Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

''ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΘΛΙΨΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ - ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ; ''...

Οι αγορές πανικοβάλλονται με την Ελλάδα, αλλά όχι λόγω της νέας κυβέρνησης ή τουλάχιστον όχι μόνο λόγω αυτής,...
τονίζει ο Πολ Κρούγκμαν, σε άρθρο του στους New York Times.


«Η νευρικότητα των επενδυτών αποτελεί εκτίμηση ότι το ρίσκο μιας ασυμφωνίας μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας, μιας κατάρρευσης της όλης διαδικασίας είναι υψηλό» τονίζει και προσπαθεί να δώσει ορισμένες διευκρινίσεις για το ελληνικό ζήτημα.

«Οι Ευρωπαίοι αυτή τη στιγμή λένε βλακείες, χειριζόμενοι το θέμα του ελληνικού χρέους ως καθαρά ηθικό ζήτημα» τονίζει ο Κρούγκμαν και εξηγεί:

Το πραγματικό ύψος του ελληνικού χρέους δεν είναι τόσο σημαντικό όπως λέει, καθώς το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο χρέος θα καταφέρει η Ελλάδα θα αποπληρώσει στους δανειστές της.

Εάν η Ελλάδα τηρούσε τις συμφωνίες που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση με τους δανειστές, τα επόμενα πέντε χρόνια, θα μετέφερε κεφάλαια και πόρους αντίστοιχους με το 20% του ετήσιου ΑΕΠ της.

«Το ποσό αυτό αν και είναι ασήμαντο για τους δανειστές, για την Ελλάδα είναι ζωτικής σημασίας» τονίζει ο Κρούγκμαν προσθέτοντας ότι ο μόνος λόγος για να μην κάνουν πίσω οι Ευρωπαίοι είναι για να παραδειγματίσουν τις υπόλοιπες χώρες που μπορεί να ζητήσουν ελάφρυνση του χρέους.

«Εάν οι δανειστές τηρήσουν σκληρή στάση το δυνατό τους χαρτί δεν είναι η άρνηση να δώσουν νέα δάνεια στην Ελλάδα αλλά να καταστρέψουν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δηλαδή τις τράπεζες» προειδοποιεί ο Κρούγκμαν.

Όμως, παρόλο που οι δανειστές έχουν αυτόν τον «άσσο» στο μανίκι τους, το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον νομπελίστα οικονομολόγο, είναι κατά πόσο μια Ευρώπη που στηρίζεται σε δημοκρατικές αρχές και ιδεολογίες, θα προκαλέσει συνειδητά την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος κι ακόμα κατά πόσο θα συμφωνήσει σε αυτό η ΕΚΤ, από την οποία εξαρτώνται οι ελληνικές τράπεζες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.