Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΣΤΟ 24% ΤΟΥ ΑΕΠ ΦΕΤΟΣ Η ΠΑΡΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


Μικρή συρρίκνωση της σκιώδους οικονομίας στην Ελλάδα το 2012, στο 24% του επίσημου ΑΕΠ, έναντι 25,8% πέρυσι και 25,4% το 2010, «βλέπει» ο Αυστριακός καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ, που θεωρείται παγκόσμια αυθεντία σε... 
θέματα παραοικονομίας. Ταυτόχρονα, όμως, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το γεγονός ότι η διαφθορά στη χώρα καλά κρατεί, έχοντας σημειώσει «δραματική» -όπως είπε- αύξηση στο διάστημα 2010- 2011. Ως αποτέλεσμα η Ελλάδα κατατασσόταν πέρυσι, από αυτή την άποψη, στην ίδια θέση με τις χώρες Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Μαρόκο, Περού και Ταϊλάνδη και σε χειρότερη από το Βανουάτου και τη Γκάμπια.
Ο κ.Σνάιντερ, καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Λιντς, δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο: έχει μελετήσει το θέμα της παραοικονομίας για περισσότερα από 30 χρόνια, σε 145 χώρες και έχει διατελέσει σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Οπως εξήγησε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, στη Θεσσαλονίκη, η σκιώδης οικονομία στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 60 δισ. ευρώ, εκ των οποίων, όμως, τα περίπου 20 δισ. υπολογίζονται στο επίσημο ΑΕΠ, καθώς προέρχονται από νόμιμες δραστηριότητες (πχ, από έναν τεχνίτη, που θα κόψει απόδειξη για την παροχή υπηρεσίας στο όνομα του εργοδότη του, ο οποίος όμως δεν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές του υπαλλήλου του). Τα υπόλοιπα 40 δισ. ευρώ προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες. Κατά τον κ.Σνάιντερ, αν δίδονταν τα σωστά κίνητρα, θα μπορούσαν να προστεθούν στο ελληνικό ΑΕΠ τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.