Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Τσίπρας: Ορατός ο κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή - Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κυβερνήσει με μνημονιακό σχέδιο - Αναπόφευκτες οι συμμαχίες εντός και εκτός Ελλάδας - Κουρελόχαρτο οι προγραμματικές δηλώσεις Σαμαρά - Ναι στις επενδύσεις, υπό προϋποθέσεις

Νέα σφοδρή επίθεση προς την τρικομματική κυβέρνηση εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας, επιρρίποντας σοβαρές ευθύνες στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, πως δεν κάνουν καμία διαπραγμάτευση με τους δανειστές της Ελλάδας, βιώνοντας ως αποτέλεσμα τη μια ήττα μετά την άλλη.

Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση. Αντίθετα μετρά τη μια ήττα μετά την άλλη, τόνισε ο κ. Τσίπρας μιλώντας στο ΣΚΑΙ, για να χαρακτηρίσει "κουρελόχαρτο" τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά. Ταυτόχρονα ανέφερε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι φοβισμένος.
"Η διαπραγμάτευση είναι μια σύγκρουση. Πρέπει να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα βιώσιμη. Το Μνημόνιο πρέπει να αντικατασταθεί με ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ", εξήγησε στη συνέχεια.
"Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση να κυβερνήσει με μνημονιακό σχέδιο. Δεν θα βάλουμε νερό στο κρασί μας", έσπευσε να τονίσει ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών. "Οι συμμαχίες και οι συνεργασίες είναι αναπόφευκτες στην εποχή της κρίσης" δήλωσε. Δεν θα κυβερνήσουμε μόνοι μας, τόνισε, διότι "αντιλαμβανόμαστε ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από μία μόνο πολιτική δύναμη".  Ταυτόχρονα, απευθυνόμενος στον Α. Σαμαρά, του ζήτησε να σταματήσει τις επαφές με τις τρόικα και να ξεκινήσει περιοδεία στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου προκειμένου να αποκτήσει η Ελλάδα ισχυρές συμμαχίες.
Στόχος μας, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να φτιάξουμε κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας με κορμό την αριστερά. "Οι εξελίξεις θα ήταν πολύ διαφορετικές αν στις 17/6 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε βγει κυβέρνηση. Είναι δυστύχημα για τη χώρα που τον περασμένο Ιούνιο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναδείχθηκε κυβέρνηση", επισήμανε στη συνέχεια.
Αναφερόμενος στη Γερμανία, τόνισε πως "προσπαθεί να πετύχει σήμερα στην Ευρώπη, ότι δεν πέτυχε με τα όπλα στον πόλεμο".
Και εξήγησε: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει προφητείες. Όμως η Γερμανία έχει πράγματι σχέδιο για την Ευρωζώνη και την τραπεζική ένωση. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο Schaeuble, θέλει πάντα να περνάει το δικό του. Απτή απόδειξη τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο, που πριν από μερικά 24ωρα βρέθηκε στις φλόγες. "Τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο αποτελούν τομή για την Ευρωζώνη, αλλά και αλλαγή στρατηγικής".
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ προειδοποίησε πως είναι ορατός ο κίνδυνος επιστροφής της χώρας στη δραχμή, αφού δύο επιλογές θα υπάρξουν: ή θα υποχωρήσει η Γερμανία και ή θα προχωρήσει σε επιλογές διάλυσης και κατακερματισμού της Ευρωζώνης.
Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε ιστορική τη στιγμή που βιώνει η χώρα, αφού όπως υποστήριξε, κρίνεται η λαϊκή κυριαρχία και η ανεξαρτησία της Ελλάδας.
"Η Ελλάδα βρίσκεται στο μέσο ενός σφοδρού οικονομικού και νομισματικού πολέμου. Ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο, η χώρα οφείλει να δημιουργήσει εθνική στρατηγική και εξωτερική πολιτική. Οφείλουμε να βρούμε συμμάχους. Η Ευρώπη υπό την απόλυτη ηγεμονία της Γερμανίας δεν θα προστατέψει την Ελλάδα. Αυτό φάνηκε και στην αντιμετώπιση της Κύπρου", διεμήνυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε λανθασμένη την πεποίθηση πως "ο ΣΥΡΙΖΑ εναντιώνεται σε κάθε μεγάλη επένδυση στη χώρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ναι, αρκεί οι επενδύσεις να διέπονται από νομιμότητα και να προσθέτουν αξία στη χώρα".
Και πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος ειδικότερα στις αποκρατικοποιήσεις: "Στόχος μας είναι η υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Δεν έχουμε κανένα μαγικό ραβδί. Πρέπει να δώσουμε μάχη για την αποφυγή της λεηλασίας". Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να προσθέσει πως "αν και επικεφαλής του δεύτερου κόμματος, όταν ζήτησε τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΤΑΙΠΕΔ, αρνήθηκαν να του τα δώσουν...".
Τέλος ο κ. Τσίπρας, κληθείς να απαντήσει αν είναι πρότυπό του ο Ανδρέας Παπανδρέου, τόνισε πως ο "Α. Παπανδρέου κατάφερε να αναποδογυρίσει τα πράγματα. 'Ήταν ένας μεγάλος ηγέτης, που λειτούργησε σε άλλο ιστορικό πλαίσιο. Εγώ είμαι τελείως διαφορετικός". Και πρόσθεσε: Η πρόκληση για μένα στο μέλλον θα είναι μεγάλη. Τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα από τις δυνάμεις ενός ανθρώπου".
Ταυτόχρονα κληθείς να σχολιάσει την κλιμάκωση της βίας στη χώρα δήλωσε: Δεν ευθύνεται η Αριστερά για τη βία. Μάλιστα, στο διάβα της ιστορίας έγινε αντιληπτό πως η Αριστερά ήταν θύμα της βίας. Ωστόσο τη μεγαλύτερη βία που μπορεί να υποστεί ένας άνθρωπος... τη βιώνει ένας πατέρας που δεν μπορεί να ταίσει τα παιδιά του. Αυτή είναι η μνημονιακή βία.
Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έρθει στην εξουσία από το θυμό του λαού, αλλά από την ανάγκη για αλλαγή. Σήμερα δεν υπάρχει πια στην Ελλάδα θυμός. Υπάρχει απόγνωση, κατάθλιψη. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ηθική επανάσταση και αλλαγή νοοτροπιών".

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.