Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πικραμένος για τις εκλογές ο κόσμος...



Την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης συναντούν οι χειρισμοί των πολιτικών αρχηγών, που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές. Σε έρευνα της MARC για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, το 67,7% των ερωτηθέντων θα προτιμούσε να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Οι
πολίτες εκφράζουν σκεπτικισμό για τις λύσεις που επιλέχθηκαν. Τις αποδίδουν σε μικροκομματικές σκοπιμότητες.



Την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης στους χειρισμούς αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς που οδήγησαν σε νέες εκλογές και εμπόδισαν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας καταγράφει η πανελλαδική έρευνα της MARC που μεταδόθηκε χθες από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA.

Στο ερώτημα «τι πιστεύετε ότι έπρεπε να γίνει;» το 67,7% απαντά «κυβέρνηση συνεργασίας», έναντι του 30,3% που υποστηρίζει τη λύση των εκλογών, με το 2% να μην απαντά.

Αυτό που δεν αφήνει καμία αμφιβολία είναι οι απαντήσεις στο ερώτημα για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας ή την αποδέσμευσή της από την ΕΕ, καθώς το 81,5% τάσσεται υπέρ της ευρωπαϊκής, με μόλις το 13,5% να ζητά την έξοδο από την ΕΕ.

Η συζήτηση πάντως για το ευρώ έχει προκαλέσει σύγχυση στην κοινή γνώμη καθώς στο ερώτημα «εάν πιστεύετε ότι υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ», το 47,2% δεν συμμερίζεται αυτές τις εκτιμήσεις, έναντι του 45,2% που πιστεύουν ότι το ενδεχόμενο είναι υπαρκτό.
Πικραμένος για τις εκλογές ο κόσμος

Κρίση για τους αρχηγούς
Οι πολίτες έχουν απόλυτα ξεκαθαρισμένους όμως και τους λόγους που εμπόδισαν τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, με το 80,2% να το αποδίδει σε μικροκομματικούς λόγους και μόλις το 16% να πιστεύει ότι το ναυάγιο οφείλεται σε «αγεφύρωτες διαφορές» μεταξύ των κομμάτων.

Στο ερώτημα «πώς κρίνετε τη στάση των πολιτικών αρχηγών» είναι ενδιαφέρουσα η «βαθμολογία» της κοινής γνώμης στους πολιτικούς αρχηγούς.

«Λάθος ή μάλλον λάθος» κρίνουν τη στάση της Αλ. Παπαρήγα το 79,8%, του Ν. Μιχαλολιάκου το 69,7%, του Αλ. Τσίπρα το 69,6%, του Π. Καμμένου το 67,5%, του Ευ. Βενιζέλου το 57,2%, του Α. Σαμαρά το 56,5% και του Φ. Κουβέλη το 52,9%.

Στον αντίποδα «σωστή ή μάλλον σωστή» κρίνεται η στάση του Φ. Κουβέλη από το 43,7%, του Α. Σαμαρά από το 42,7%, του Ευ. Βενιζέλου το 41,9%, του Αλ. Τσίπρα το 29,5%, του Π. Καμμένου το 28%, της Αλ. Παπαρήγα το 16,4% και του Ν. Μιχαλολιάκου από το 13,4%.

Αντιφατικά και ενδεικτικά του πόσο διχασμένη είναι η κοινή γνώμη είναι οι απαντήσεις στην ερώτηση για το ποια στάση πολιτικού αρχηγού ικανοποίησε ή δυσαρέστησε περισσότερο.

Η στάση του Αλ. Τσίπρα ικανοποίησε το 20,2% έναντι του Α. Σαμαρά με 18,6%, του Ευ. Βενιζέλου με 13,6%, του Φ. Κουβέλη με 11,9% του Π. Καμμένου με 6,4%, του Ν. Μιχαλολιάκου με 3,6%, της Αλ. Παπαρήγα με 3%, με το «κανένας ιδιαίτερα» να φθάνει το 20,1%.

Εντελώς διαφορετική όμως είναι η εικόνα από τις απαντήσεις για το ποιος πολιτικός αρχηγός δυσαρέστησε περισσότερο με τη στάση του. Ο Αλ.Τσίπρας έχει δυσαρεστήσει το 43,3%, με τον Ευ. Βενιζέλο να ακολουθεί με το 13,2%, ο Α. Σαμαρας το 13% και οι υπόλοιποι αρχηγοί να ακολουθούν με τη δυσαρέσκεια να φθάνει για την Αλ. Παπαρήγα στο 4,5%, τον Π. Καμμένο το 4,4%, τον Φ. Κουβελη το 4,4%, τον Ν. Μιχαλολιακο το 6,1%.

Σε ποσοστό 51% οι ερωτώμενοι πιστεύουν ότι οι νέες εκλογές θα οδηγήσουν σε συνεργασία με το 32% να βλέπει ως πιθανότερη έκβαση το αδιέξοδο.

Μήνυματα
Ανάγκη για συνεργασίες

Με τη δημοσκόπηση, η οποία ολοκληρώθηκε χθες και έχει έτσι αποτυπώσει τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών αλλά και των συσκέψεων των αρχηγών υπό τον Κ. Παπούλια, η κοινή γνώμη στέλνει ξεκάθαρα μηνύματα στα πολιτικά κόμματα στην αρχή της σύντομης αλλά ιδιαίτερα κρίσιμης για το μέλλον της χώρας προεκλογικής περιόδου.

Το μήνυμα για αναζήτηση συνεργασιών και συναινέσεων ώστε να ξεπεράσει η χώρα τη βαθιά κρίση που αντιμετωπίζει είναι ξεκάθαρο, όπως και η αποδοκιμασία των πολιτών που αντιλαμβάνονται ότι οι νέες εκλογές είναι αποτέλεσμα των μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.

Κυρίως όμως φαίνεται ότι οι πολίτες παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις και αντιλαμβάνονται πλήρως ποιοι με τους χειρισμούς τους οδήγησαν τη χώρα σε νέες εκλογές. Παράλληλα, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του γκάλοπ, διαμορφώνονται νέα δεδομένα για όλα τα κόμματα.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.