Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Κατέθεσε εναντίον της ΛΑΡΚΟ και απολύθηκε

Εφημερίδα των ΣυντακτώνpurkagiaΛΑΜΙΑ Του Γιώργου Δελιχά

Την απόλυση συναδέλφου τους, πατέρα τριών παιδιών, ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας σε δικαστήριο για μια υπόθεση εκδήλωσης πυρκαγιάς, για την οποία ήταν κατηγορούμενη η ΛΑΡΚΟ, καταγγέλλουν τα συνδικάτα εργαζομένων στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Λάρυμνα Φθιώτιδας, ενώ για «προσπάθεια τρομοκράτησης και επιβολής σιωπής» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Μετάλλου.


Πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε το 2008, όταν σε περιοχή όπου η ΛΑΡΚΟ αποθέτει ορισμένα απόβλητα όπως μπάζα, σκουριά και κάρβουνο, εκδηλώθηκε πυρκαγιά που έκαψε δασική έκταση και ελαιοπερίβολα, ανάμεσα στα οποία και ελαιοπερίβολο ιδιοκτησίας του 46χρονου απολυμένου πλέον εργαζομένου της εταιρείας. Από την Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκαν αυτεπάγγελτα να καταθέσουν ως μάρτυρες οι ιδιοκτήτες των περιβολιών, οι οποίοι είπαν ότι η φωτιά ξεκίνησε από χώρο ευθύνης της εταιρείας.

Αποτέλεσμα των καταθέσεων ήταν να καταδικαστεί πρωτόδικα η εταιρεία, που στη συνέχεια κατέθεσε ένσταση. Τα συνδικάτα εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και η ΠΟΕΜ, καταγγέλλουν ότι η διοίκηση της εταιρείας πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης στο Εφετείο, που είχε οριστεί για φέτος το καλοκαίρι, πλησίασε τον εργαζόμενο ζητώντας του να αλλάξει την αρχική του κατάθεση, κάτι που δεν δέχθηκε. Τελικά η εταιρεία κρίθηκε ένοχη σε δεύτερο βαθμό και, σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, αμέσως μετά η διοίκηση της εταιρείας τού κοινοποίησε με δικαστικό επιμελητή την απόλυση και την επιταγή της αποζημίωσης.

Κινητοποιήσεις

Στην αρχική αντίδραση των συνδικάτων, η διοίκηση της εταιρείας ζήτησε περιθώριο λίγων ημερών ώστε να επανεξετάσει το θέμα. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη ή επαναπρόσληψη του εργαζομένου, με αποτέλεσμα το σωματείο να κηρύξει 4ωρες στάσεις εργασίας. Η αντίδραση της διοίκησης της εταιρείας ήταν άμεση: κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της κινητοποίησης των εργαζομένων, τα οποία έκανε δεκτά το Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας, κρίνοντας παράνομη και καταχρηστική την κινητοποίηση, βασιζόμενο μάλιστα και σε ορισμένες λάθος ενέργειες, που έγιναν από την πλευρά του σωματείου.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις είχαν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει μια έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στα συνδικάτα και τη διοίκηση της εταιρείας, την οποία καταγγέλλουν για «εκδικητική απόλυση» και «προσπάθεια τρομοκράτησης», ενώ παράλληλα από την παράταξη του ΕΑΜ ΛΑΡΚΟ δεν λείπουν οι αιχμές προς την παράταξη της ΔΑΚΕ, που κυριαρχεί στο Σωματείο Εργαζομένων της Λάρυμνας, για τη στάση που κρατά απέναντι στο ζήτημα που έχει προκύψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.