Tα επώδυνα μέτρα, που οριστικοποιούνται τη Δευτέρα, αποτελούν αντικείμενο κρίσιμων διαβουλεύσεων στα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων. Διαφωνίες έχουν προκύψει για τις περικοπές στην κλίμακα των συντάξεων, τη μείωση των επιδομάτων, την κατάργηση των δύο επιπλέον μισθών στο...
Δημόσιο και την επίσπευση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό.
Μείωση συντάξεων, περικοπή επιδομάτων, κατάργηση δώρων στο Δημόσιο και επιτάχυνση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης εν όψει της τελικής σύσκεψης των τριών αρχηγών τη Δευτέρα
Ενα Σαββατοκύριακο έντονων διαβουλεύσεων στο εσωτερικό του Μεγάρου Μαξίμου και των επιτελείων των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ξεκίνησε ήδη, καθώς αποτελεί κοινό τόπο ότι στη νέα σύσκεψη κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας, θα πρέπει να «κλειδώσουν» τόσο η εφαρμογή των μέτρων για την εξοικονόμηση των 3 δισ. ευρώ φέτος όσο και ο σχεδιασμός για τα μέτρα ύψους 11,5 δισ. που απαιτούνται για τη διετία '13-'14.
Οι κ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης οδηγήθηκαν στην πραγματοποίηση νέας σύσκεψης μετά τη διαφωνία που υπήρξε σε σειρά μέτρων που εισηγήθηκε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αντιδράσεις προήλθαν από την πλευρά του κ. Φ. Κουβέλη, ενώ ο κ. Βενιζέλος μέχρι και χθες επέμενε ότι δεν έχει νόημα η συζήτηση για λήψη νέων μέτρων την επόμενη διετία, καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να διεκδικήσει τώρα την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαφωνίες εστιάζονται -κυρίως- στα εξής μέτρα:
Περικοπές συντάξεων. Ο κ. Κουβέλης, αν και δεν διαφώνησε με την καθιέρωση ανώτατου πλαφόν, ζήτησε και επέμεινε να μην υπάρξουν κλιμακωτές μειώσεις στις συντάξεις που είναι κάτω από το ανώτατο όριο.
Σενάριο
Ο κ. Βρούτσης, που κλήθηκε στη σύσκεψη το μεσημέρι της Πέμπτης, παρουσίασε εναλλακτικό σενάριο, ανεβάζοντας τόσο το ανώτατο όριο στα 2.500 ευρώ από 2.200 που ήταν στην αρχική πρόταση, αλλά και το κατώτατο από τα 1.000 στα 1.400 ευρώ.
Ο υπουργός Απασχόλησης, επικαλούμενος μελέτη του υπουργείου Οικονομικών, επέμεινε πάντως ότι στα ενδιάμεσα ποσά θα πρέπει να υπάρξει κλιμακωτή μείωση που θα ξεκινά από το 5% και θα φτάνει στο 15%.
Περικοπές επιδομάτων. Υπήρξε σημαντική διαφωνία για τις μειώσεις σε όλα τα επιδόματα (πλην του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας), καθώς τόσο ο κ. Κουβέλης όσο και ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισαν το μέτρο αυτό ως «μείωση μισθού» και επικαλέστηκαν την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ετέθη ως θέμα και η μείωση των βοηθημάτων ανεργίας, κάτι στο οποίο επίσης αντέδρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.
Κατάργηση των επιδομάτων που δίνονται στο Δημόσιο ως 13ος και 14ος μισθός. Και στο θέμα αυτό υπήρξε κάθετη διαφωνία από τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, οι οποίοι επεσήμαναν ότι και αυτό σηματοδοτεί μείωση εισοδήματος που θα έχει αντανάκλαση στην πραγματική οικονομία, καθώς θα εντείνει ακόμη περισσότερο την ύφεση.
Επιτάχυνση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 έτη, μέτρο το οποίο -σύμφωνα με την πρόταση- θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του '13 και όχι από το 2015, όπως προβλεπόταν αρχικά.
Ο πρωθυπουργός και οι πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ δεσμεύτηκαν να ξανα-συζητήσουν τα συγκεκριμένα θέματα, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- ο κ. Σαμαράς ζήτησε από τους κυβερνητικούς του εταίρους να του προτείνουν και ισοδύναμα μέτρα, τα οποία δεσμεύτηκε ότι θα μεταφέρει στην τρόικα.
Το μόνο θέμα που έθεσε με έμφαση ο κ. Σαμαράς ήταν αυτό του χρόνου. Εξήγησε στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη ότι το «πακέτο» θα πρέπει να «κλείσει» τη Δευτέρα, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία σύνταξης της έκθεσης της τρόικας, γεγονός που με τη σειρά του θα επιτρέψει την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Γιάννης Σαραντάκος
ΕΘΝΟΣ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.