Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αποσυνδέεται η τύχη της ΛΑΡΚΟ από την αναδιάρθρωση ΕΛΒΟ, ΕΑΣ

Αποσυνδέεται η τύχη της ΛΑΡΚΟ με τα σχέδια αναδιάρθρωσης των αμυντικών βιομηχανιών ΕΛΒΟ και ΕΑΣ, κάτι που σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, αποτελεί κατ’ αρχήν ένα θετικό σημάδι για την εταιρεία.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η Καθημερινή, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν κρύβουν την αισιοδοξία τους για την πορεία της βιομηχανίας, επισημαίνοντας με έμφαση τις δυνατότητες βιωσιμότητάς της.

Επί της παρούσης πάντως, η ελληνική πλευρά περιμένει την απάντηση της Τρόικας στην αναπροσαρμοσμένη πρόταση αναδιάρθρωσης της ΛΑΡΚΟ. Σύμφωνα με αυτήν, η πώληση της εταιρείας θα προχωρήσει μέσω δύο παράλληλων διαγωνισμών, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, με τη διαδικασία των αλλεπάλληλων δημοπρασιών. Το συγκεκριμένο μοντέλο μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, αναδεικνύοντας κοινό επενδυτή τόσο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας και τα μεταλλεία του Αϊ Γιάννη, όσο και για τα μεταλλεία σε Καστοριά και Εύβοια, που θα πουληθούν χωριστά.
Οι δύο διαγωνισμοί θα προχωρήσουν παράλληλα και ο νικητής του κάθε διαγωνισμού θα κληθεί να δώσει καλύτερη προσφορά και για τον άλλο διαγωνισμό, μέχρι να επικρατήσει ένας που θα δώσει το υψηλότερο τίμημα και για τα δύο περιουσιακά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Λάρυμνας, η δομή του οποίου στηρίζεται στην επεξεργασία πρώτων υλών και από τα τρία μεταλλεία.
Τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της ΛΑΡΚΟ θα εκκαθαριστούν, ενώ πολύ πιθανό θεωρείται το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού της εταιρείας, που σήμερα αριθμεί περί τα 900 άτομα, σε ποσοστό 20% περίπου.
Βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την αποδοχή ενός μοντέλου που θα αναδείξει κοινό πλειοδότη και στους δύο διαγωνισμούς είναι ότι δεν υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής μόνο για το εργοστάσιο της Λάρυμνας.
Κύκλοι, ωστόσο, της ΛΑΡΚΟ επισημαίνουν ότι το μοντέλο αυτό είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς σκοντάφτει στον Μεταλλευτικό Κώδικα και απαιτεί σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων, ενώ παράλληλα εμπεριέχει μεγάλο κίνδυνο αβεβαιότητας για τους άλλους μετόχους, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα και τη ΔΕΗ. Από την πλευρά της, η Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ επεξεργάζεται σχέδιο βιωσιμότητας και πώλησης της εταιρείας ως ενιαία, το οποίο προϋποθέτει ρυθμίσεις για τη μείωση του κόστους ρεύματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.