Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Aπό νοικοκύρης… νοικάρης!

Τα 28 κτήρια του ΤΑΙΠΕΔ

%25CF%2587%25CF%2587%25CF%2587.JPGΠολύ ανακουφισμένο εμφανίστηκε το ΤΑΙΠΕΔ από την ευτυχή κατάληξη της συμφωνίας «αξιοποίησης» των 28 ακινήτων του Δημοσίου από τις ελεούσες εταιρίες Real Estate της Εθνικής και της Eurobank .
«Κάθε εμπόδιο για καλό…», λένε τώρα στο ΤΑΙΠΕΔ.
Εδώ το «καλό» αποκτάει φυσικά διαφορετική σημασία και θα δούμε το γιατί. Λογικά θα περιμένει κανείς το «καλό» να πηγαίνει στο Δημόσιο, μιας και το ΤΑΙΠΕΔ υποτίθεται ότι υπάρχει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Δημοσίου και μόνο. Δεν είναι όμως έτσι, γιατί στην πραγματικότητα, που βγάζει μάτι, το «καλό» πάει αυτοδικαίως στις δυο εταιρίες.
Από την παραχώρηση των 28 ακινήτων φιλέτων το ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράξει, όποτε αυτό συμβεί, 261,3 εκατ. ευρώ τα οποία εντός 10ημέρου αυστηρά, όπως λέει ο νόμος που διέπει τη λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ, θα μεταβούν στον ειδικό λογαριασμό χρέους για να μεταναστεύσουν πάραυτα στου δανειστές.
«Πολύ καλά», θα πει ο όποιος καλοπροαίρετος, που έχει εμπεδώσει το γεγονός ότι οι ιδιωτικοποιήσεις δεν πάνε για μισθούς και συντάξεις, αλλά για το χρέος. «Τουλάχιστον θα ξεφορτωθούμε ένα μέρος, έστω και μικρό, του χρέους».

Τoo good to be true!!!
Bάσει μιας “λεόντειας” συμφωνίας -υπέρ των συγκεκριμένων τραπεζών- το Δημόσιο υποχρεώνεται να πληρώνει ενοίκιο στους καινούργιους ιδιοκτήτες για μια περίοδο 20-25 ετών, ύψους 30 εκ. ευρώ ετησίως.
Δηλαδή έλαβε 261,3 εκ. για να πληρώσει 600-750 εκ. ευρώ, τα οποία ως τώρα δεν πλήρωνε, και τα οποία θα βγουν από τον προϋπολογισμό -από πού αλλού (?)- δηλαδή τις τσέπες των φορολογούμενων.
Και να ήταν μόνο αυτά;
Το Δημόσιο, δεν φτάνει που θα ξεσπιτωθεί κι από νοικοκύρης θα γίνει νοικάρης, αλλά υποχρεώνεται κι από πάνω να επιμερισθεί:
  • 1) τις υποχρεώσεις και το κόστος συντήρησης των κτηρίων
  • 2) τα έξοδα των ασφαλίστρων
  • 3) τους φόρους και δασμούς
Φυσικά, το Δημόσιο …παραμένει -μετά τη λήξη της μίσθωσης- προτιμητέος αγοραστής, αλλά σε τιμές που θα επικρατούν εκείνη την εποχή.
Όχι/// παίζουμε!
Όπως διευκρινίζεται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, το Δημόσιο θα αναλάβει όμως τα «ψιλά» στη συντήρηση και οι νέοι δικαιούχοι τα «χοντρά», χωρίς όμως να προσδιορίζεται τι συνιστά «ψιλό» και τι «χοντρό», μιας και η ασάφεια πάντα βοηθά. Ενώ η υποχρέωση των επενδυτών να επενδύσουν άλλα 100 εκ. ευρώ για την ανακαίνιση των κτηρίων, όπως διακινείται από μερίδα του τύπου, δεν προκύπτει από την πρόσκληση του ΤΑΙΠΕΔ, ούτε από κανένα άλλο επίσημο έγγραφο. Και προφανώς γίνεται για τη διασκέδαση των εντυπώσεων από το περιεχόμενο της συμφωνίας, την οποία ακόμα και «παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναιπερισσότερο συμφέρουσα για τους επενδυτές -παρά για το Δημόσιο».
Το πόσο βλάπτεται το Δημόσιο από τη συγκεκριμένη “ιδιωτικοποίηση”, είναι εμφανές. Όχι ότι και οι προηγούμενες είναι συμφέρουσες, αλλά αυτή βγάζει μάτι. Όχι μόνο δεν πρόκειται για επένδυση που θα αποφέρει νέες θέσεις εργασίας, αλλά θα την πληρώσουμε κι από πάνω…
Kαι μάλιστα, αδρά.
Και το κερασάκι στην τούρτα!
Ποιοι ήταν οι σύμβουλοι της συγκεκριμένης συμφωνίας;
Ελάτε! Δεν είναι δύσκολο!
Αναγράφεται στη σελ. 20 της Πρόσκλησης:
  • 1) Η EUROBANK EQUITIES INVESTMENT FIRM Α.Ε., και
  • 2) Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

http://www.hradf.com/uploads/files/slb-assets-el.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.