Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Δύο μήνες… Εβδομήντα έξι Αϊλάν -Ταξίδια Θανάτου

188622-prosfygesiiikentriki
Τουλάχιστον 76 παιδιά έχασαν τη ζωή τους μέσα σε δύο μήνες σε ναυάγια προσφύγων στο ανατολικό Αιγαίo. Παρά την επιδείνωση του καιρού, οι προσφυγικές ροές συνεχίζουν με αμείωτη ένταση, με χιλιάδες ανθρώπους να αναζητούν μια καλύτερη ζωή και τον μακάβριο κατάλογο να αυξάνεται συνεχώς.
Η οργάνωση Save The Children προειδοποιεί πως καθώς μεγάλος αριθμός προσφύγων συνεχίζουν τα ταξίδια απόγνωσης κατά τους χειμερινούς ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί. Σύμφωνα με τα στοιχεία, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο πάνω από 500.000 πρόσφυγες έφτασαν στα ελληνικά νησιά. Το 23% ήταν παιδιά, πολλά από αυτά βρέφη, που δεν μπορούν ούτε να κολυμπήσουν.
«Αν και η απόσταση από την Τουρκία είναι σχετικά μικρή, η θάλασσα γίνεται ολοένα και πιο επικίνδυνη. Χρειάζονται ασφαλείς και νόμιμοι δρόμοι για τους πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη», σημειώνει η Κέιτ Ο Σάλιβαν, από την οργάνωση Save The Children, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στη Λέσβο για να προσφέρει βοήθεια στους ανθρώπους που φτάνουν στο νησί.

«Η κυβέρνηση και οι οργανώσεις, όπως η δική μας, παρέχουν ότι μπορούν, όμως καθημερινά υπάρχουν χιλιάδες νέες αφίξεις με αποτέλεσμα οι χώροι στέγασης και τα τρόφιμα να μην επαρκούν. Έχω δει παιδιά να κοιμούνται μέσα στις λάσπες, με σκέπασμα ένα χαρτόνι, παιδιά με μπλε χείλια και χέρια. Αναμένουμε πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει κατά τη διάρκεια του χειμώνα», σημειώνει και προσθέτει: «Το να βλέπεις σορούς παιδιών και βρεφών να ξεβράζονται ή να απομακρύνονται από παραλίες σε συντρίβει».
Εν τω μεταξύδύο νέα ναυάγια σε Κάλυμνο και Ρόδο, που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο 22 ανθρώπων – αναμεσά τους εννέα παιδιά – και άγνωστο αριθμό αγνοούμενων, σημειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί. Δύο ακόμη ναυάγια σημειώθηκαν στα ανοιχτά των τουρκικών αρχών, από την πλευρά της Λέσβου και της Σάμου. Τα θύματα των δύο τελευταίων 24ωρων ανέρχονται σε 32, ανάμεσά τους 19 παιδιά. Άλλα 4 παιδιά από τη Συρία νεκρά βρέθηκαν σήμερα σε ναυάγιο ανοιχτά της Τουρκίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.