Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ανάπτυξη για να ξεφύγουμε από τη λιτότητα... αλλά μόνο στα λόγια

Ανάπτυξη για να ξεφύγουμε από τη λιτότητα... αλλά μόνο στα λόγιαΜόνο στα χαρτιά βρίσκεται επί του παρόντος η ευαισθησία των Ευρωπαίων για την ενίσχυση των αναπτυξιακών πολιτικών ως αντίβαρο στη συνταγή λιτότητας, καθώς όπως προέκυψε και στη τελευταία συνεδρίαση του ECOFIN δεν υπήρξε η παραμικρή διάθεση να «θωρακιστεί» ένα από τα βασικά αναπτυξιακά εργαλεία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες είχε αναδειχθεί και από τη Κομισιόν και από το Βερολίνο ο ειδικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕτΕΠ σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, όταν ο πρόεδρος της Τράπεζας ζήτησε το αυτονόητο, δηλαδή τη κεφαλαιακή της ενίσχυση προκειμένου να αντεπεξέλθει στην αυξημένη ζήτηση φτηνών επενδυτικών δανείων, αντιμετώπισε... σφυρίγματα αδιαφορίας και φιλικά χτυπήματα στη πλάτη. Όσο, δε, για τη λήψη σχετικής απόφασης, παραπέμφθηκε στις καλένδες.
«Με τα σημερινά επίπεδα κεφαλαιοποίησης δεν μπορούμε παρά να περιορίσουμε τον όγκο των δανείων» τόνισε ο πρόεδρος της ΕτΕΠ Β. Χόγιερ, όπως μεταδίδει το Bloomberg, επισημαίνοντας στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών ότι σε διαφορετική περίπτωση η δραστηριοποίηση της Τράπεζας στην Ευρωζώνη καθίσταται προβληματική.
Κι αν για την Ελλάδα τα νεώτερα στοιχεία για το βάθος της ύφεσης δεν προκαλούν πλέον έκπληξη (6,2% στο πρώτο τρίμηνο), η κατάσταση στο σύνολο της Ευρωζώνης χαρακτηρίζεται προβληματική, όπως άλλωστε τονίζουν σε όλες τις τελευταίες Εκθέσεις οι διεθνείς Οργανισμοί. Η Ιταλία βρίσκεται στο - 1,3% όντας και τεχνικά σε ύφεση καθώς το ΑΕΠ της μειώθηκε για δεύτερο συνεχές τρίμηνο, η Γαλλία «σέρνεται» με ρυθμούς 0,3%, η Ολλανδία «βούτηξε» στο - 1,3% καταγράφοντας και αυτή δεύτερο αρνητικό τρίμηνο, ενώ η μόνη από τους ισχυρούς με "καθαρό" θετικό πρόσημο είναι- ποια άλλη;- η Γερμανία (1,2%), η οποία είναι, όμως, προφανές ότι δεν μπορεί να πορεύεται μόνη της επί μακρό..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.