Επιστροφή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ετοιμάζει η κυβέρνηση, με κομμένα πλέον τα διαπραγματευτικά φτερά της, εξαιτίας της άρνησης των εταίρων-δανειστών να λυθεί σε πολιτικό επίπεδο η διαφορά για το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού και την ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το 2014.
Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από τη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έλαβε σαφές μήνυμα ότι πρέπει να επιταχυνθεί η προετοιμασία των στοιχείων που θα παρουσιαστούν, αρχικά στα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται ήδη από χθες στην Αθήνα και στη συνέχεια στους επικεφαλής της τρόικας, ώστε να αποφευχθούν τα νέα μέτρα.
Κλειστές πόρτες
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση βρήκε κλειστές πόρτες, σχετικά με το αίτημά της να υπάρξει πολιτική διαπραγμάτευση, ανάγκασε τα κυβερνητικά στελέχη να αλλάξουν γραμμή πλεύσης. Πλέον, μιλούν για διαπραγμάτευση με τους ελεγκτές και όχι για μετωπική σύγκρουση, προσπαθώντας να κατεβάσουν τους τόνους, που οι ίδιοι είχαν ανεβάσει τις προηγούμενες ημέρες.
Τόσο στο μέγαρο Μαξίμου όσο και στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν ότι με τη διαπραγματευτική γραμμή που θα ακολουθήσουν θα πρέπει να πείσουν τους ελεγκτές, από τη μία ότι οι προβλέψεις που έχει το προσχέδιο του προϋπολογισμού είναι εφικτό να επιτευχθούν και από την άλλη ότι η λήψη νέων μέτρων θα προκαλέσει απροσδιόριστες πολιτικές εξελίξεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόταση προσωρινής συμφωνίας με την τρόικα για μετάθεση της λήψης νέων μέτρων την άνοιξη. Τότε, όπως εκτιμούν τα στελέχη που έχουν κάνει την πρόταση, μπορεί να γίνει επανεξέταση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2014 και του όποιου δημοσιονομικού κενού θα έχει προκύψει.
Αυτή η πρόταση βασίζεται στην άποψη ότι υπάρχει μια σειρά νέων μέτρων που έχουν ψηφιστεί ή θα ψηφιστούν το επόμενο διάστημα, αλλά ακόμα δεν έχουν εφαρμοστεί. Ως εκ τούτου το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι η απόδοση αυτών των μέτρων θα καλύψει το δημοσιονομικό κενό που εντοπίζει η τρόικα.
Τα τέσσερα μέτωπα
Ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι για να γίνει αποδεκτή από την τρόικα η συγκεκριμένη πρόταση, θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί ώς την έλευση των ελεγκτών στην Αθήνα όλα τα ανοιχτά ζητήματα και κυρίως τα τέσσερα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.
Και στα προαπαιτούμενα, όμως, που θα έπρεπε να έχουν κλείσει από τον Σεπτέμβριο, υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα να λυθούν:
1 Διαθεσιμότητα - απολύσεις. Ο κατάλογος των 12.500 δημοσίων υπαλλήλων που θα ενταχθούν στο καθεστώς διαθεσιμότητας παραμένει ανοιχτός, αφού δεν έχει λήξει το θέμα των διοικητικών υπαλλήλων των Πανεπιστημίων.
Ανοιχτό παραμένει και το θέμα των 2.000 απολύσεων. Η τρόικα δεν έχει δώσει σαφή απάντηση αν αποδέχεται τις απολύσεις από την ΕΡΤ, των συμβασιούχων που παραμένουν με δικαστικές εντολές και τις απολύσεις που πιθανώς θα προκύψουν από τις αμυντικές βιομηχανίες.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα των 5.000 υποχρεωτικών αποχωρήσεων που θα προκύψουν από την πρώτη φάση της διαθεσιμότητας. Αν και το Μνημόνιο αναφέρει ότι πρέπει να καθοριστούν από τώρα και να υλοποιηθούν την προσεχή άνοιξη, η κυβέρνηση συνεχίζει να αμφισβητεί την ερμηνεία της συγκεκριμένης πρόβλεψης.
2 Αμυντικές βιομηχανίες - ΛΑΡΚΟ. Οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και τρόικας για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ παραμένουν. Η κυβέρνηση ζητά αναδιάρθρωση εν λειτουργία και η τρόικα «ξαφνικό θάνατο», όπως έγινε στην ΕΡΤ. Τα υπουργεία Οικονομικών και Εθνικής Αμυνας εκτιμούν ότι οι αμυντικές βιομηχανίες θα πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν, καθώς ακόμα υπάρχουν ανεκτέλεστες παραγγελίες από το εξωτερικό. Για τη ΛΑΡΚΟ φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά ακόμα δεν υπάρχουν τελικές αποφάσεις.
3 Δεν έχει ολοκληρωθεί το θέμα της αποπληρωμής των χρεών του Δημοσίου προς την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ. Το υπουργείο Οικονομικών μεταθέτει το κλείσιμο της υπόθεσης από εβδομάδα σε εβδομάδα. Ακόμα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για το ύψος των οφειλών που πρέπει να αποπληρωθούν.
4 Κώδικας Δικηγόρων. Αν και ο νέος κώδικας έχει ψηφιστεί από τη Βουλή η τρόικα δεν έχει δώσει το «πράσινο φως», καθώς συνεχίζει τη γνωστή τακτική να θέλει να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα μαζί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.