Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Le Monde: Σχέδιο διάσωσης της ευρωζώνης από τα κράτη μέλη και την ΕΚΤ...



Σχέδιο για τη διάσωση της ευρωζώνης ετοιμάζουν τα κράτη μέλη με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Το άρθρο κάνει λόγο για πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η ΕΚΤ δεν θα δώσει μόνη της τη μεγάλη μάχη για τη διάσωση του ευρώ αλλά θα οργανώσει μια συντονισμένη δράση με τα κράτη μέλη, ώστε να...περιοριστεί η αύξηση των επιτοκίων στην Ισπανία και την Ιταλία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στη Γερμανία, ώστε να αναθεωρήσει την αρνητική στάση της σε σχέση με τα ανάλογα μέτρα.


Σήμερα μάλιστα ο Φρανσουά Ολάντ είχε τηλεφωνική συνομιλία με την Άνγκελα Μέρκελ, κατά την οποία συζήτησαν το θέμα της εφαρμογής των αποφάσεων του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη Ιουνίου. Γενικότερα όμως, οι επαφές των ευρωπαίων ηγετών πολλαπλασιάζονται και ο Μάριο Μόντι έχει ήδη ανακοινώσει τη συνάντηση του με το γάλλο και φινλανδό ομόλογο του.
Το άρθρο της εφημερίδας αναφέρεται και στις δηλώσεις του Μάριο Ντράγκι για υποστήριξη των χωρών με δυσκολίες και το θετικό αποτέλεσμα που είχαν στα επιτόκια δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Μια πρώτη ιδέα που παραθέτει η εφημερίδα, είναι οι χώρες αυτές να χρηματοδοτηθούν μέσω του ΕΤΧΣ ή από τον διάδοχό του ΕΜΣ από το Σεπτέμβρη, ούτως ώστε να αγορασθεί το ισπανικό και ιταλικό χρέος στην πρωτογενή αγορά. Έτσι, η ΕΚΤ θα ξεκινούσε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων στη δευτερογενή αγορά. «Η ΕΚΤ δεν θα δράσει χωρίς τις κυβερνήσεις: θα δράσει μόνο αν αυτές είναι έτοιμες να ενεργοποιήσουν το ταμείο διάσωσης» δηλώνει ανώνυμος Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παραμένει, όμως, το πρόβλημα να πεισθεί η Ισπανία να ζητήσει τη βοήθεια των ευρωπαϊκών ταμείων, μία επιλογή που ο Μαριάνο Ραχόι αρνείται για να μη μπει η χώρα του υπό κηδεμονία. Από την άλλη πλευρά, οι Βρυξέλλες αφήνουν να εννοηθεί ότι μπορεί να υπάρξει ένα ενδιάμεσο πρόγραμμα, με μειωμένη εποπτεία και χαλαρά δημοσιονομικά προαπαιτούμενα που θα μπορούσε να προβλεφθεί σε συγκατάθεση με την Ισπανία.

Ύστερα, το ταμείο διάσωσης θα μπορούσε να εφοδιαστεί με τραπεζική άδεια για να επωφεληθεί από την εγγύηση της ΕΚΤ που θα του επιτρέπει να αυξάνει τη δύναμη πυρός του ώστε οι χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να έχουν πρόσβαση σε άπειρη ρευστότητα.

Όσο για τη Γερμανία και τις υπερορθόδοξες χώρες του Βορά μια τέτοια ιδέα μπορεί να σοκάρει γιατί σπάει το ταμπού του να επιτραπεί στην ΕΚΤ η χρηματοδότηση των κρατών κάτι που είναι αντίθετο με τις Συνθήκες, αν και η ΕΚΤ έχει ως δικαιολογία τη διασφάλιση του μέλλοντος του ευρώ, μία πολύ λεπτή «διαχωριστική γραμμή» που θα είναι δύσκολο να ορισθεί.

Απομένει λοιπόν να ελπίσουμε ότι ο Μ. Ντράγκι δεν βιάστηκε να μιλήσει. «Με αυτή την κρίση που δεν τελειώνει, έχουμε γίνει σαν τον Άπιστο Θωμά, θέλουμε να δούμε για να πιστέψουμε» είπε στην εφημερίδα ο υπεύθυνος οικονομικής έρευνας της Natixis Philippe Waechter....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.