Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επέμενε να επεκταθεί ο χρόνος επανεξέτασης της βιωσιμότητας των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) από την τρόικα, από τo ένα στα δύο χρόνια. Ωστόσο, ο πρόεδρος του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, ανακοίνωνε ότι η «Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμμένει στο κλείσιμο ΕΑΣ και ΕΛΒΟ». Ο κ. Βίζερ όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δεν γνώριζε την αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς. «Σε καμία φάση της διαπραγμάτευσης δεν νομίζουμε ότι άκουσαν σοβαρά τα επιχειρήματά μας» είπε καλά πληροφορημένη κυβερνητική πηγή στην Αθήνα.
Η ίδια όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει ευθύνες για το γεγονός ότι η τρόικα δεν μας έχει πάρει μέχρι στιγμής στα σοβαρά. Κι αυτό διότι τρεις εταιρείες συμβούλων που είχαν αναλάβει να υπολογίσουν το ύψος των παραγγελιών που μπορούσαν να έχουν τα ΕΑΣ την επόμενη διετία, προχώρησαν σε έναν λάθος υπολογισμό, θεωρώντας ότι θα χρειασθούν τελικά μόλις 2 από τα 5 εργοστάσια (Λαύριο, Αίγιο), ενώ ο αριθμός των εργαζομένων, έως το 2014, θα μειωνόταν από 800 σε 341 άτομα. Απεδείχθη ωστόσο ότι αυτοί οι λογαριασμοί δεν ήταν σωστοί, καθώς -εκτός των άλλων- δεν είχαν ληφθεί υπόψη τα συμβόλαια που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο εξαγωγών της εταιρείας. Ηδη τα ΕΑΣ, που δεν έχουν νερό (το... «έκοψε» η ΕΥΔΑΠ) και οι εργαζόμενοι δεν έχουν λάβει τακτική μισθοδοσία από τον Φεβρουάριο του 2013, προχώρησαν στη σύναψη συμφωνίας με χώρα της Βορείου Αφρικής, ύψους 8 εκατ. ευρώ, που θα επεκταθεί, ενώ σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται διαπραγματεύσεις με αμερικανική εταιρεία.
Ετσι, η ελληνική πλευρά επανήλθε με διορθωμένες τις αρχικές προβλέψεις για τις εξαγωγές, με ένα σενάριο που ανέβαζε τον αριθμό των εργαζομένων στους 500 και τα εργοστάσια που θα μείνουν ανοιχτά σε τρία. «Είναι επόμενο οι δανειστές να κουνούν τα κεφάλια τους δύσπιστα, καθώς δεν γνώριζαν πότε τους λέγαμε αλήθεια» λέει στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, που και εκείνο αμφέβαλε για την ακρίβεια των αριθμών εκ μέρους της διοίκησης της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.
Κι ενώ στα ΕΑΣ γινόταν ένας πραγματικός αγώνας δρόμου για τη συγκέντρωση στοιχείων, ταυτόχρονα συγκεντρώνονταν και τα τιμολόγια της τελευταίας οκταετίας, με στόχο να αποδειχθεί στις υπηρεσίες της διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε. ότι οι πληρωμές από το ελληνικό υπουργείο Αμύνης περιλαμβάνονταν απολύτως στα «είδη αμυντικής βιομηχανίας», που δεν μπορούν να θεωρηθούν αντικείμενα παράνομων επιδοτήσεων. Συνολικά ελέγχθηκαν πάνω από 4.000 τιμολόγια και απεδείχθη ότι ένα πολύ μικρό ποσό αφορούσε είδη που δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνονται στην κατηγορία αυτή (σ.σ.: κάπου 50 εκατ. ευρώ).
Η τακτική αυτή ήταν συνεπής με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «αποσύρει» τα ΕΑΣ από την προς ιδιωτικοποίηση περιουσία του Δημοσίου. Στόχος της ελληνικής πλευράς τώρα είναι να διαχωρισθεί -με τη μέθοδο της απόσχισης κλάδου- η μη πολεμική παραγωγή (εκρηκτικά, φυσίγγια), να πουληθεί και να συνεχισθεί η παραγωγή για είδη πολεμικής βιομηχανίας σε μικρότερη κλίμακα.
Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν εάν η επιχείρηση δεν «γυρίσει» σε ισοσκελισμένο ισολογισμό μέσα σε ένα χρόνο, τότε να επανεξετασθεί η συνέχιση της λειτουργίας της. Επειδή όμως τα εξαγωγικά συμβόλαια αφορούν μία διετία, το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού πρότεινε ο χρόνος μέσα στον οποίο θα επανεξετασθεί η πρόοδος να είναι η διετία, εφόσον συμφωνήσουν οι δανειστές μας.
Ηδη, δύο μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Αθήνας έχουν επιφορτισθεί με την εργασία της νομικής προετοιμασίας της απόσχισης κλάδου, μία διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα τρίμηνο. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.