαν, επίσης, οι τομείς της εκπαίδευσης και της υγείας.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες, η κυβέρνηση του οποίου προσπαθεί να αντιμετωπίσει την διογκούμενη φημολογία ότι η Πορτογαλία θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρειασθεί πακέτο διάσωσης μετά την Ιρλανδία και την Ελλάδα, δεσμεύθηκε να προσηλωθεί στην πολιτική περικοπής των μισθών και είσπραξης των φόρων με στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος.

«Ίσως η απεργία να μην προκαλέσει ριζικές αλλαγές στην πολιτική λιτότητας που επέλεξε η κυβέρνηση, αλλά αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο αβεβαιότητας στο ήδη υπάρχον κλίμα αστάθειας στη χώρα» δήλωσε ο Ελίζιο Εστάνκε, κοινωνιολόγος του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα.

Τα συνδικάτα ελπίζουν να εκμεταλλευθούν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια προς την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης μειοψηφίας , η οποία περιλαμβάνει και ευρεία μείωση των δαπανών του δημοσίου τομέα.

«Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την κρίση, όχι οι τραπεζίτες και οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών. Αυτή είναι μία απεργία εναντίον της δεξιάς πολιτικής, για να ζητήσουμε πολιτική που να υπηρετεί τον πορτογαλικό λαό» λέει ο Λεάντρο Μαρτίνς, 65χρονος συνταξιούχος.

Η πορτογαλική οικονομία υποφέρει από χρόνια χαμηλή ανάπτυξη -αντίθετα με άλλες χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ισπανία, που πέρασαν από την έκρηξη της αναπτυξιακής δραστηριότητας στην κατάρρευσή της- και χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οποία σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, υπονομεύει την ικανότητά της να ξεπεράσει την κρίση χρέους.

Το ύψος των spread έφθασε σε επίπεδο ρεκόρ στις 11 Νοεμβρίου και πλησίασε και την Τρίτη αυτό το ρεκόρ, φθάνοντας τις 450 μονάδες.

Ακόμη και αν η πορτογαλική ανάπτυξη σημείωσε θετικό πρόσημο κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, οι οικονομικοί αναλυτές φοβούνται ότι θα γλιστρήσει και πάλι στην ύφεση κατά τη διάρκεια του 2011, καθώς η αύξηση των φόρων και η περικοπή των μισθών του δημοσίου τομέα κατά 5% θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.