Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Χαμηλές πτήσεις για τις τιμές ελαιολάδου...




Οι τιμές του ελαιολάδου συνεχίζουν τώρα και μήνες να είναι καθηλωμένες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι σύμφωνα με διάφορες πληροφορίες, που συγκέντρωσε ο Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης, τα αποθέματα ελαιολάδου στην Κρήτη, αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, είναι πολύ χαμηλά.

Επίσης, παρά το ότι η ... αναμενόμενη νέα σοδειά φαίνεται να είναι αρκετά χαμηλή και κάτω του μέσου όρου για την Κρήτη, αλλά και για την Ισπανία.
Έτσι οι τιμές, εκτός από λίγες εξαιρέσεις στην Κρήτη (Συνεταιρισμοί Πλατάνου και Ζάκρου, Ελαιοτριβείο Αεράκη στη Σητεία) και στην Πελοπόννησο, όπου, λόγω του τρόπου πώλησης, με δημοπρασίες είχαν φτάσει σε επίπεδα 2,55 - 2,65 ευρώ, σε γενικό επίπεδο εξακολουθούν να κυμαίνονται σήμερα στην Κρήτη στα 2,05 - 2,25 ευρώ, στην Πελοπόννησο 2,35 - 2,40 ευρώ και στη Λέσβο 2,09 ευρώ.
Παράλληλα, όπως τονίζει ο ΣΕΔΗΚ, οι τιμές και στην Ισπανία παρουσίασαν τελευταία μια κάμψη, όπου την τελευταία εβδομάδα η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 1,92, ενώ η μέγιστη που αντιστοιχεί σε πολύ καλά ελαιόλαδα αντίστοιχα με τα δικά μας οξύτητας 0,3 έπεσε στα 2,04 από 2,46 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Στην Ιταλία που τώρα και αρκετούς μήνες κυμαίνονται κατά 1 σχεδόν ευρώ υψηλότερα από ό,τι στην Ισπανία και Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου άρχισαν να κάμπτονται παρουσιάζοντας μια μείωση κατά 1 - 3,5% και κυμάνθηκαν μεταξύ των διαφόρων περιοχών από 2,78 έως 3,57 ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, η όλη κατάσταση είναι φανερό ότι είναι απόρροια των όσων έχουν διαμορφωθεί στη διεθνή, αλλά και στις εθνικές αγορές, με ευθύνη της Ε.Ε. αλλά και των Εθνικών Κυβερνήσεων, καθώς και των ίδιων των ελαιοπαραγωγών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.