Του Σωτηρη Nικα
Ο ίδιος παράγοντας επισημαίνει ότι η έννοια της αποκρατικοποίησης είναι πλέον «παρωχημένη» και σημειώνει ότι «εξετάζουμε παρεμβάσεις παντού». Στο υπουργικό συμβούλιο που θα γίνει εκτός απροόπτου αυτήν την εβδομάδα, οι αρμόδιοι υπουργοί θα προχωρήσουν πλέον σε πολύ συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, επρόκειτο να διαμορφωθούν χθες σε διυπουργική σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, Υποδομών και Πολιτισμού.
Το μοντέλο που θα εφαρμόσει ως επί το πλείστον η κυβέρνηση στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι αυτό των συμβάσεων παραχώρησης, χωρίς ωστόσο να γίνονται υποχωρήσεις σε δημόσια συμφέροντα στρατηγικού χαρακτήρα. Οι ιδιώτες θα αναλαμβάνουν για ορισμένο χρόνο τη διαχείριση των δημοσίων επιχειρήσεων και υποδομών, ενώ εκτός της διαχείρισης θα αγοράζουν για το διάστημα αυτό και ποσοστό από το κράτος. Στη μακροσκελή λίστα του προγράμματος που θα έχει ως στόχο την είσπραξη τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως για την επόμενη τριετία, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων:
1. Υπουργείο Υποδομών: «Τα πάντα είναι προς αξιοποίηση», αναφέρει χαρακτηριστικά κυβερνητικό στέλεχος. Προεξάρχουσα θέση καταλαμβάνει ο ΟΣΕ, με το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής του και την εκμετάλλευση των ακινήτων του, ενώ σχεδιάζεται και η πώληση του 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Επίσης, συμβάσεις παραχώρησης θα γίνουν και για τα περιφερειακά αεροδρόμια, τους δρόμους και τα εμπορευματικά κέντρα. Υπό εξέταση βρίσκεται και η καλύτερη διαχείριση των οπτικών ινών και του ψηφιακού φάσματος, αλλά και η τύχη των ΕΛΤΑ και του «Ελ. Βενιζέλος».
2. Υπουργείο Οικονομίας: Σε αυτό εμπίπτουν τα λιμάνια, για τα οποία σχεδιάζεται η παραχώρησή τους σε ιδιώτες. Εκτός αυτών, δεν αποκλείεται να υπάρξει αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της Helexpo Α. Ε. (Διεθνής Εκθεση Θεσσαλονίκης) και της εταιρείας ΕΤΒΑ Βιομηχανικές Περιοχές.
3. Υπουργείο Πολιτισμού: Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να διαθέσει ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο του ΟΠΑΠ, αλλά σχεδιάζει να αποκομίσει έσοδα από τη χρονική επέκταση των αδειών για τα παιχνίδια του Οργανισμού. Παράλληλα, εντός του καλοκαιριού -γίνονται προσπάθειες να περάσει εντός του Ιουνίου- θα δοθεί σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για το διαδικτυακό στοίχημα και τα «φρουτάκια» και το «βιντεολόττο», με στόχο την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Πολιτισμού διαχειρίζεται και τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος (ΟΔΙΕ), την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), αλλά και τα καζίνο, όπου σχεδιάζεται η πλήρης αποχώρηση του κράτους.
4. Υπουργείο Περιβάλλοντος: Η διάθεση του μάνατζμεντ και ποσοστού της ΔΕΠΑ είναι μέσα στις πρωτοβουλίες που πιθανόν να λάβει η κυβέρνηση. Επίσης, εξετάζεται η παραχώρηση μονάδων της ΔΕΗ.
Σε ό, τι αφορά το μέλλον των δύο μεγαλύτερων εταιρειών ύδρευσης της χώρας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο παραχώρησης του μάνατζμεντ, αλλά και μέρους του μετοχικού κεφαλαίου σε ιδιώτη, για συγκεκριμένο, όμως, χρονικό διάστημα (π. χ. 30 χρόνια). Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η πώληση πλειοψηφικού πακέτου της ΛΑΡΚΟ σε ιδιώτη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.