Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να εκδοθούν νέα έντοκα γραμμάτια τον Ιούλιο για να αναχρηματοδοτηθούν όσα λήγουν (τρίμηνα, εξάμηνα και ετήσια), αποκλείουν ωστόσο την έκδοση νέων ομολόγων. Στις αμέσως επόμενες κινήσεις της πλατείας Συντάγματος περιλαμβάνεται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. Χθες το μεσημέρι ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη , με τον οποίο συζήτησε σειρά θεμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως και αύριο θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η δρομολόγηση του πρώτου «κύματος» των αποκρατικοποιήσεων, σε συνδυασμό με την πρόοδο της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο για το σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων επίκειτο εδώ και δυο μήνες, αλλά έχει αναβληθεί πολλές φορές εξαιτίας των δημοσιονομικών εξελίξεων. Οι αποκρατικοποιήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο, παρ΄ ότι το μνημόνιο δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από την ελληνική πλευρά, όπως συνέβαινε στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).
Το μνημόνιο προβλέπει έσοδα 1 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις ετησίως, ενώ το ΠΣΑ, μόνο για το 2010, προέβλεπε έσοδα 2,5 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό κρίνεται πλέον ανεδαφικό, με δεδομένες τις αποτρεπτικές συνθήκες που επικρατούν στις αγορές και την πρόθεση της κυβέρνησης να μην εκποιήσει «για ένα κομμάτι ψωμί» δημόσια περιουσία. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι δεν αναμένεται σε πρώτη φάση η παραχώρηση επιπλέον μετοχικών μεριδίων από τις εισηγμένες εταιρείες του Δημοσίου, παρά ταύτα το σχέδιο της μετοχοποίησης του ΟΠΑΠ και ενός επιπλέον «πακέτου» του ΟΤΕ παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αμεσα προωθείται νομοσχέδιο για τα «φρουτάκια» και το βιντεολόττο (με προσδοκώμενα έσοδα 500 εκατ. ευρώ από τις από τρεις πρώτες άδειες για τα «φρουτάκια», ενώ δεδομένη θεωρείται η επίσπευση της αποκρατικοποίησης της ΛΑΡΚΟ.
Βασική στόχευση της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και ευρύτερα των υποδομών. Ο επικεφαλής της Cosco κ. Γουέι Ζιαφού εμφανίζεται διατεθειμένος να συνεχίσει τις επενδύσεις και σε άλλα λιμάνια. Παράλληλα πληροφορίες φέρουν τους Κινέζους έτοιμους να μεσολαβήσουν για να βρεθούν επενδυτές για τον ΟΣΕ, για τον οποίο υπάρχει ενδιαφέρον από ομογενείς επιχειρηματίες των ΗΠΑ και γαλλικές εταιρείες. Εκτός από τη δυνατότητα εμπορικής αξιοποίησης των σταθμών του ΟΣΕ, με τη δημιουργία σύγχρονων mall σε κομβικούς σταθμούς από ιδιώτες, η κυβέρνηση εστιάζει και στα 34 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας με στόχο την επέκταση του μοντέλου των συμβάσεων παραχώρησης.
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=16&artid=333727&dt=26/05/2010#ixzz0p2UCs11f
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.