Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Η ΥΦΕΣΗ ΧΤΥΠΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΚΛΗΡΟ ΠΥΡΗΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

ΣΥΡΡΙΚΝΩΝΕΤΑΙ Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Ευρωζώνη, καταδεικνύουν ότι η οικονομία της περιοχής οδεύει ολοταχώς προς ύφεση. Την ίδια στιγμή, αναλυτές προβλέπουν την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ολλανδίας από τους οίκους αξιολόγησηςFitch και την Moody' s.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της naftemporiki.gr, η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε τον Απρίλιο με τον ταχύτερο ρυθμό από το Νοέμβριο του 2011, κυρίως υπό το βάρος της απότομης πτώσης της μεταποίησης, με τις νέες παραγγελίες να υποχωρούν, τις τιμές να αυξάνονται και τις επιχειρήσεις να περικόπτουν θέσεις εργασίας.


Ο αντίκτυπος της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο αισθητός στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της, με τη Γαλλία να γνωρίζει απότομη επιδείνωση του τομέα παροχής υπηρεσιών τον Απρίλιο και τη μεταποίηση στη Γερμανία να δέχεται πλήγμα από τη μειωμένη ζήτηση από τους Ευρωπαίους εταίρους της. Η εξασθενημένη ζήτηση από την περιφέρεια της Ευρωζώνης είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2011.

Από τα υπόλοιπα στοιχεία της Ευρωζώνης, η γερμανική οικονομία φαίνεται να χάνει έδαφος, ενώ το καταναλωτικό κλίμα στην Ιταλία γνώρισε τον Απρίλιο τη μεγαλύτερη επιδείνωση μέχρι σήμερα.
Ακόμη χειρότερα, τα στοιχεία της Markit έδειξαν περαιτέρω επιδείνωση των συνθηκών στις πληγείσες από την κρίση χρέους οικονομίες στην περιφέρεια του ευρώ.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της imerisia.gr xθες η Τράπεζα της Ισπανίας προέβλεψε ότι το α' τρίμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,4%, αφού προηγουμένως είχε υποχωρήσει 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2011.Αποτέλεσμα αυτής της ύφεσης είναι η απόκλιση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 8,5% έναντι στόχου για 6%. Αυτό, βέβαια, ήταν γνωστό από μήνες, ενώ δεν ήταν γνωστό ότι και η Ιρλανδία απέκλινε άνω της 1 ποσοστιαίες μονάδας του στόχου που της είχε θέση η τρόικα για το έλλειμμα, χωρίς μάλιστα να λαμβάνονται υπόψη έκτακτες πληρωμές προς την τράπεζα Allied Irish.
 
Μόλις 6 από τα 17 κράτη της Ευρωζώνης κατέγραψαν έλλειμμα χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ το 2011και θεωρείται αμφίβολο αν μέχρι το τέλος του μήνα όλες οι υπόλοιπες κυβερνήσεις παρουσιάσουν σχέδια δημοσιονομικής εξυγίανσης, υπό το βάρος των κοινωνικών αντιδράσεων. Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των εκλογών στη Γαλλία κατέγραψε την έντονη δυσφορία των ψηφοφόρων για τις ακολουθούμενες πολιτικές, ενώ η ολλανδική κυβέρνηση ήταν η όγδοη που αναγκάζεται σε παραίτηση και πρόωρες εκλογές στην Ευρωζώνη μετά το ξέσπασμα της κρίσης.
ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ
Χτες είχαμε την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης, καθώς η επίτευξη των παράλογων στόχων τουΔημοσιονομικού Συμφώνου για έλλειμμα έως 3% είναι αδύνατη και απαιτεί την επιβολή μέτρωνσκληρής λιτότητας. Την ίδια στιγμή, και εν όψει αυτών των πολιτικών εξελίξεων ο οίκος Fitch αλλά και η Moody's προειδοποιούν πως πλέον η Ολλανδία, λόγω της πολιτικής κρίσης που ξέσπασε, κινδυνεύει σοβαρά να χάσει την ανώτατη αξιολόγηση του τριπλού ΑΑΑ που διαθέτει. Σε νέα έκθεση αναλυτή της Moody's επισημαίνεται :
''Οι εξελίξεις είναι σαφέστατα αρνητικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ολλανδίας δεδομένου ότι δημιουργείται κυβερνητική, αλλά και πολιτική αβεβαιότητα. Παρά το πολύ ισχυρό θεσμικό πλαίσιο της χώρας και την μεγάλη της αξιοπιστία ως προς τη δημοσιονομική πειθαρχία, οι εξελίξεις δημιουργούν αβεβαιότητα ως προς την μελλοντική της πολιτική''.
Αναλυτές μάλιστα ''στοιχηματίζουν'' για τον χρόνο υποβάθμισης της ολλανδικής οικονομίας :
''Η Fitch θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποβάθμιση ακόμη και αυτό το τρίμηνο, προτού σχηματιστεί νέα κυβέρνηση''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.