με την πολυδιάσπαση της ΛΑΡΚΟ. Τρέμουν όμως τις απώλειες θέσεων εργασίας.
Συνδικαλιστικά στελέχη και βουλευτές από πέντε νομούς στους οποίους δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν
χθες στη Χαλκίδα για να συζητήσουν ζητήματα που έχουν σχέση με το μέλλον της επιχείρησης αλλά και τις νέες προτάσεις, είτε αυτές διαρρέουν, είτε έχουν μπει
στο τραπέζι.
Πρόκειται για μια διεξοδική συζήτηση σε μια κρίσιμη στιγμή για την επιχείρηση με κύριους εισηγητές την Πελαγία Παπαϊωάννου, που είναι πρόεδρος Σωματείου Αθήνας, τον
Τάσο Θωμά πρόεδρο σωματείου Εύβοιας, τον Γιάννη
Φουρτάκα πρόεδρο σωματείου Μεταλλωρύχων Αγ. Ιωάννη,
τον Αντρέα Κορέτζελο πρόεδρο σωματείου Λάρυμνας και
τον Κώστα Κουφουδάκη πρόεδρο Σερβίων και Καστοριάς.
Από την πλευρά των βουλευτών ήταν παρόντες ο Βουλευτής Εύβοιας Κώστας Μαρκόπουλος, ο Βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Βαγγέλης Αποστόλου, οι Βουλευτές Φθιώτιδας κα. Μακρή Θεοδώρου και ο κ. Σταυρογιάννης, όπως επίσης και η κα Μαρία Αντωνίου Βουλευτής Καστοριάς.
Από τα σημεία που μπήκαν στο τραπέζι ήταν ακριβώς το στοιχείο του που πραγματικά βρίσκεται η εταιρεία σήμερα και σύμφωνα με τον κ. Κορέτζελο «εδώ μιλάμε για το κλείσιμο της εταιρείας και δεν ξέρουμε που βρισκόμαστε. Το Υπουργείο μαζί με το ΤΑΥΠΕΔ παίζουν ένα παιχνίδι. Έχουν σταλεί στην Ε.Ε. 18 διαφορετικά σχέδια που μιλούν για «σπάσιμο» της εταιρείας» όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.
Έγιναν ιδιαίτερες αναφορές σε όλα αυτά τα οποία έχουν καταγγελθεί το προηγούμενο διάστημα, στις συζητήσεις που υπήρχαν με κυβερνητικά στελέχη και επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον στην περίπτωση που η εταιρία περάσει σε συμφέροντα που έχουν σχέση με παρόμοια δραστηριότητα στα Σκόπια.
«Δεν είμαστε εξιλαστήρια θύματα ούτε μπαλάκια του
πινγκ πονγκ.Δεν θα μπούμε στη βορά του κυκλώνα κανενός βουλευτή. Να ξεκαθαρίσουμε ότι έχουμε πάρει όλοι οι συνάδελφοι την απόφαση ότι η ΛΑΡΚΟ είναι κατά της ξένης ιδιωτικοποίησης.Θέλουμε να ακούσουμε τις δικές σας σκέψεις, τις σκέψεις των βουλευτών. Αν τη ΛΑΡΚΟ την θέλουν ανοιχτή, γιατί δεν μας φωνάζουν για διάλογο;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κορέτζελος.
Ο κ. Θωμάς κατέθεσε την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε
μορφή αποκρατικοποίησης τονίζοντας πως οι εργαζόμενοι
έχουν ξεκάθαρες θέσεις και υπογράμμισε πως
«ένας τέτοιος μοχλός ανάπτυξης δεν μπορεί να λείπει από την ελληνική οικονομία. Μία εταιρεία η οποία φέρνει στη χώρα 1 εκατ. δολάρια,δεν την παραχωρείς σε άλλη χώρα. Πιστεύουμε ότι αυτή η εταιρεία έχει μέλλον. Δίνει ζωή
για άλλη μία γενιά!» όπως χαρακτηριστικά τόνισε κατά τη
διάρκεια της τοποθέτησής του.
Μάλιστα έφτασε και στην ανάλυση ενός σεναρίου που κανείς δεν θέλει να θυμάται καθώς σημείωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πως «φανταστείτε τώρα με αυτόν τον επενδυτή, ένα ωραίο πρωί να κλείσει το εργοστάσιο της Λάρυμνας και να πάρει το μεταλλείο από δω και να το πάει στα Σκόπια. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης να εφαρμόσει τις προτάσεις αυτές. Είναι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν από το Υπουργείο και το ΤΑΥΠΕΔ. Αφορούν την ενέργεια και ένα αναπτυξιακό σχέδιο από τον επενδυτή. Επιμένω ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση η εταιρεία αυτή να αποκρατικοποιηθεί».
Στο σύνολό τους οι εκπρόσωποι των άλλων σωματείων κινήθηκαν ακριβώς στο ίδιο μήκος κύματος θέλοντας κυρίως να αναδείξουν τη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων σε όλα τα επίπεδα και το κυριότερο να αναδείξουν ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν συζητήσει επί συγκεκριμένης βάσης αλλά έχουν αναλύσει το σύνολο των θεμάτων τα οποία τίθενται κάθε φορά.
Από τη δική του πλευρά ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μαρκόπουλος υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση κάνει τα πάντα να μείνει η εταιρεία ενωμένη» γεγονός το οποίο συζητήθηκε από την πλευρά των εργαζομένων και μάλιστα ο ίδιος ο βουλευτής σχολιάζοντας τα διάφορα σενάρια τα οποία αναλύθηκαν τόνισε με έμφαση πως «όλα αυτά τα οποία άκουσα, τα μισά τουλάχιστον, είναι έξω από την πραγματικότητα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί έχετε
αυτή την πληροφόρηση» όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Επανέφερε στο προσκήνιο ως μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις το θέμα της χρηματοδότησης των 130 εκατομμυρίων και προσδιόρισε ότι «το θέμα είναι το εξής: ποιος θα τα πληρώσει και με ποιο τρόπο. Αν αυτά είχαμε πάει εμείς μαζί σας, θα είχαν βγει στην επιφάνεια.
Πρέπει να ξέρετε ποια είναι τα πραγματικά γεγονότα και ποια όχι. Το ζήτημα είναι οι θέσεις εργασίας,η διατήρηση της εταιρείας αλλά πρέπει να ξέρετε τι γίνεται και τι όχι. Η διαπραγμάτευση που γίνεται αυτή την ώρα,είναι ποιος θα πληρώσει. Η γνώση η δική μου είναι ότι η κυβέρνηση κάνει τα πάντα να μείνει η εταιρεία ενωμένη και να μείνουν οι θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Την καταθέτω επωνύμως» όπως χαρακτηριστικά τόνισε.
Ο ίδιος μάλιστα υπεραμύνθηκε της αποκρατικοποίησης τονίζοντας όμως ότι «πρέπει να μείνει αδιάσπαστη η εται
ρεία έστω και με ξένο επενδυτή.
Ο δικός μου στόχος ως πολιτικός είναι να μη χαθεί καμία θέση εργασίας και να μείνει η ΛΑΡΚΟ μια αυτόνομη ελληνική εταιρεία» όπως είπε.
Ο βουλευτής κ. Βαγγέλης Αποστόλου επανέλαβε τις θέσεις που έχει διατυπώσει στο παρελθόν και τόνισε πως πρόκειται για εταιρεία εθνικής και κεντρικής σημασίας.
«Δεν θα κολλήσουμε αυτή την ώρα ούτε στα 130 εκατ. γιατί κυρίαρχο είναι ότι έχουμε την μοναδική επιχείρηση σήμερα που ανήκει ευρύτερα στον δημόσιο τομέα. Η δραστηριότητα αυτή έχει τον μεγαλύτερο ορυκτό πλούτο και αυτό πρέπει να το δούμε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο όπου τα πάντα ξεπουλιούνται. Τρία λεπτά χρειάστηκαν, Παρασκευή απόγευμα, για να ξεπουληθεί η Αγροτική Τράπεζα. Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα έτσι όπως σχεδιάζουν».
Την ανάγκη συνεργασίας όλων των πλευρών, τόνισε η κα
Ελένη Μακρή Θεοδώρου σημειώνοντας πως «την θεωρία
την έχουμε εξαντλήσει. Όλοι ξέρουμε τι είναι η ΛΑΡΚΟ. Η κουβέντα νομίζω είναι σε λάθος βάση. Είμαστε εδώ γιατί; Τι θέλετε από μας; Κάνετε κατά μόνας κάποιες συζητήσεις. Το σχέδιο της διχοτόμησης δεν έχει κατατεθεί ακόμα. Όλοι μαζί μπορούμε να συνεργαστούμε και να διεκδικήσουμε. Πάνω όμως σε μια ρεαλιστική βάση» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ενώ από τη δική της πλευρά η κα Μαρία Αντωνίου βουλευτής Καστοριάς σημείωσε πως «δεν ήρθαμε εδώ για να σας πούμε ότι δεν θα βοηθήσουμε. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα. Προσπαθούμε ως κυβέρνηση η εταιρεία να είναι μία από τις πιο πλούσιες σε μεταλλεία, με σημαντικές δυνατότητες. Το πιο σημαντικό για μας, ως κυβέρνηση, είναι να διατηρήσουμε τις θέσεις της εταιρείας και να γίνει πιο ανταγωνιστική με άλλες εταιρείες. Είμαστε εδώ για να βοη θήσουμε».
Εκείνο που προκύπτει από τη συγκεκριμένη συζήτηση είναι
ότι στο σύνολό τους οι βουλευτές δεν έχουν κάποια στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να φωτίσουν τις εξελίξεις παρουσιάζοντας μάλιστα και ρευστό το μέτωπο. Όλα συγκλίνουν στην κατεύθυνση πως ο διάλογος δείχνει να υπάρχει ακόμη ενώ αντίθετα από την πλευρά των εργαζομένων δείχνουν να υπάρχουν τουλάχιστον κάποιες αποκλίσεις αν όχι διαφορετικές προσεγγίσεις ιδιαίτερα στον τομέα της αποκρατικοποίησης.
Όλα συγκλίνουν όμως στο ότι το θέμα παραμένει ανοιχτόκαι η συζήτηση συνεχώς διευρύνεται.
Αναδιμοσίευση απο την Εφημ. ΗΜΕΡΑ 24/10/2013
You might also like:
ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ..ΝΑ ΣΑΣ ΧΑΙΡΟΜΑΣΤΕ.ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΤΑ ΡΕΜΑΛΙΑ.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΝΤΑΙ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ. ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟ. ΕΧΟΥΝ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΣΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ..
ΕΝΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ .ΕΝΔΕΛΕΧΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΔΟΣΟΛΗΨΙΕΣ. ΕΡΕΥΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 10 ΧΡΟΝΩΝ..ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ.
ΕΞΩ ΠΟΥΣΤΗΔΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΚΑ
Θαυμαστε τον Κορεντζελο και Φουρτακα. Χθες μεγαλοι επαναστατες. Σημερα στα κεντρικα γραφεια της Αθηνας. Αγκαλια με τον Μπομπη και τον Φυλαρχο Παληατσο. Τι ακριβως πουλησαν. Τις περικοπες. Λογαριαζουν ποιοι θα μεινουν στην εταιρεια; Εργαζομενοι συνεχιζετε να τους εχετε εμπιστοσυνη;
ΑπάντησηΔιαγραφήΦίλοι μου μην γίνεστε τόσο σκληροί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο που καταφέραν ηταν ο μεν πρώτος εκανε μονίμο τον αδελφό του και αλλος τον ξαδελφο του. Τώρα εχουν σειρά οι γυναίκες των. Περιμενετε η ωρα πλησιάζει. Ο φύλαρχος Παληατσος κατα στιγμή σώζει το μισθό του. Εως πότε; Το ναυτικό ειναι τυχερό. Ξεβρώμισε. Η Παναγία εμας στην ΛΑΡΚΟ δεν θα μας βοηθήσει. Θα πεθάνουμε απο την μπόχα;
ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΡΑ. ΝΑ ΠΑΨΕΙ ΝΑ ΚΥΡΙΑΡΧΕΙ Η ΧΟΥΝΤΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ.
ΑπάντησηΔιαγραφή