Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Πλήρης φορολογικός οδηγός για 9 εκατομμύρια φορολογούμενους

Πλήρης φορολογικός οδηγός για 9 εκατομμύρια φορολογούμενουςΝέα δεδομένα διαμορφώνονται φέτος για περίπου 9 εκατομμύρια φορολογούμενους, καθώς το υπ. Οικονομικών αποφάσισε να διαφοροποιήσει σημαντικά, τόσο των τρόπο υποβολής των δηλώσεων, όσο και τα έντυπα των φορολογικών δηλώσεων.
Παράλληλα, τα νέα αυξημένα τεκμήρια, το υψηλότερο ποσό των αποδείξεων που έπρεπε να συλλέξουμε, η κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών, αλλά και το μειωμένο αφορολόγητο μπορεί να μας φέρουν προ εκπλήξεως όταν λάβουμε το εκκαθαριστικό μας. Γι’ αυτό πρέπει να «μαγειρέψουμε» από τώρα και μάλιστα καλά τη δήλωση μας πριν «πεινάσουμε» πραγματικά.
Πρώτα από όλα θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η υποβολή των δηλώσεων, με οποιονδήποτε τρόπο, ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη 9 Μαΐου και θα διαρκέσει έως και τις 15 Ιουνίου ανεξαρτήτως ΑΦΜ. Τις ίδιες ημερομηνίες θα είναι ανοικτή και η ηλεκτρονική «πύλη» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για όσους υποβάλλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά ανεξαρτήτως ΑΦΜ.
Ποιοι υποχρεούνται φέτος να κάνουν τη φορολογική τους δήλωση ηλεκτρονικά:
1. Οι φορολογούμενοι που ασκούν επιχείρηση ή επάγγελμα, καθώς και οι υπόχρεοι των οποίων η δήλωση υποβάλλεται από εξουσιοδοτημένο λογιστή.
2. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από ακίνητα, γεωργικό εισόδημα, εισόδημα από εκμίσθωση ή δωρεάν παραχώρηση γεωργικής γης,
3. Οι φορολογούμενοι με εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, μόνο όμως στην περίπτωση που το συνολικό τους εισόδημα υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ ετησίως.
5. Οσοι συνταξιούχοι έχουν εισόδημα και από «μπλοκάκι».
Οι φορολογούμενοι που θα υποχρεωθούν να κάνουν ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:
Α. Σε αυτούς που έχουν ήδη κωδικούς πρόσβασης στο Taxis από προηγούμενα χρόνια. Αυτοί δεν χρειάζεται να κάνουν κάτι γιατί οι κωδικοί θα παραμείνουν ενεργοί μέχρι το τέλος του 2012 οπότε θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους
Β. Σε αυτούς που δεν έχουν κωδικούς. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λογικά έως σήμερα, όπως είχε υποσχεθεί, θα πρέπει να έχει αποστείλει τους κωδικούς πρόσβασης με συστημένη επιστολή.
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www1.gsis.gr/gsisapps/gsisinfo/kleidarithmoiCreated.htm μπορείτε να πληκτρολογήσετε τον ΑΦΜ σας και να μάθετε αν το Taxis θα σα στείλει κωδικούς ή όχι. Στην περίπτωση που κάποιος διαπιστώσει ότι δεν θα λάβει, θα πρέπει καταρχήν να κάνει αίτηση απόκτησης του κλειδάριθμου και στη συνέχεια να επισκεφτεί την διεύθυνση μητρώου στην εφορία όπου ανήκει προκειμένου να αποκτήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στο Taxis.
Τα σημεία «κλειδιά» της φορολογικής μας δήλωσης και οι τροποποιήσεις του Ε1
-Στον νέο κωδικό 205 που προστίθεται στο Ε1, περισσότεροι από έξι εκατομμύρια φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν τον αριθμό του ρολογιού της ΔΕΗ. Η υποχρέωση ισχύει μόνο για την πρώτη κατοικία και ο στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι προφανής: να κάνει διασταυρώσεις και να εντοπίσει σε ποια ακίνητα έχουν δηλωθεί διαφορετικά τετραγωνικά στη ΔΕΗ και διαφορετικά στην εφορία μέσω του εντύπου Ε9.
 -Το νέο έντυπο Ε1 δεν περιλαμβάνει τελικώς ξεχωριστούς κωδικούς στους οποίους πρέπει να δηλώσουμε την επιφάνεια των ημιυπαίθριων που τακτοποιήσαμε ή τους αυθαίρετους χώρους που νομιμοποιήσαμε. Βέβαια, με κάποιο τρόπο αυτά τα τετραγωνικά θα πρέπει να εμφανιστούν στη φορολογική δήλωση καθώς αυτό ορίζει ο νόμος.
-Στο τετρασέλιδο βασικό έντυπο της εφορίας έχουν προστεθεί και άλλοι κωδικοί τους οποίους οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν:
-Ζητείται να αναγράψουμε αν έχουμε γεννηθεί πριν το 1981. Αυτό έχει νόημα για το αφορολόγητο καθώς οι φορολογούμενοι κάτω των 30 ετών με συνολικές αποδοχές έως και 9000 ευρώ, διατηρούν αφορολόγητο 9000 ευρώ και όχι πέντε χιλιάδων ευρώ όπως θα ισχύσει για όλους τους υπόλοιπους Έλληνες.
-Η έκπτωση φόρου για τους τόκους των στεγαστικών δανείων είναι πλέον ενιαία για όλα τα δάνεια και δεν έχει καμμία σημασία το πότε εκταμιεύτηκε το δάνειο. Έτσι, απουσιάζουν από το φετινό έντυπο οι περισσότεροι κωδικοί
-Δεν υπάρχει ο κωδικός για την έκπτωση από τις δαπάνες σε δικηγόρους καθώς η συγκεκριμένη έκπτωση καταργήθηκε
-Έξοδα σε γιατρούς και δαπάνες σε νοσοκομεία, δηλώνονται πλέον στους ίδιους κωδικούς καθώς δεν έχουν διαφορετική φορολογική μεταχείριση κάτι το οποίο είναι εις βάρος των φορολογουμένων
-Όσοι έχουν εισπράξει ποσά από αποζημιώσεις απόλυσης κλπ θα πρέπει να τα δηλώσουν σε ξεχωριστό κωδικό που προστίθεται προκειμένου να μην πληρώσουν και εισφορά αλληλεγγύης.
-Στον πίνακα 6.5 στους κωδικούς 661 -662 γράφεται το επίδομα του ΟΑΕΔ που έχει εισπραχθεί μέσα στο 2011.
-Μία ακόμη «παγίδα» του νέου Ε1 είναι οι κωδικοί 029-030 που απαιτείται η συμπλήρωσή τους με «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγος του έχει περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κτλ.) στο εξωτερικό. Προφανώς το υπουργείο θέλει να ενημερωθεί για τα κεφάλαια και ακίνητα ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό με στόχο την φορολόγηση(;) τους
- Για να τσιμπήσει το υπουργείο όσους εισπραχτούν και δεν δηλώνουν και να τους φορολογήσει με βάση την τεκμαρτή δαπάνη (τεκμήριο) ζητά από τους φορολογούμενους να συμπληρώσουν στον πίνακα 5.1 ζ στον κωδικό 769 την ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Επίσης ζητά την συμπλήρωση στον πίνακα 5.1η στον κωδικό 770 της ετήσιας δαπάνης που έχει καταβληθεί για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.
Δείτε τον πλήρη κατάλογο με τις επισημάνσεις του υπουργείου Οικονομικών:
1. Όταν συμπληρώνεται η ένδειξη «έγγαμος», είναι απαραίτητο να συμπληρώνεται ο ΑΦΜ της συζύγου σε κάθε περίπτωση που συμπληρώνονται κωδικοί - ποσά που αφορούν την σύζυγο στην δήλωση Ε1.
2. Στον πίνακα 2.8 στους κωδικούς 013-014 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος του είναι συνταξιούχος και έχουν γεννηθεί μέχρι 31.12.1946.
3. Στον πίνακα 2.10 στους νέους κωδικούς 017 - 018 θα πρέπει να σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή η σύζυγος του έχουν γεννηθεί από 1-1-1981 και μετά.
4. Στον πίνακα 2.11 στους κωδικούς 021-022 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» αν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγος του από 1.1.2011 και μετά έχει υποπέσει σε παραβάσεις των περιπτ. α' και η' της παραγρ. 8 και των περιπτ. α' και β' της παραγρ. 10 του άρθρου 5 του ν. 2523/1997, (μη έκδοση στοιχείου, μη καταχώρηση ή ανακριβής καταχώρηση στοιχείων, έκδοση πλαστού ή εικονικού στοιχείου, λήψη εικονικού στοιχείου, νόθευση φορολογικού στοιχείου, καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων χωρίς φορολογικό στοιχείο) που αφορούν τη χρήση 1.1.2011 έως 31.12.2011, εφόσον τους έχει κοινοποιηθεί μέχρι τη λήξη υποβολής της δήλωσης.
5. Στον πίνακα 2.12 στους κωδικούς 025-026 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγος του εμπίπτει στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 73 του ν. 3842/2010, με τις οποίες δίδονται κίνητρα στις επιχειρήσεις που μειώνεται ο κύκλος εργασιών προκειμένου να διατηρήσουν το προσωπικό τους.
6. Στον πίνακα 2.16 στους κωδικούς 029-030 σημειώνεται «Χ» πάνω στη λέξη «ΝΑΙ» εάν ο φορολογούμενος ή και η σύζυγος του έχει περιουσία (ακίνητα, καταθέσεις κτλ.) στο εξωτερικό.
7. Στον πίνακα 4Β.2 στους κωδικούς 921 - 922 γράφεται μόνο το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα, με βάση το αντικειμενικό σύστημα το οποίο σημειώνεται ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους κωδικούς 461-462 του πίνακα αυτού.
8. Στον πίνακα 4Β.5 στους κωδικούς 923-924 γράφεται μόνο το καθαρό εισόδημα από αλιευτική δραστηριότητα με βάση το αντικειμενικό σύστημα το οποίο σημειώνεται ότι πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στους κωδικούς 915-916 του πίνακα αυτού.
9. Στον πίνακα 4Β.9 στους κωδικούς 479-480 γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100 KW, στην ημεδαπή μεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση. Τα κέρδη αυτά δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς για πληροφοριακούς λόγους και πρέπει να γράφονται επίσης και στους κωδικούς 401-402 για τη φορολογία τους.
10. Στον πίνακα 4Β.10 στους κωδικούς 481-482 γράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής αγροτοτουριστικής επιχείρησης δυναμικότητας, μέχρι 10 δωματίων, στην ημεδαπή μεταφέροντάς τα από το έντυπο Ε3 το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση. Τα κέρδη αυτά δηλώνονται στους κωδικούς αυτούς για πληροφοριακούς λόγους και πρέπει να γράφονται επίσης και στους κωδικούς 401-402 για τη φορολογία τους.
11. Στον πίνακα 4Δ στους νέους κωδικούς 515 - 516 γράφεται το υπόλοιπο της ζημιάς που προέκυψε από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος στην ημεδαπή και έχει δικαίωμα να μεταφερθεί για συμψηφισμό από το προηγούμενο οικον. έτος. Στην περίπτωση που έχει περαιώσει στη χρήση αυτή με τις διατάξεις των άρθρων 13 έως 17 του ν. 3296/2004 και από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία προέκυψε ζημιά, τότε η ζημιά αυτή δεν μεταφέρεται για συμψηφισμό στις επόμενες χρήσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στις εν λόγω διατάξεις κι επομένως στους κωδικούς αυτούς δεν θα συμπεριλαμβάνεται η ζημιά αυτή.
12. Στον πίνακα 4Ε.6 στους κωδικούς 175 - 176 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα των κατοικιών που εκμισθώνονται, υπεκμισθώνονται και παραχωρούνται δωρεάν, εφόσον καθεμία έχει επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. και το εισόδημά τους αυτό έχει γραφεί αντίστοιχα στους κ.α. 103- 104, 111 - 112 και 129- 130 του ίδιου πίνακα. Επίσης, στους κωδικούς αυτούς (175-176) γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα που προκύπτει από την εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση οποιουδήποτε ακινήτου για επαγγελματική ή εμπορική χρήση, ανεξαρτήτως της επιφάνειάς του (συμπεριλαμβανομένων των γαιών), εφόσον με το εισόδημα αυτό έχουν συμπληρωθεί οι αντίστοιχοι κωδικοί αριθμοί του πίνακα αυτού.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στους κωδικούς αυτούς δε γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα των πιο πάνω ακινήτων που αποκτούν εταιρίες, κοινωνίες, κοινοπραξίες κτλ., που φορολογούνται με το άρθρο 10 του Κ.Φ.Ε.
13. Στον πίνακα 4Ε.7 στους κωδικούς 131-132 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και κλινικές, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του ν. 3028/2002 και του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και ανακατασκευάζονται από 23.4.2010 και μετά. Το εισόδημα αυτό πρέπει να γράφεται και στους αντίστοιχους κωδικούς εκμίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης - ιδιόχρησης του πίνακα 4Ε της δήλωσης.
14. Στον πίνακα 4Ε.8 στους κωδικούς 133-134 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα μόνο των οικοδομών που εκμισθώνονται, παραχωρούνται δωρεάν και ιδιοχρησιμοποιούνται ως καταστήματα, γραφεία, αποθήκες, βιομηχανοστάσια ή για οποιαδήποτε άλλη χρήση, εφόσον έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέες σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 6 και 16 του ν. 3028/2002 και του άρθρου 4 του ν. 1577/1985 και ανακατασκευάζονται από 23.4.2010 και μετά. Το εισόδημα αυτό πρέπει να γράφεται και στους αντίστοιχους κωδικούς εκμίσθωσης, δωρεάν παραχώρησης - ιδιόχρησης του πίνακα 4Ε της δήλωσης.
15. Στον πίνακα 4Ζ.12 στους κωδικούς 395 - 396 γράφεται το ακαθάριστο εισόδημα των κατοικιών που εκμισθώνονται, υπεκμισθώνονται και παραχωρούνται δωρεάν στην αλλοδαπή, εφόσον καθεμία έχει επιφάνεια πάνω από 300 τ.μ. , καθώς και το ακαθάριστο εισόδημα από εκμίσθωση ή υπεκμίσθωση στην αλλοδαπή οποιουδήποτε ακινήτου για επαγγελματική ή εμπορική χρήση, ανεξάρτητα της επιφάνειάς του (συμπεριλαμβανομένων των γαιών). Το εισόδημα αυτό πρέπει επίσης να έχει γραφτεί αντίστοιχα στους κωδικούς αριθμούς 171 - 172.
16. Στον πίνακα 5.1 α)στο νέο κωδικό 205 γράφεται το οκταψήφιο τμήμα του αριθμού παροχής ρεύματος ο οποίος αφορά μόνο την κύρια κατοικία, π.χ. Αριθμός Παροχής Ρεύματος 100493984 - 013. Στον κωδικό 205 γράφεται το 00493984. Ο κωδικός αυτός συμπληρώνεται προαιρετικά για πληροφοριακούς λόγους.
Επισήμανση: Σε περίπτωση αλλαγής κύριας κατοικίας μέσα στο έτος 2011, στον πίνακα 5.1α της δήλωσης θα συμπληρωθούν τα στοιχεία της τελευταίας κύριας κατοικίας και θα επισυναφθεί χειρόγραφη κατάσταση με την ίδια γραμμογράφηση με τα στοιχεία της άλλης κύριας κατοικίας.
Το ποσό της υπολογισθείσας αντικειμενικής δαπάνης που προκύπτει από την χειρόγραφη κατάσταση, θα συμπληρωθεί στους κωδικούς 707 - 708.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Το ποσό της αντικειμενικής δαπάνης που συμπληρώνεται στους κωδικούς 707 - 708, για λοιπές δευτερεύουσες κατοικίες υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο όπως για την κύρια κατοικία και μειώνεται από τον φορολογούμενο κατά 50%. Κατά την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων έχει προβλεφθεί ο ίδιος τρόπος αντιμετώπισης.
17. Στον πίνακα 5.1 ζ στον κωδικό 769 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για ιδιωτικά σχολεία στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης, με εξαίρεση τα εσπερινά γυμνάσια και λύκεια καθώς και τα ειδικά σχολεία ατόμων με ειδικές ανάγκες, όπως προκύπτει από τις σχετικές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.
18. Στον πίνακα 5.1η στον κωδικό 770 γράφεται η ετήσια δαπάνη που έχει καταβληθεί για οικιακούς βοηθούς, οδηγούς αυτοκινήτων, δασκάλους και λοιπό προσωπικό, η οποία ορίζεται στο εκάστοτε κατώτατο όριο αμοιβών όπως αυτό προσδιορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την αντίστοιχη κατηγορία εργαζομένων.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν εφαρμόζεται η αντικειμενική δαπάνη όταν ο φορολογούμενος απασχολεί έναν μόνο οικιακό βοηθό ή όταν ο ίδιος ή πρόσωπο που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει έχει αναπηρία εξήντα επτά τοις εκατό και πάνω (67%) από διανοητική καθυστέρηση ή φυσική αναπηρία ή είναι ηλικίας άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και απασχολεί ένα νοσοκόμο.
19. Στον πίνακα 6.3 στους κωδικούς 659-660 τα ποσά των επιδοτήσεων ή αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής σε περιπτώσεις προσδιορισμού του γεωργικού εισοδήματος με την αντικειμενική μέθοδο, δεν θα αναγράφονται στους κωδικούς αυτούς γιατί από τη χρήση 2011 και μετά δεν λαμβάνονται υπόψη για τον περιορισμό των τεκμηρίων (σχετ. η ΠΟΛ.1079/12.4.2011 απόφαση του Υπ. Οικονομικών). Θα αναγράφονται όμως στους κωδικούς 995 - 996 προκειμένου να υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, όπως προβλέπεται στην ΠΟΛ.1167/2.8.2011 απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Οικονομικών.
20. Στον πίνακα 6.4 στους νέους κωδικούς 657 - 658 γράφονται τα εισοδήματα τα οποία εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως ρητά αναφέρει η παράγραφος 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 και μέχρι το οικ. έτος 2011 δηλώνονται στους κωδικούς 659-660.
Επισημαίνεται ότι μετά την τροποποίηση της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του ν. 3986/2011 με την περ. β' της παραγράφου 5 του άρθρου 38 του ν. 4024/2011 (ΦΕΚ 226 Α' - 27/10/2011), απαλλάσσονται όλα τα εισοδήματα των προσώπων που είναι ολικώς τυφλοί, καθώς και των προσώπων που παρουσιάζουν βαριές κινητικές αναπηρίες σε ποσοστό από ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω, περιλαμβανομένου και του εξωιδρυματικού επιδόματος της περ. ε' της παραγράφου 5 του άρθρου 6 του ΚΦΕ.
21. Στον πίνακα 6.5 στους κωδικούς 661 -662 γράφεται το επίδομα του ΟΑΕΔ που έχει εισπραχθεί μέσα στο 2011.
22. Στον πίνακα 6.14 στους κωδικούς 783-784 γράφονται τα ποσά επαναπατριζόμενων κεφαλαίων στη χρήση 2011.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα ποσά από επαναπατριζόμενα κεφάλαια μπορούν να διατεθούν μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων που ορίζονται στο άρθρο 17 του Κ.Φ.Ε.
23. Στον πίνακα 7.1 στον κωδικό 049 γράφεται το συνολικό ποσό των δαπανών που πραγματοποίησε στην Ελλάδα μέσα στο 2011, ο φορολογούμενος, η σύζυγος του και τα τέκνα που τον βαρύνουν για την αγορά αγαθών και λήψη υπηρεσιών, με εξαίρεση τα ποσά των αποδείξεων μέσω της "Κάρτας Αποδείξεων" τα οποία προεκτυπώνονται στον κωδικό 341 της δήλωσης. Το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται σε ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ.
Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται όλες οι καταναλωτικές δαπάνες.
Δηλαδή περιλαμβάνονται οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς αγαθών και λήψης υπηρεσιών. Διευκρινίζεται ότι περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των Ε.Λ.Τ.Α., εταιρειών Courier, πινακίδα χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο, κ.τ.λ.) όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης, των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.

 Τι ισχύει για τις αποδείξεις του 2011 που θα υποβληθούν το 2012
Δυστυχώς η ελάφρυνση φόρου που είχαμε πέρσι, λόγω της συγκέντρωσης και υποβολής αποδείξεων, καταργήθηκε. Και όχι μόνο καταργήθηκε, αλλά το 2011, αν δεν συγκεντρώσαμε αποδείξεις που να αντιστοιχούν στο 25% του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος θα μας επιβληθεί «πέναλτι». Προσοχή όμως: στο φορολογητέο εισόδημα περιλαμβάνεται και ο φόρος εισοδήματος. Άρα στο μεικτό μας εισόδημα (μείον τις ασφαλιστικές εισφορές) πρέπει να υπολογίσουμε το 25% και να μαζέψουμε αντίστοιχο ποσό σε αποδείξεις. Όι πρόσθετες αποδείξεις που θα χρειαστούν σε σχέση με πέρυσι προκειμένου να εξασφαλιστεί το αφορολόγητο φτάνουν στις 3000 ευρώ για τους έχοντες εισόδημα άνω των 48.000 ευρώ. Επίσης, έτσι όπως είναι διατυπωμένη η νομοθετική διάταξη, αποδείξεις θα πρέπει να προσκομίζουμε από το πρώτο ευρώ.
Ο πίνακας θα σας βοηθήσει καθώς δείχνει:
Α. Τις αποδείξεις που έπρεπε να συλλέξουμε το 2010 και να εμφανίσουμε στις φορολογικές δηλώσεις του 2011 (εμφανίζονται με την ένδειξη «Αποδείξεις 2011») και
Β. Τις αποδείξεις που έπρεπε να συλλέξουμε το 2011 για να εμφανίσουμε στις δηλώσεις του 2012. Εμφανίζονται με την ένδειξη «αποδείξεις 2012»


ΕισόδημαΑποδείξεις 2011Αποδείξεις 2012Διαφορά
6.000015001500
7.00070017501050
8.00080020001200
9.00090022501350
10.0001.00025001500
11.0001.10027501650
12.0001.20030001800
13.0001.50032501750
14.0001.80035001700
15.0002.10037501650
16.0002.40040001600
17.0002.70042501550
18.0003.00045001500
19.0003.30047501450
20.0003.60050001400
21.0003.90052501350
22.0004.20055001300
23.0004.50057501250
24.0004.80060001200
25.0005.10062501150
26.0005.40065001100
27.0005.70067501050
28.0006.00070001000
29.0006.3007250950
30.0006.6007500900
31.0006.9007750850
32.0007.2008000800
33.0007.5008250750
34.0007.8008500700
35.0008.1008750650
36.0008.4009000600
37.0008.7009250550
38.0009.0009500500
39.0009.3009750450
40.0009.60010000400
41.0009.90010250350
42.00010.20010500300
43.00010.50010750250
44.00010.80011000200
45.00011.10011250150
46.00011.40011500100
47.00011.7001175050
4800012.000120000
49.00012.00012250250
5000012.00012500500
51.00012.00012750750
5200012.000130001000
53.00012.000132501250
5400012.000135001500
55.00012.000137501750
5600012.000140002000
57.00012.000142502250
5800012.000145002500
59.00012.000147502750
6000012.000150003000
Ποιες αποδείξεις αποδέχεται η εφορία
Η εφορία αναγνωρίζει  όλες οι αποδείξεις εκτός από δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων ( π.χ αυτοκίνητα, ακίνητα), δαπάνες που μειώνουν το φόρο (ασφάλιστρα, φροντιστήρια κλπ) λογαριασμοί (φως , νερό, τηλέφωνο σταθερά και κινητά) εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και δαπάνες που πραγματοποιούνται στο εξωτερικό.
 Πρέπει να τις φυλάξουμε
Οι φορολογούμενοι ανεξάρτητα αν θα υποβάλουν ηλεκτρονικά ή χειρόγραφα τη φορολογική τους δήλωση θα πρέπει να φυλάξουν όλες τις αποδείξεις που μάζεψαν το 2011 στο σπίτι τους. Σε περίπτωση που κληθούν για έλεγχο θα πρέπει να τις προσκομίσουν στην εφορία.

Πως να "πολεμήσουμε" τα τεκμήρια
Το 2011, πάνω από ένα εκατομμύριο Έλληνες, έπεσαν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων. Το 2012, ο αριθμός τους μπορεί να διπλασιαστεί καθώς και τα εισοδήματα μειώθηκαν και τα τεκμήρια αυξήθηκαν. Για να αποφύγουν τις υπερβολικές επιβαρύνσεις, οι φορολογούμενοι έναν δρόμο έχουν: να προσέξουν πως θα συντάξουν τη φορολογική δήλωση και να εκμεταλλευτούν το τελευταίο όπλο που τους έχει απομείνει: την ανάλωση κεφαλαίου προηγούμενων ετών.
Αν έχετε την υποψία ότι το τεκμαρτό σας εισόδημα θα υπερβεί το πραγματικό (και μπορείτε να υπολογίσετε στο περίπου τα τεκμήρια χρησιμοποιώντας και τους πίνακες που έχει δημοσιεύσει το fpress.gr) καλό θα είναι να ξεκινήσετε από τώρα την προετοιμασία ακόμη και αν έχετε περίπου τρεις μήνες μπροστά σας μέχρι να εκπνεύσει η προθεσμία. Η πρώτη κίνηση που θα πρέπει να κάνετε είναι να μαζέψετε τις δηλώσεις των προηγούμενων ετών. Όσο πιο πίσω πάτε στον χρόνο, τόσο το καλύτερο. Αν έχετε κωδικούς του Taxis, μπορεί να βρείτε τις δηλώσεις μετά το 2003 μέσω internet. Διαφορετικά, ενδεχομένως να χρειαστεί να τις ζητήσετε από την εφορία.
Τι πρέπει να κάνετε; Να προσθέτετε για κάθε ξεχωριστή χρήση όλα τα εισοδήματά σας. Αυτά μπορεί να προέρχονται:
  1. Από τις πηγές εισοδήματος που έχουν υπαχθεί σε φορολογία με τις γενικές διατάξεις (μισθοί, συντάξεις, εισόδημα από ελεύθερα επαγγέλματα, ενοίκια κλπ)
  2. Από τις πηγές εισοδήματος που φορολογούνται αυτοτελώς (π.χ τόκοι καταθέσεων)
  3. Από χρηματικά ποσά που έχουν προέλθει από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων (πωλήσεις ακινήτων, αυτοκινήτων κλπ). Προσοχή, θα πρέπει να αφαιρεθεί το κόστος απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων. Δηλαδή, αν έχει αγοραστεί ένα ακίνητο και στη συνέχεια έχει πουληθεί, για την ανάλωση κεφαλαίου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί η διαφορά που προκύπτει αν από την τιμή πώλησης αφαιρεθεί η τιμή κτήσης.
  4. Από αποζημιώσεις είτε για λόγους απόλυσης είτε λόγω καταστροφής καλλιεργειών κλπ
  5. Από εισαγωγές συναλλάγματος.
  6. Από χρήματα τα οποία έχουν περιέλθει στον φορολογούμενο από δωρεές, γονικές παροχές κλπ.
Όλα αυτά τα εισοδήματα θα πρέπει να έχουν εμφανιστεί στις αρχικές δηλώσεις.
Εκτός από τις προσθέσεις, θα πρέπει να γίνουν και ορισμένες αφαιρέσεις οι οποίες εξαρτώνται από το έτος κατά το οποίο έχει γεννηθεί το εισόδημα. Ειδικότερα:
  • Για τις χρήσεις έως το 2007 (οικονομικό έτος 2008) αφαιρούνται όλα τα ποσά που προκύπτουν από τα τεκμήρια και αν δεν υπάρχει τεκμήριο αφαιρείται το ποσό το 2900 ευρώ. Υπάρχει ένα λεπτό σημείο για τις συγκεκριμένες χρονιές: μπορεί ένα ΙΧ για παράδειγμα, να μην αποτελούσε τεκμήριο καθώς ενέπιπτε στις εξαιρέσεις. Για τον υπολογισμό της ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών, θα πρέπει να αφαιρεθεί και αυτό.
  • Για τη χρήση του 2008 και του 2009, αφαιρείται μόνο ότι υπαγόταν στα τεκμήρια. Αν δεν υπήρχαν τεκμήρια, θα πρέπει να αφαιρεθεί το ποσό των 2900 ευρώ.
  • Για τη χρήση του 2010, αφαιρείται το ποσό των 3000 ευρώ από άγαμο και το ποσό των 5000 ευρώ για τον έγγαμο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τεκμήρια. Αν υπάρχουν τεκμήρια, αφαιρείται το ποσό των τεκμηρίων.
Από τους υπολογισμούς που θα κάνετε, θα συντάξετε έναν κατάλογο και θα επικαλεστείτε τα αποτελέσματα που προκύπτουν. Θα πάτε τόσο πίσω στον χρόνο όσο σας χρειάζεται για να καλύψετε το τεκμήριο του 2012. Έτσι, θα γλιτώσετε κάθε φορολογική επιβάρυνση. Φροντίστε μόνο να προσκομίσετε τόσες αποδείξεις όσες αναλογούν στο τεκμαρτό σας εισόδημα προκειμένου να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

1 σχόλιο:

  1. Γεια σε όλους,

    Το όνομά μου είναι η κα Μόνικα Roland. Ζω στο Ηνωμένο Βασίλειο Λονδίνο και είμαι μια ευτυχισμένη γυναίκα σήμερα; και είπα τον εαυτό μου ότι κάθε δανειστή που να σώσει την οικογένειά μου από την κακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα ήθελα να αναφερθώ σε κάθε πρόσωπο που ψάχνει για το δάνειο προς αυτόν, μου έδωσε την ευτυχία για μένα και την οικογένειά μου, ήμουν στην ανάγκη ενός δανείου ύψους $ 250,000.00 για να ξαναρχίσω τη ζωή μου όλη, όπως εγώ είμαι ανύπαντρη μητέρα με 3 παιδιά που γνώρισα αυτόν τον τίμιο και ΘΕΟΥ δανειστή δανείου φοβούμενος τον άνθρωπο που να με βοηθήσει με ένα δάνειο των $ 250,000.00 U. Σ. δολάριο, είναι θεός ο άνθρωπος φοβάται, αν είστε στην ανάγκη του δανείου και θα ξεπληρώσει το δάνειο παρακαλούμε επικοινωνήστε με τον του πω ότι είναι η κα Μόνικα Roland, που θα αναφέρονται σε αυτόν. επικοινωνήστε με τον κ. κ. James οστών μέσω e-mail: (bestloansfinance02@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.