Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com
www.capital.gr - κεφάλαιο στην οικονομική ενημέρωσηΤης Δήμητρας Καδδά
Με  3 «καυτά» ραντεβού μέσα στην εβδομάδα,  για το χρέος και τα μέτρα, κλιμακώνονται οι διαδικασίες προετοιμασίας για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, η οποία προσδιορίστηκε αόριστα χθες από τον Γ.Γ. Συντονισμού κ. Βαρτζόπουλο «σε μια εβδομάδα, περίπου δέκα μέρες τα τεχνικά κλιμάκια και μετά θα έρθουν και οι κυρίως διαπραγματευτές». Έως τότε όμως θα μεσολαβήσουν πολλά ραντεβού,  από κοντά αλλά και από απόσταση καθώς  σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο του Eurogroup. Την Τετάρτη αναμένεται ο Thomas Weiser στην Αθήνα, ενώ την Πέμπτη –πιθανότατα– λαμβάνει χώρα η τηλεδιάσκεψη για τις αμυντικές βιομηχανίες.


* Σήμερα το μεσημέρι θα συναντηθούν στο Λουξεμβούργο οι υπουργοί Οικονομικών και έχει προγραμματιστεί να παραστούν οι «προϊστάμενοι» της τρόικας (Rehn, Draghi, Lagarde) με θέμα και την κατάσταση στη χώρα. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συνεχίσει την «γραμμή» που ακολουθήθηκε και στο ΔΝΤ και καθρεφτίζεται στις δημόσιες δηλώσεις «όχι νέα οριζόντια μέτρα» τώρα, «μόνο διαρθρωτικά» ή διαφορετικά «όχι μείωση μισθών ή αύξηση φόρων», επιχειρώντας παράλληλα να απομονωθεί το  έτος 2014 από τα υπόλοιπα τόσο χρηματοδοτικά όσο και δημοσιονομικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες,  τα επιχειρήματα της θέσης αυτής είναι –μεταξύ άλλων– η τεράστια δημοσιονομική προσαρμογή, η ανάγκη για πολιτική - κοινωνική σταθερότητα, τα οφέλη από τις επερχόμενες παρεμβάσεις στο χρέος, αλλά και το μελλοντικό «κέρδος» των μεταρρυθμίσεων.

Η «αποδοχή» των διαθρωτικών μέτρων μπορεί να έγινε φανερή από τις δηλώσεις της κας Lagarde, αλλά η κυβέρνηση επιχειρεί να λειάνει τις «παραφωνίες» που υπάρχουν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, στο ΔΝΤ και όχι μόνο. Η έκθεση του Ταμείου που αναφερόταν σε «κενό» 6,5 δισ. ευρώ, εξηγούν, αναδείκνυε τις προθέσεις σε μία διαπραγμάτευση «η οποία είναι σε εξέλιξη και δείχνει το σημείο εκκίνησης της κάθε πλευράς» αναφέρει αρμόδια πηγή.

Ο ίδιος παράγοντας φέρει ως παράδειγμα και την αρνητική και με καθυστέρηση απάντηση στο αίτημα για μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης που προκαλεί την στο... παρά πέντε οριστικοποίηση του αιτήματος περί διευρυμένου επιδόματος, αλλά και το ζήτημα χαμηλής εισπραξιμότητας που θέτει η τρόικα στον φόρο ακινήτων..

Ο κος Στουρνάρας έχει προαναγγείλει και το άνοιγμα το ζητήματος του χρηματοδοτικού κενού. Με δήλωσή του στο MEGA ανέφερε το Σάββατο ότι "επεξεργαζόμαστε ήδη σχέδιο για μείωση του χρέους προκειμένου να ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις. Το σχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί πιθανόν την επόμενη εβδομάδα".

* Η επιστροφή του Γ. Στουρνάρα στην Αθήνα την Τετάρτη συμπίπτει με το ραντεβού που από καιρό έχει δώσει επί ελληνικού εδάφους ο πανίσχυρος άνδρας του EuroWorkingGroup Thomas Weiser. Πρόκειται για το «όργανο»  που προετοιμάζει τα Eurogroup και εγκρίνει τις καταβολές των δόσεων που είναι μέσω προαπαιτούμενων (π.χ. το 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί) και επισήμως έχει ως στόχο την ελληνική προεδρία του 2014. Ωστόσο, αναμένεται να συνεχισθεί η «κουβέντα» που θα γίνει σε επίπεδο ευρωπαίων ΥΠΟΙΚ και επιτελών των δανειστών σήμερα.

* Για την Πέμπτη είχε οριστεί  εξ αναβολής (και τελεί υπό οριστικοποίηση) η τηλεδιάσκεψη για το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών, ενός από τα 4 προαπαιτούμενα για τη δόση του 1 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από τον Ιούλιο. Στο επίκεντρο θα τεθούν οι κρατικές ενισχύσεις αλλά και οι πιέσεις για ρευστοποίηση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, της Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων και της ΛΑΡΚΟ. Έχει μεσολαβήσει βροχή από τεχνικές συναντήσεις μεταξύ των 2 πλευρών με την Ελλάδα να επιμένει   σε διατήρηση έστω του αμυντικού σκέλους και το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στα ΕΑΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.