Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΛΕΥΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΠΟ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΔΕΚΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΕΔΡΕΙΑ



Ρεπορτάζ : Νίκος Β. Τσίτσας
(από το Έθνος)
"Λευκή απεργία" κήρυξε η πλειονότητα των διοικητικών συμβουλίων των 151 δημόσιων φορέων που έπρεπε μέχρι χτες να αποστείλουν λίστες με το πλεονάζον προσωπικό των οργανισμών τους. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι... 
χτες το απόγευμα δεν ξεπερνούσαν τους 90 οι φορείς που έστειλαν επιστολές στον αρμόδιο γενικό γραμματέα για τις ΔΕΚΟ του υπουργείου Οικονομικών Γ. Κυριακό.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι από τους 90 φορείς, περισσότεροι από 40 ζητούν να εξαιρεθούν από τη διαδικασία ή ζητούν παράταση, λόγω του γεγονότος ότι διαθέτουν μικρό αριθμό εργαζομένων, ή γιατί δεν επιχορηγούνται από το κράτος.
Ουσιαστικά περίπου 50 φορείς απέστειλαν στοιχεία τα οποία ήταν κυρίως αριθμητικά, δηλαδή παρουσιάζουν τον αριθμό του προσωπικού που μπορεί να κριθεί πλεονάζον και την ειδικότητά τους, ή περιλαμβάνουν τον αριθμό των συνταξιοδοτηθέντων.
Με το "αλαλούμ" των στοιχείων που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, ουσιαστικά αναστέλλεται το πρώτο κύμα 4.200 εφέδρων που υπολόγιζε η κυβέρνηση, αναμένοντας τη νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία θα καλύπτει το σημερινό νομικό κενό.

«Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν προκύψει 30.000 έφεδροι υπάλληλοι από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα», έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος. Στη φωτογραφία με τον γ.γ. του υπουργείου, Ηλ. Πλασκοβίτη

Μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν προκύψει 30.000 έφεδροι υπάλληλοι, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, από τον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.
Αξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι αρνήθηκαν να καταγράψουν το πλεονάζον προσωπικό μία σειρά από φορείς που έχουν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων, όπως η ΕΑΒ που έχει 1.800 εργαζομένους.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αναφέρει ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί 270 υπάλληλοι και εκκρεμούν 80 προσλήψεις! Δεν απέστειλαν στοιχεία πλεονάζοντος προσωπικού η Κτηματολόγιο ΑΕ, το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ΕΡΤ, ο ΕΛΓΑ και ο ΗΔΙΚΑ.
Το ΔΣ του ΕΟΜΜΕΧ αναφέρει ότι έχουν συνταξιοδοτηθεί 113 εργαζόμενοι τους τελευταίους μήνες και δεν υπάρχει προσωπικό. Αντίστοιχα ζητούν να εξαιρεθούν από τη συγκεκριμένη λίστα επειδή δεν επιχορηγούνται από το κράτος, το Εβραϊκό Μουσείο Αθηνών και το Μουσείο Γουλανδρή.

Δεν ανταποκρίθηκαν
Ελλειψη προσωπικού και κάλυψη αναγκών με εποχικούς υπαλλήλους επικαλούνται επίσης, αρνούμενοι να στείλουν πλεονάζον προσωπικό, οι φορείς: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, ΚΕΘΕΑ, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Οπερα Θεσσαλονίκης, Μουσείο Φωτογραφίας, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Εθνικό Θέατρο και Εθνική Λυρική Σκηνή. Επίσης το διοικητικό συμβούλιο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας δεν απέστειλε στοιχεία κάνοντας λόγο για ελλιπές θεσμικό πλαίσιο, όπως επίσης ο ΟΔΔΥ και οι Οργανισμοί Λιμένος Πάτρας και Ελευσίνας.

Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Προαναγγελία απολύσεων και στον στενό δημόσιο τομέα
Η διαδικασία της καταγραφής πλεονάζοντος προσωπικού προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς και στις υπηρεσίες των υπουργείων και των ΝΠΔΔ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και οι ΟΤΑ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Δ. Ρέππας σε συνέντευξή του έκανε λόγο για κατάργηση δεκάδων χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Δημόσιο αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απολύσεων στον πυρήνα του κράτους. Υπολογίζεται ότι στους οργανισμούς των υπουργείων και των ΝΠΔΔ υπάρχουν περίπου 580.000 οργανικές θέσεις εκ των οποίων καλύπτονται μόνο οι 450.000.
Με την περικοπή του 30% των οργανικών μονάδων που έχει ζητήσει ο αρμόδιος υπουργός Δ. Ρέππας από τους υπουργούς αναμένεται να καταργηθούν και οργανικές θέσεις στις οποίες υπηρετούν σήμερα υπάλληλοι οι οποίοι θα απολυθούν.
"Από τη διαδικασία με την οποία θα προκύψει το πλεονάζον προσωπικό δεν θα εξαιρεθούν ούτε όσοι έχουν αποσπαστεί σε γραφεία υπουργών", υπογράμμισε χθες με κατηγορηματικό τρόπο το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά από ερωτήσεις υπαλλήλων ΝΠΙΔ που έχουν αξιοποιηθεί σε θέσεις μετακλητών συμβούλων σε υπουργούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.