Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

∆ελτίο Οικονομικών Πληροφοριών του ΕΛΙΑΜΕΠ την Ελλάδα 2009/10


AddThis Social Bookmark Button
Το ΕΛΙΑΜΕΠ κατά την άποψή μας είναι το πιο έγκυρο και προβεβλημένο ελληνικό θινκ τανκ γνωμοδοτικό σχήμα ή ίδρυμα (όπως το πάρει κανείς) παρά τις αντιρρήσεις που κατά καιρούς του έχουν προσάψει (με κυρίαρχη τη θετική διάθεση του ΕΛΙΑΜΕΠ στο σχέδιο Ανάν). Στελεχώνεται από λαμπρά ελληνικά μυαλά. Πρόεδρός του ο Τσούκαλης (σσ. σύμβουλος Μπαρόζο, Σημίτη...κτλ) ο οποίος φημίζεται για την ακεραιότητά του αλλά και για το ατέρμονο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα. Σε διπλωματικούς κύκλους αναφέρεται ως ο άνθρωπος που δεν κοιμάται όταν η Ελλάδα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Το  team συμπληρώνεται από μεγάλα ονόματα όπως οι Βερέμης, Κολουμπής, Ντόκος, Παπαχελάς, Βουρλούμης....κτλ. Πριν το Δελτίο οικονομικών του ΕΛΙΑΜΕΠ σας παρουσιάζουμε το ίδρυμα όπως το περιγράφει το ίδιο το ΕΛΙΑΜΕΠ:
Screen_shot_2010-04-04_at_10.21.17_AM"Το ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής) είναι ένας χώρος έρευνας και επιμόρφωσης για θέματα ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής. Είναι επίσης ένα ανοικτό βήμα διαλόγου και προβληματισμού για έναν κόσμο που αλλάζει γύρω μας με ολοένα και γρηγορότερους ρυθμούς.
Ξεκίνησε το 1988 από μια φιλόδοξη και τολμηρή για τα δεδομένα της εποχής πρωτοβουλία του Θάνου Βερέμη, με έμφαση στον τομέα της στρατηγικής και ασφάλειας και επίκεντρο την ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά της Ελλάδας. Αποκτώντας με τον χρόνο περισσότερη γνώση και πείρα, διευρύνει σταδιακά τη θεματική και τις δραστηριότητές του.
Αλλάζοντας επίσης την ονομασία του στην πορεία, το ΕΛΙΑΜΕΠ πρωτοπορεί, αναγνωρίζοντας και συμβολικά τη διάκριση μεταξύ ευρωπαϊκής και εξωτερικής πολιτικής. Πράγματι, η ευρωπαϊκή πολιτική καταργεί σε μεγάλο βαθμό τα παραδοσιακά σύνορα μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής. Το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ανεξάρτητο και πολυφωνικό".

ΔΕΛΤΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ 2009/10
Επίδοση του ΑΕΠ
Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 2% το 2009. Αυτή είναι η πιο ισχυρή μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Το τέταρτο τρίμηνο (Q4) του 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 2.6 %. Η Ελλάδα δεν είναι η χώρα που έχει χτυπηθεί περισσότερο από την ύφεση στην Ευρώπη ή στην ΕΕ. Ήταν η Λετονία, της οποίας η οικονομία παρουσίασε μία πρωτοφανή συρρίκνωση της τάξεως του 18% το 2009.
∆ημοσιονομική κατάσταση:
Η σχέση ελλείμματος/ΑΕΠ έφτασε το 12.8 %. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προβλέψει 3.7 %. Η κυβέρνηση Παπανδρέου έχει δεσμευτεί να μειώσει το έλλειμμα κατά 4% το ΑΕΠ το 2010, δηλαδή στο 8,8%.
Κατάσταση του ∆ημόσιου Χρέους:
Η σχέση δημόσιου χρέους/ΑΕΠ έφτασε το 114,6% το 2009 – περίπου € 304 εκατομμύρια. Το ελληνικό δημόσιο χρέος αντιστοιχεί στο 2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης.
Το πρωτογενές υπόλοιπο του προϋπολογισμού (δηλ. εξαιρώντας της πληρωμές τόκων) είναι ελλειμματικό από το 2003. Η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί € 54 εκατομμύρια το 2009 για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της και την ανανέωση του χρέους της.
Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του δανεισμού πρέπει να γίνει στους πρώτους έξι μήνες του 2009.Το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους της Ελλάδας έφτασε το 11,6% των δαπανών του προϋπολογισμού το 2009. Τον Ιανουάριο του 2010 η απόδοση για τα ελληνικά κυβερνητικά ομόλογα έφτασε το 7,1% η υψηλότερη από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη το 2001.
Οικονομική ανταγωνιστικότητα:
Οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 17,8% το 2009. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας έφτασε το 9,3% του ΑΕΠ το 2009. Η παραοικονομία στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αποτελεί το 30% του ΑΕΠ Το μερίδιο της Ελλάδας στο ετήσιο ΑΕΠ της ευρωζώνης; 3%
Ανεργία:
Το ποσοστό της καταγεγραμμένης ανεργίας αυξήθηκε από 9,8% τον Οκτώβριο του 2009 στο 10,6% το Νοέμβριο του 2009 (7,8% το Νοέμβριο του 2008). Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το Μάρτιο του 2005. Ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων βρίσκεται στις 532.000
Το ποσοστό των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας της ΕΕ βρίσκεται στο 20%.
Συμμετοχή των ευρωπαϊκών τραπεζών στο ελληνικό δημόσιο χρέος
Γαλλικές τράπεζες: € 55 δις (Société GénéraleCrédit Agricole)
Ελβετικές τράπεζες: € 47 δις
Ελληνικές τράπεζες: € 40 δις (περίπου 14 % του συνολικού όγκου)
Γερμανικές τράπεζες: € 30 δις (Deutsche BankCommerzbankHypo Real Estate) Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν επενδύσει περισσότερο από € 240 δις στο ελληνικό δημόσιο χρέος.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley περίπου 10% όλων των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης είναι σε ελληνικούς τίτλους. Η αγορά για συμβόλαια βασισμένα σε συμφωνίες ανταλλαγής κινδύνου αθέτησης (CDS) για το ελληνικό δημόσιο χρέος έχει επί του παρόντος όγκο συναλλαγών της τάξεως των € 82 δις (FAZ, 13. Φεβρουαρίου 2010).
Οίκοι Αξιολόγησης (Πιστοληπτική ικανότητα Ελλάδας):
 Standard & Poor’s: BBB+
Fitch: BBB+
Moody’s: A2
Αν η Moody’s υποβαθμίσει την Ελλάδα, τα κρατικά ομόλογα παύουν να είναι επιλέξιμα για αναχρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Το τελικό πόρισμα «Προσπαθούμε να αλλάξουμε την πορεία του Τιτανικού». «Οποιοσδήποτε άλλος το επιδίωκε θα χειροκροτούταν. Αλλά εμάς μας λένε: ‘∆εν κάνετε αρκετά. ∆εν θα τα καταφέρετε έτσι κι αλλιώς’» (Έλληνας Υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φεβρουάριος 2010)
Συντάχτηκε από το ∆ρ. Dr. Jens Bastian, Οικονομικό Ερευνητή του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής) στην Αθήνα, Ελλάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.