Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

''ΠΑΓΩΝΟΥΝ'' ΟΙ ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΗ - ΑΔΜΗΕ''...

Και επίσημα ενημερώθηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθρούρος Ζερβός για την παύση...
των διαδικασιών πώλησης της “μικρή ΔΕΗ”, του ποσοστού της μητρικής και του ΑΔΜΗΕ από το νέο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη την Παρασκευή. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου δεν υπάρχει κανένα θέμα αλλαγής της διοίκησης, προς το παρόν, ενώ υπάρχει άψογη συνεργασία. Σχετικά με την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη Socar η νέα ηγεσία, σύμφωνα με πηγές, αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία αναμένεται μέχρι το Μάρτιο.

Ο νέος υπουργός ενημερώθηκε ενόψει των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης για μία σειρά θεμάτων όπως για την κατάσταση της ΔΕΗ, τα μεγέθη, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τις προοπτικές, το επενδυτικό σχέδιο της ΔΕΗ, τη διασύνδεση των νησιών, αλλά και για τα βιομηχανικά τιμολόγια, τις εκκρεμότητες με τους πελάτες στην υψηλή τάση  και το ανοιχτό θέμα της διαμόρφωσης των αποζημιώσεων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής. Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε τον κ. Λαφαζάνη πως επί Μανιάτη είχαν δρομολογηθεί με νόμο και Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου τα ζητήματα για τη δημιουργία και πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και την πώληση «πακέτου» μετοχών της επιχείρησης σε στρατηγικό επενδυτή, ενέργειες που τώρα -λόγω της παύσης της διαδικασίας- η νομοθεσία πρέπει τώρα να τροποποιηθεί.

Συζητήθηκε, επίσης, και το θέμα της αποκρατικοποίησης της θυγατρικής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, ενώ  προηγήθηκε και συνάντηση με τον κ. Λιαρέντη, πρόεδρο του Διαχειριστή, ο οποίος ενημερώθηκε για την παύση του διαγωνισμού. Να σημειωθεί ότι αναμενόταν η κατάθεση των δεσμευτικών προτάσεων για την εξαγορά του 66% του ΑΔΜΗΕ τον Ιανουάριο. Η εταιρεία από το Μάρτιο του 2014 έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, όπως η ιταλική ΤΕRNA, η βελγική Elia η κινεζική China State Grid Corporation και η καναδική PSP Investments. Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί έναντι της τρόικας να ολοκληρωθεί η διαδικασία των δεσμευτικών το Ιανουάριο.

Η Terna ελέγχει συνολικά 63500 χιλιόμετρα δικτύου υψηλής τάσης, ενώ στο μετοχολόγιο εμπλέκονται μεγάλα ονόματα όπως το ιταλικό ταμείο παρακαταθηκών και δανείων, η Enel, η Blackrock κα. Οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι ήταν η βελγική Elia, η οποία είναι ένας από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κλάδο, καθώς διαχειρίζεται πάνω από 8 χιλιάδες χιλιόμετρα υπέργειου και υπόγειου δικτύου στην Ευρώπη, με κύκλο εργασιών το 1 δισ. ευρώ. Επίσης, η κινεζική SGCC ήταν από τις πρώτες που ενδιαφέρθηκαν για τον ΑΔΜΗΕ και θεωρείται κολοσσός, αφού είναι η για τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία της Κίνας, με κύκλο εργασιών 184 δισ. δολάρια και διαχειρίζεται 200 χιλιάδες χιλιόμετρα γραμμών δικτύων.

Υπενθυμίζεται ότι τα έσοδα από τη "μικρή ΔΕΗ" θα τα αποκόμιζε η ίδια η ΔΕΗ, ύψους περίπου 1,5 δισ. Ευρώ, τα έσοδα από τον ΑΔΜΗΕ επίσης η ΔΕΗ ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ, ενώ από τα ΕΛΠΕ θα διοχετευόταν στο χρέος. Η «μικρή ΔΕΗ» -για την οποία το σχετικό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων- θα περιλαμβάνει το 30% περίπου του παραγωγικού δυναμικού της εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη και την απόσυρση παλαιών μονάδων, αλλά και την σχεδιαζόμενη κατασκευή νέων. Επίσης προβλέπεται να έχει και αναλογικό ποσοστό της δραστηριότητας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας της ΔΕΗ, συμπεριλαμβάνοντας επίσης στο χαρτοφυλάκιό της και ορυχεία λιγνίτη που σήμερα διαχειρίζεται η επιχείρηση.

Τέλος, σχετικά με τον ΔΕΣΦΑ, η  συμφωνία πώλησης μετοχών του ΔΕΣΦΑ και την ΕΛΠΕ στη Socar υπεγράφη στις 21 Δεκεμβρίου 2013. Μαζί της υπεγράφη και άλλη συμφωνία μετόχων μεταξύ του Δημοσίου, του ΤΑΙΠΕΔ και της Socar. Το τίμημα της συμφωνίας ήταν 400 εκατ. ευρώ για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ (31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ), ενώ για την ολοκλήρωση της συναλλαγής θα απαιτούνταν η έγκριση από τις αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού (και της Ευρώπης), γεγονός που καθυστέρησε και τη συναλλαγή, διότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού θα απαντούσε μέχρι τον Μάρτιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.