Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

«Ρευστή κατάσταση»: η ευάλωτη Γη μας από ψηλά, χθες και σήμερα


Με αφορμή την Εβδομάδα της Γης, η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια σειρά από εντυπωσιακές φωτογραφίες, στις οποίες αποτυπώνεται το πώς ήταν και πώς έγινε ο πλανήτης μας εξαιτίας των παρεμβάσεων της Φύσης, αλλά και του ανθρώπου.

Η σειρά “State of Flux” («Ρευστή Κατάσταση», σε ελεύθερη μετάφραση) περιλαμβάνει 165 ζεύγη φωτογραφιών, τα οποία ομαδοποιούνται σε κατηγορίες όπως «ανθρώπινη επίδραση», «ακραία φαινόμενα», «πάγος», «πόλεις» κ.λπ. Τις εικόνες, που συνοδεύονται από σύντομες περιγραφές, μπορεί κανείς να βρει στην ιστοσελίδα της NASA.


Ελλάδα: Πυρκαγιές

handle
ΠΡΙΝ
META
Ένα από τα πρώτα ζεύγη φωτογραφιών δείχνουν από ψηλά την Πελοπόννησο, πριν και μετά από τις 170 φονικές πυρκαγιές της 28ης Αυγούστου 2007 που, όπως σημειώνεται, «κατέστρεψαν εκατοντάδες χωριά, απείλησαν την Αρχαία Ολυμπία και έθεσαν σε κίνδυνο την πόλη της Σπάρτης».


Παραγουάη: Αποψίλωση των δασών

handle
ΠΡΙΝ
META
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποψίλωσης σε ένα από τα πλέον απειλούμενα τροπικά δάση στη Γη. Σύμφωνα με τη NASA, το Δάσος του Ατλαντικού, το οποίο «μοιράζονται» Βραζιλία, Παραγουάη και Αργεντινή, έχει περιοριστεί μόλις στο 7% της αρχικής έκτασής του. Τα μεγαλύτερα επίπεδα αποψίλωσης παρατηρούνται στην Παραγουάη. Μεγάλο τμήμα του δάσους έχει μετατραπεί σε βιομηχανικής κλίμακας φυτείες σόγιας.


Γιούτα: Συρρίκνωση λίμνης

handle
ΠΡΙΝ
META
Οι φωτογραφίες δείχνουν πόσο έχει συρρικνωθεί μέσα σε μόλις 25 χρόνια η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη, στη Γιούτα των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1985, με το λιώσιμο του χιονιού και τις έντονες βροχοπτώσεις, η λίμνη σχεδόν γέμισε. Η φωτογραφία του 2010 ωστόσο, αποτυπώνει τα αποτελέσματα μιας μακράς περιόδου ξηρασίας.


Ουγκάντα: Αστική ανάπτυξη

handle
ΠΡΙΝ
META
Από τη δεκαετία του 1960, ο πληθυσμός της Καμπάλα αυξάνεται κατά 5,6% το χρόνο. Στην πρωτεύουσα της Ουγκάντας, ζουν σήμερα περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι φέρνοντας στα όριά τους τις ανεπαρκείς υποδομές. Οι επιπτώσεις είναι μεγάλες και για τα δάση, μέσα και γύρω από την Καμπάλα, καθώς και για τους υγρότοπους της περιοχής.


Ερυθρά Θάλασσα: Η γέννηση ενός νησιού

handle
ΠΡΙΝ
META
Το Δεκέμβριο του 2011, ένα ηφαίστειο εξερράγη στην Ερυθρά Θάλασσα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα νησί. Όλα άρχισαν όταν ψαράδες είδαν πίδακες λάβας ύψους 30 μέτρων, ανοιχτά των ακτών της δυτικής Υεμένης. Μέσα σε τέσσερις μέρες, στην περιοχή είχε εμφανιστεί ένα νησί, όπως φαίνεται και σε αυτές τις εντυπωσιακές εικόνες.


Κασπία Θάλασσα: Άνοδος της στάθμης των υδάτων

handle
ΠΡΙΝ
META
Η Κασπία Θάλασσα, το μεγαλύτερο περίκλειστο σώμα νερού στον κόσμο, γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Αιτία, οι έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων δεκαετιών στη Λεκάνη του Βόλγα, που έχουν ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η ροή του ποταμού προς την Κασπία. Στη δεύτερη φωτογραφία φαίνονται οι περυσινές πλημμύρες σε παράκτιους οικισμούς, οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές εκκενώσεις και κλείσιμο εργοστασίων.


Ιαπωνία: Τσουνάμι και σεισμός

handle
ΠΡΙΝ
META
Οι δύο φωτογραφίες τραβήχτηκαν με διαφορά δύο εβδομάδων. Στη δεύτερη φαίνονται οι εκτεταμμένες πλημμύρες κοντά στην πόλη Σεντάι, δύο ημέρες μετά από την «επέλαση» του τσουνάμι, το οποίο πυροδότησε ο σεισμός των 7 Ρίχτερ, στις 11 Μαρτίου 2011, που ισοπέδωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία. Το νερό εξακολουθεί να καλύπτει την εικονιζόμενη περιοχή σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την ακτή.


Ουκρανία: Ανάκτηση γης

handle
ΠΡΙΝ
META
Εδώ απεικονίζεται η περιοχή γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ. Στην πρώτη φωτογραφία, τρεις ημέρες μετά από την πυρηνική καταστροφή, βλέπουμε καλλιεργημένα χωράφια έτοιμα προς φύτευση (ανοιχτή πράσινη απόχρωση), πυκνά δάση (σκούρα πράσινη απόχρωση) και μικρές κοινότητες (μπλε, μοβ χρώμα). 25 χρόνια μετά, η μεγαλύτερη έκταση είναι λιβάδια. Τα πυκνά δάση έχουν καταστραφεί, ενώ κάποιοι έχουν επιστρέψει για να ζήσουν στην περιοχή.


Παγκόσμια υπερθέρμανση

handle
ΠΡΙΝ
META
Αυτό το γραφικό δείχνει τις αλλαγές στην παγκόσμια θερμοκρασία από τη δεκαετία 1880-1889, στην αριστερή εικόνα, έως την περίοδο 2000-2009. Το Ινστιτούτο Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA διεξήγαγε την ανάλυσή του χρησιμοποιώντας δεδομένα για τις θερμοκρασίες επιφάνειας θάλασσας από παρατηρήσεις πλοίων και δορυφόρων καθώς και δεδομένα από ερευνητικούς σταθμούς στην Ανταρκτική και 6.300 μετεωρολογικούς σταθμούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Κατά τη NASA, η μέση θερμοκρασία επιφάνειας έχει αυξηθεί κατά 0,7 βαθμούς Κελσίου από το 1880. Τα δύο τρίτα αυτής της αύξησης σημειώθηκαν από το 1975.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.