Τρεις εισαγγελείς για τη δεύτερη δικογραφία «φωτιά» της Λίστας Λαγκάρντ!
Σε αρχικό στάδιο μελέτης ο φάκελος, λόγω του όγκου και του είδους των στοιχείων για τον πρωτοφανή λαβύρινθο των offshores. Καταθέτει (;) τη Δευτέρα ο αποπεμφθείς σύμβουλος της ΝΔ Παπασταύρου. Κρύβεται ακόμα ο καταζητούμενος Μεταξάς.
Αποφασιστική παρέμβαση στην υπόθεση-όνειδος της «λίστας Λαγκάρντ» πραγματοποιεί η Δικαιοσύνη με την ανάθεση σε τρεις εισαγγελείς της διερεύνησης στοιχείων για τη σύσταση και δράση εγκληματικής συμμορίας και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Πρόκειται για τη δεύτερη δικογραφία της πολύκροτης υπόθεσης για σοβαρά κακουργήματα (πέραν, δηλαδή, αυτής που χειρίζονται οι οικονομικοί εισαγγελείς) και, όπως αποκάλυψε η «δ» την περασμένη Κυριακή, βασίζεται σε φάκελο που διαβίβασε ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλος στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλ. Ζαγοραίο.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, την έρευνα για τους αυτουργούς και τις μεθόδους διακίνησης τεράστιων χρηματικών ποσών μεταξύ Ελλάδας, Ελβετίας και διεθνών φορολογικών παραδείσων, με επίκεντρο την «αμαρτωλή» HSBC Γενεύης που έχει ήδη «αποκηρυχθεί» από τον μητρικό τραπεζικό όμιλο, έχουν αναλάβει οι εισαγγελείς Ελ. Τουλουπάκη, Γ. Καλούδης και Χρ. Τζούρας.
Προς το παρόν, οι τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί βρίσκονται στην αρχική φάση μελέτης του φακέλου, καθώς ο όγκος και το είδος των στοιχείων, η ανάγκη εξακρίβωσής τους και, κυρίως, η διεθνής διάσταση του εγκλήματος απαιτούν μεγάλο χρονικό διάστημα ερευνών.
Κατά τις ίδιες πηγές, η έρευνα επικεντρώνεται στην επενδυτική ομάδα του διεθνώς καταζητούμενου επί σχεδόν 70 ημέρες -από τις 23 Ιουνίου- επιχειρηματία Αγγ. Μεταξά (της παλαιάς οικογένειας ποτοποιών) και του πρώην συμβούλου του Μαξίμου Στ. Παπασταύρου, ο οποίος αποπέμφθηκε πρόσφατα από τη Ν.Δ., μετά την κατάρρευση των ισχυρισμών που είχε κατά καιρούς προβάλει, περί «συμπτωματικής» εμπλοκής λόγω της δικηγορικής του ιδιότητας και «διευκόλυνσης» προς μόνο έναν πελάτη του.
Η πραγματικότητα είναι ότι, μαζί με έναν άλλον επιχειρηματία, οι κ. Μεταξάς και Παπασταύρου ήταν οι συνεταίροι και συνδιαχειριστές διεθνούς επενδυτικού ομίλου, βασιζόμενου σε πολλές offshore εταιρίες.
Εκτός από συνδιαχειριστές, ο Αγγ. Μεταξάς ήταν επικεφαλής σε πολλές από τις εταιρίες, ενώ ο Στ. Παπασταύρου αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος σε τουλάχιστον μία εταιρία και σ’ ένα hedge fund, καθώς και στο Δ.Σ. συνδεόμενων σχημάτων. Γι’ αυτό και διερευνάται η εκ μέρους τους κατ’ επάγγελμα δράση σε σειρά παράνομων εγκληματικών υποθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η -σπανιότατη- απόφαση της ενασχόλησης τριών εισαγγελικών λειτουργών δείχνει, αφενός, την αποφασιστικότητα της Δικαιοσύνης για την εξακρίβωση της αλήθειας και την εφαρμογή της βασικής διάταξης του Συντάγματος (άρθρο 4) περί συνεισφοράς όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις, στα δημόσια βάρη ανάλογα με τις δυνάμεις τους, και, αφετέρου, μαρτυρά την πολυπλοκότητα και τη σοβαρότητα της υπόθεσης, καθώς οι εμπλεκόμενοι φέρεται ότι αλίευαν πελάτες από την Ελλάδα, φροντίζοντας να στήνουν διεθνείς μηχανισμούς για την περαιτέρω διακίνηση και απόκρυψη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.
Η επενδυτική ομάδα «Μεταξάς, Παπασταύρου και Σία» ήλεγχε ή διαχειριζόταν τουλάχιστον το 55% των 2,2 δισ. δολαρίων της «λίστας Λαγκάρντ».
Ισως, άλλωστε, πρόκειται για την πρώτη φορά που Ελληνες εισαγγελείς επωμίζονται μια υπόθεση με τόσο πολλές διεθνείς παραφυάδες (Βερμούδες, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Παναμάς, Ελβετία, Ιρλανδία, ΗΠΑ κ.ά.), καθώς στο παρελθόν οι ύποπτοι για ξέπλυμα κεφαλαίων περιορίζονταν, για παράδειγμα, μόνο σε έναν κρυφό λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα ή σε μια κρυφή offshore εταιρία.
Φοροπαράδεισος
Αντίθετα, στη συγκεκριμένη υπόθεση, είναι ήδη γνωστό ότι υπήρχε ολόκληρος μηχανισμός διακίνησης από τον έναν φορολογικό παράδεισο στον άλλον και με πολλές offshore που άνοιγαν λίγες ημέρες πριν τους αποσταλούν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία στη συνέχεια προωθούνταν σε άλλες offshore, πριν -τελικά- κλείσουν όλες μαζί, για να χαθούν τα αποδεικτικά στοιχεία.
Σημειώνεται ότι έρευνες για παρόμοιες εγκληματικές ομάδες πραγματοποιούν και οι εισαγγελίες του Παρισιού και των Βρυξελλών, καθώς κρίθηκε ότι εγκληματικές ομάδες, με συνεργό την HSBC Γενεύης, δεν προσέφεραν στους πελάτες μόνο κερδοφόρα επενδυτικά προϊόντα, αλλά προχωρούσαν και στη σύσταση των διεθνών δικτύων offshore.
Στη συνέχεια, παρότρυναν και ωθούσαν τους πελάτες τους να «επενδύσουν» σε αυτά και αναλάμβαναν τη διεθνή διακίνηση των χρημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, η γαλλική Εισαγγελία είχε ήδη επιβάλει στον μητρικό παγκόσμιο όμιλο HSBC Holdings PLC εγγύηση 1 δισ. ευρώ μέχρι τη διαλεύκανση της υπόθεσης.
Θα καταθέσει (τελικά) ο αποπεμφθείς πρώην σύμβουλος της Ν.Δ.;
Αύριο, Δευτέρα, έχει κληθεί να καταθέσει στον αναπληρωτή οικονομικό εισαγγελέα Ιω. Δραγάτση, ως ύποπτος για την τέλεση των κακουργημάτων της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ο δικηγόρος – επιχειρηματίας Στ. Παπασταύρου.
Ο πρώην σύμβουλος της Ν.Δ., που διαβεβαίωνε τον τέως πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον νυν πρόεδρο του κόμματος Ευ. Μεϊμαράκη ότι είχε μόνο περιφερειακή ανάμειξη και γνώση της υπόθεσης, αποπέμφθηκε πρόσφατα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη δημοσιοποίηση σωρείας νέων στοιχείων εναντίον του. Ο κ. Παπασταύρου έχει ψευδορκήσει και ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη «λίστα Λαγκάρντ» και έχει διαταχθεί σχετική προκαταρκτική εξέταση, η οποία εκκρεμεί έως την εξακρίβωση των αδικημάτων της κύριας υπόθεσης.
Αρχικά, ο κ. Παπασταύρου είχε κληθεί για ανωμοτί κατάθεση στις 31 Ιουλίου, αλλά ζήτησε 20ήμερη προθεσμία έως και τις 21 Αυγούστου, οπότε αιτήθηκε ίδιας διάρκειας παράταση. Τελικά, έλαβε 10 ημέρες, αλλά έως και χθες κυκλοφορούσαν φήμες ότι θα αρνηθεί και πάλι να εμφανιστεί ενώπιον του εισαγγελέα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.