Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων με αποδείξεις και αφορολόγητο

Αφαίμαξη μισθωτών και συνταξιούχων με αποδείξεις και αφορολόγητο
Μεγάλες ανατροπές που αναμένεται να πλήξουν μισθωτούς και συνταξιούχους στο σύστημα των αποδείξεων και στο όριο του αφορολόγητου, το οποίο θα έχει αναδρομική ισχύ, ανακοίνωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος.


Σχετικά με τις αποδείξεις, εξετάζεται η αυξηση του ποσοστού επί του εισοδήματος που είναι υποχρεωμένος να συλλέγει ένας φορολογούμενος. Το ποσοστό αυτό είναι σήμερα στο 25% και εξετάζεται να αυξηθεί δραστικά φθάνοντας κλιμακούμενο έως και το 60% του εισοδήματος.

Ετσι, και σύμφωνα με το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο υπουργός, ένας φορολογούμενος με εισόδημα 100.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας 60.000 ευρώ, ενώ ένας φορολογούμενος με εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώνει αποδείξεις αξίας 30.000 ευρώ.

Όπως και πριν έτσι και τώρα αν κάποιος φορολογούμενος δεν καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσό των αποδείξεων, τότε επιβαρύνεται με 10% επί του ποσού που του λείπει. Δηλαδή, αν κάποιος πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις της τάξης των 12.000, αλλά τελικά συγκεντρώσει 8.000 τότε για τις 4.000 που του λείπουν θα επιβαρυνθεί με φόρο 400 ευρώ.

Για παράδειγμα ο έχων εισόδημα 50.000 ευρώ αν πρέπει να μαζέψει αποδείξεις 30.000 και καταθέσει στην Εφορία 20.000 ευρώ θα πληρώσει ποινή φόρου 1.000 ευρώ για τις υπόλοιπες αποδείξεις των 10.000 ευρώ.

Δεν αποκλείεται να ενταχθούν στις αποδείξεις και οι εκπτώσεις δαπανών (τόκοι, ενοίκια, ιατρικά κ.λπ.) καθώς οι φοροαπαλλαγές καταργούνται για τη μεγάλη πλειονότητα των φορολογουμένων.


Οι αποδείξεις θα συγκεντρώνονται ηλεκτρονικά, μέσω της φοροκάρτας. Για τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ξεκάθαρα: «Αυτό το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011».
Το μέτρο αυτό θα πλήξει κυρίως τους φορολογουμένους που δεν έχουν εισοδήματα ή έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης γιατί κατοικούν σε ιδιόκτητη ή μισθωμένη κατοικία ή διαθέτουν ένα αυτοκίνητο μεσαίου κυβισμού.

Με το νέο σύστημα οι αποδείξεις αποσυνδέονται από το αφορολόγητο όριο. Δηλαδή οι φορολογούμενοι πρέπει να μαζεύουν αποδείξεις όχι για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο όριο, αλλά για να μην επιβαρυνθούν με πρόσθετο φόρο.

Αύξηση του αφορολογήτου ορίου


Επειδή το αφορολόγητο όριο μειώνεται στις 5.000 ευρώ κάθε πολίτης που έχει μισθό θα πληρώσει επιπλέον έως 700 ευρώ για το 2011 στην εφορία. Το ποσό αυτό θα πληρωθεί αναδρομικά από την 1-1-2011.

Άρα τα λογιστήρια των εταιρειών θα πρέπει να παρακρατήσουν από τον μισθό του Σεπτεμβρίου από τον κάθε εργαζόμενο 500 ευρώ για να τα αποδώσουν στην εφορία. Τα 500 ευρώ αφορούν τους μήνες από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο.

Φόρος στο τεκμήριο διαβίωσης

Την ίδια ώρα, επιβάλλεται φόρος 5% επί του τεκμηρίου διαβίωσης. Για παράδειγμα σε ένα ακίνητο 2.500 κε 395 ευρώ (η εισφορά κλιμακώνεται από 270 ευρώ για τα ΙΧ των 2000 κε και φθάνει τα 1220 για τα ΙΧ των 5.000 κε). Εάν το ΙΧ είναι ηλικίας από 5 έως 10 έτη τότε το ποσό είναι μειωμένο κατά 30%. Εάν είναι άνω των 10 ετών το Ι.Χ. τότε δεν πληρώνετε τον συγκεκριμένο φόρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.