Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Oλάντ: «Η Γερμανία δεν θα αποφασίζει για όλη την Ευρώπη»

Oλάντ: «Η Γερμανία δεν θα αποφασίζει για όλη την Ευρώπη»Στην τελική ευθεία για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών μπαίνει η Γαλλία και οι δύο υποψήφιοι, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ διασταυρώνουν τα πυρά τους, αλληλοεκτοξεύοντας κατηγορίες σε μια τελευταία προσπάθεια να πάρουν με το μέρος τους τη μεγαλύτερη μερίδα των ψηφοφόρων. Βάσει βέβαια μιας τελευταίας δημοσκόπήσης, ο σοσιαλιστής υποψήφιος φαίνεται να διατηρεί ένα προβάδισμα της τάξης των 10 μονάδων έναντι του αντιπάλου του.
Σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο σοσιαλιστής υποψήφιος Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ότι «υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να νικήσουμε. . . έχουμε την ορμή», προσθέτοντας πως ο απερχόμενος πρόεδρος έχει πει ότι θα κριθεί για την ανεργία, και θα κριθεί. «Είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία στο 5% και τώρα είναι στο 10%».

Επίσης, τάχθηκε εναντίον της λεγόμενης πολιτικής της «άδειας καρέκλας» -της αποχής από τις διαδικασίες της ΕΕ-  για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, εκτιμώντας πως αυτή «μπορεί να γίνει» μέσω διαπραγματεύσεων, όχι «απειλών».
«Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη», υπογράμμισε εξάλλου αναφερόμενος στ
ο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών. Ο Ολάντ προέβλεψε ότι θα έχει μια «σκληρή αλλά φιλική» συζήτηση με την Μέρκελ για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου.
Ο σοσιαλιστής υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία δεν παρέλειψε να επικρίνει τον αντίπαλό του Σαρκοζί για το γεγονός ότι υιοθετεί τις θέσεις της ακροδεξίας,  ειδικά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό ή η εθνική ταυτότητα των Γάλλων, παρότι κι ο ίδιος αποπειράθηκε να αποσπάσει ένα τμήμα των εκλογέων που ψήφισαν την υποψήφια του Εθνικού Μετώπου λέγοντας ότι το έκαναν για να διαμαρτυρηθούν για την ανεργία, το χάσμα πλουσίων - φτωχών κ.ά.
Σε ότι αφορά, πάντως, τις δικές του προθέσεις επί του θέματος, αν και αρνήθηκε να τοποθετηθεί αρνητικά για το επίπεδο της μετανάστευσης προς τη Γαλλία, είπε ότι «εκείνοι οι μετανάστες που βρίσκονται εδώ νόμιμα δεν θα απελαθούν, αλλά εκείνοι οι οποίοι είναι εδώ παράνομα θα οδηγηθούν στα σύνορα».
Από την πλευρά του ο σημερινός πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κινήθηκε ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά χθες, προτείνοντας να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική ώστε να επιτρέπεται σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου ενόψει του αποφασιστικού δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Ο Σαρκοζί οδεύει προς το να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα ηττηθεί στην προσπάθειά του να επανεκλεγεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια, εν μέρει λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο στα 2,88 εκατομμύρια, ή 7,2% σε ένα χρόνο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, 10 ημέρες πριν την ψηφοφορία που θα κρίνει το αποτέλεσμα, καταδεικνύουν πως η προσπάθεια του Σαρκοζί να προσελκύσει τα 6,4 εκατ. εκλογείς που ψήφισαν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν πετυχαίνει όσα θα ήλπιζε. Δημοσκόπηση του TNS Sofres κατέδειξε ότι ο Ολάντ, που κέρδισε τον πρώτο γύρο την Κυριακή, διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων, με 55% των προθέσεων ψήφου ενόψει του δεύτερου γύρου την 6η Μαΐου. Δημοσκόπηση του CSA κατέδειξε ότι ο Ολάντ προηγείται με 54% και ο Σαρκοζί συγκεντρώνει το 46%.
Στο μεταξύ, μια δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ψηφοφόροι της Ένωσης για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP), του κόμματος του Σαρκοζί, τάσσονται υπέρ μιας συμφωνίας με τη Λεπέν, όμως ο πρόεδρος έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα να δώσει υπουργικούς θώκους σε στελέχη του Εθνικού Μετώπου ή να συμβάλλει ώστε υποψήφιοί του να κερδίσουν έδρες στις βουλευτικές εκλογές.
Κατά την δημοσκόπηση του TNS Sofres, μόλις το 51% των ψηφοφόρων της Λεπέν θα ψήφιζαν Σαρκοζί, ενώ ο Πρόεδρος εκτιμάται πως χρειάζεται το 80%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.