Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ;

...TO ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 24ΩΡΑ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ...
Η ενθουσιώδης επισήμανση του Αντώνη Σαμαρά ότι η ΝΔ είναι η «δημοκρατική παράταξη» προκάλεσε την έντονη αντίδραση...
του ΠΑΣΟΚ που εγκάλεσε τον πρωθυπουργό, ζητώνταςε τον σεβασμό «των εννοιών και της ιστορίας».

«Η παράταξή μας δεν διαιρεί, ενώνει! Δεν μονοπωλούμε τη δημοκρατία, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Ούτε την κοινωνική δικαιοσύνη. Ούτε τον πατριωτισμό, ούτε τις μεταρρυθμίσεις, ούτε τα ευρωπαϊκά ιδεώδη…», είπε ο πρωθυπουργός στην Χαλκιδική, στην ομιλία του για τα 40 χρόνια της ΝΔ.

«Όλους τους θέλουμε μαζί μας. Και το αποδείξαμε! Το αποδεικνύουμε καθημερινά: με όλους θέλουμε να συνεργαστούμε, με όλους μπορούμε να συνεργαστούμε γι’ αυτά τα ιδανικά. Ακόμα και με εκείνους που συγκρουστήκαμε στο παρελθόν. Αλλά δημοκρατική παράταξη, αυτή εδώ η παράταξη είναι! Εμείς είμαστε η δημοκρατική παράταξη! Παράταξη που βάζει πάνω απ’ όλα το εθνικό συμφέρον, εμείς είμαστε! Κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκή παράταξη, εμείς είμαστε! Παράταξη μεταρρυθμίσεων και εκσυγχρονισμού της χώρας, εμείς είμαστε!», επισήμανε ο κ. Σαμαράς.

Μάλιστα, επιχειρώντας να διαχωρίσει τη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός συνέχισε αναφερόμενος στο κόμμα του: «Παράταξη που φέρνει περισσότερες ευκαιρίες, περισσότερα δικαιώματα, λιγότερο κράτος, λιγότερη γραφειοκρατία και ελλείμματα, εμείς είμαστε! Παράταξη προόδου της χώρας και για λογαριασμό ολόκληρου του λαού και όχι μόνο των κομματικών «εκλεκτών», των άπληστων «ισχυρών» και των αδίστακτων «συντεχνιών», εμείς είμαστε! Η Νέα Δημοκρατία!».

ΠΑΣΟΚ: Η ΝΔ δεν είναι η «δημοκρατική παράταξη»

Έντονη ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Καρύδη στην ομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Καρύδης εξέφρασε την ενόχληση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ για την αναφορά του κ. Σαμαρά ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η δημοκρατική παράταξη. Μάλιστα πέρασε στην αντεπίθεση αναφερόμενος τόσο στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Κώστα Καραμανλή, όσο και στην στάση της ΝΔ από το 2009 έως το 2011, στην πολιτική Παπανδρέου.

Ο κ. Καρύδης επεσήμανε ότι «η δημοκρατική παράταξη ήταν και είναι ιστορικά και ιδεολογικά η  "άλλη" παράταξη σε σχέση με τη ΝΔ» και ζήτησε να «σεβόμαστε τις έννοιες και την ιστορία».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε μάλιστα ότι «η περίοδος 2004-2009 της κυβέρνησης Καραμανλή δεν μπορεί να ξεχαστεί. Τα “ισοδύναμα μέτρα” των Ζαππείων ελπίζουμε να έχουν γίνει μάθημα για την “αντιμνημονιακή” φάση της ΝΔ, όταν το ΠΑΣΟΚ σήκωνε μόνο το τεράστιο βάρος των δύσκολων αποφάσεων».

Μετά τις ευρωεκλογές ο όρος «δημοκρατική παράταξη» έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ όπως έχει επισημανθεί από τον ίδιο, όπως και από άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ το προσεχές συνέδριο του κόμματος θα είναι ιδρυτικό της «Δημοκρατικής Παράταξης». Μετά την ομιλία του κ. Σαμαρά, αίφνης ο όρος αυτός φαίνεται ότι αποτελεί σημείο τριβής των δύο κυβερνητικών κομμάτων και ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τον όρο αυτό το επόμενο διάστημα.

Ποιος έχει το... copyright του όρου «δημοκρατική παράταξη; Το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ; Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου (ο οποίος την προεκλογική περίοδο του 2009 έκανε συνεχείς αναφορές στον όρο «δημοκρατική παράταξη» ταυτίζοντας το ΠΑΣΟΚ με την συγκεκριμένη ορολογία) ή ο Αντώνης Σαμαράς;

Στη διαμάχη της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον όρο «δημοκρατική παράταξη» παρενέβη λίγο αργότερα με σχόλιό του στο Twitter και ο Φαήλος Κρανιδιώτης. Ο δικηγόρος και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ έγραψε ειρωνικά: «Δηλαδή η “δημοκρατικιά” παράταξη είναι η Άφρα του Βαγγέλη, ο Ν. Ανδρουλάκης κι ο… Οδυσσέας; Σάμαλι, κωκ, πατατάκια κι οι πρωινοί να φεύγουνε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.