Στο φως βγαίνουν από τον επόμενο μήνα όλα τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας. Πρόκειται για μία επαναστατική αλλαγή που επιβάλλεται από την Τρόικα και θα πάει κόντρα σε μια παράδοση δεκαετιών, όπου η γραφειοκρατία έκρυβε τα πάντα.Από τον Ιούλιο, το υπουργείο Οικονομικών θα δημοσιεύει στοιχεία που μεταξύ άλλων αφορούν:
• Έσοδα – έξοδα για τις 30 μεγαλύτερες ΔΕΚΟ
• Κρατικές επιχορηγήσεις σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις
• Οφειλές νοσοκομείων
• Κοινοτικές επιδοτήσεις
• Οφειλόμενες δαπάνες σε ΟΤΑ, τομείς κοινωνικής ασφάλισης και ΝΠΔΔ
• Δαπάνη Μισθοδοδίας του Δημοσίου
• Ρευστότητα προϋπολογισμού
Την δημοσίευση αυτών των στοιχείων προβλέπει το νομοσχέδιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες που κατάρτισε η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τρόικα και το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ.
Η Τρόικα, το κλιμάκιο θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχει μία συνεχής ροή πληροφοριών για τα οικονομικά δεδομένα προς τους πιστωτές της Ελλάδας κίνηση η οποία θα συμβάλλει στην ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρα μας.
Το νομοσχέδιο για τους δημοσιονομικούς κανόνες ( σ.σ. το οποίο θα δοθεί την επόμενη εβδομάδα στην δημοσιότητα) ήταν μία από τις εκκρεμότητες της επίσκεψης της τρόικας που έφυγαν την Παρασκευή από την Αθήνα, αφήνοντας πίσω τους την τεχνική ομάδα του ΔΝΤ και ακριβείς οδηγίες για το τι περιμένουν να δουν στα τέλη του επόμενου μήνα.
Η άλλη ήταν η επιθεώρηση των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας. Ήταν η πρώτη φορά, όπως μεταδίδουν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες , που οι ελεγκτές των Διεθνών Οργανισμών είχαν ευγενικό ύφος στη συνεργασία τους με τις ελληνικές αρχές.
Η αλλαγή της συμπεριφοράς των ιεροεξεταστών της τρόικας καταγράφηκε στο σύνολο των επαφών που είχαν με τους αξιωματούχους τω ν υπουργείων τους οποίους επισκέφθηκαν.
Τον ίδιο κώδικα καλής συμπεριφοράς επέδειξε και το μεικτό κλιμάκιο της Τρόικας που πέρασε από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.
Με λιγότερη ανακριτική διάθεση από κάθε άλλη φορά τόσο οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν και της ΕκΤ όσο και η ομάδα τεχνικής βοήθειας του ΔΝΤ, ξεσκόνισαν μέχρι και το τελευταίο ευρώ του προϋπολογισμού που εκταμιεύτηκε για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.
Για την Τρόικα οι ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων συνεχίζουν να αποτελούν μία μόνιμη απειλή για τον προϋπολογισμό που ενδεχομένως να τον οδηγήσουν σε πρόσθετες επιβαρύνσεις και ανοίγματα στο τέλος του έτους.
Οι ελεγκτές εκτίμησαν ότι η επιχορήγηση προς τον μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας το ΙΚΑ θα είναι πολύ μεγαλύτερη από τα 2,1 δις. ευρώ που έχει προϋπολογιστεί.
Ενώ προβληματικά συνεχίζουν να εμφανίζονται ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ) και ο ΟΑΕΣ, καθώς έχουν ξεπεράσει ελαφρώς το ποσοστό διάθεσης των πιστώσεων τους,.
Εκτιμάται δε ότι στο σύνολο του έτους θα εμφανίσουν υπέρβαση 300 και 350 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.
Εκτός από τους προϋπολογισμούς των ασφαλιστικών ταμείων τα στελέχη της Τρόικας εστίασαν την προσοχή τους και στα οικονομικά μεγέθη των Νοσοκομείων, των ΟΤΑ, των ΑΕΙ-ΤΕΙ και των συγκοινωνιακών φορέων.
Έμειναν ευχαριστημένοι από την ειδική ομάδα παρακολούθησης του Μνημονίου που συγκρότησε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αντικείμενο της οποίας θα είναι η αποστολή ερωτηματολογίου σε όλους τους φορείς υποχρεώνοντάς τους να κοινοποιούν στοιχεία εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών τους από τον ερχόμενο μήνα, στο γενικό διευθυντή προϋπολογισμού.
«Γκρίζα ζώνη» για την Τρόικα αποτελούν τα δημόσια έσοδα τα οποία κινούνται σε ρυθμούς πολύ κατώτερους της ανάπτυξης που προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Εκτιμήθηκε ότι αν δεν αντιστραφεί η πορεία των εσόδων τότε ο προϋπολογισμός θα βρεθεί με μεγαλύτερο «άνοιγμα» στις εισπράξεις στο τέλος του έτους. Να σημειωθεί ότι η «μαύρη τρύπα» στο πεντάμηνο ξεπερνά τα 675 εκατ. ευρώ.
Το κλιμάκιο επέδειξε ιδιαίτερη ανησυχία για τα έσοδα τα οποία σηκώνουν και το μεγαλύτερο βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία φέτος, αγγίζει τα 14,5 δις. ευρώ.
Η τρόικα δεν θα συγχωρέσει καμία νέα αρρυθμία στον μηχανισμό συλλογής των φόρων που ως ένα βαθμό «πατάει» η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από τα επίπεδα των 32,64 δις. ευρώ ή 13,6% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,1% φέτος.
Στο πλαίσιο αυτό έμφαση δόθηκε και στις εισπράξεις από τον ΦΠΑ που αποτελούν το μεγάλο «αγκάθι» του προϋπολογισμού.
Το μεικτό κλιμάκιο της Τρόικας «τσέκαρε»: Στο κατά πόσο εφαρμόζεται το πρόγραμμα ελέγχων με αυστηρές ποινές και διώξεις για τις βαριές φορολογικές παραβάσεις, αν προχωράει το πρόγραμμα διασφάλισης της είσπραξης των εσόδων από φορολογούμενους με τα μεγαλύτερα εισοδήματα, πως κινείται ο μηχανισμός είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αν αναζητούνται οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που «κλέβουν» το ΦΠΑ και γενικότερα οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η ομάδα των ελεγκτών έφυγε από το υπουργείο Οικονομικών με την εκτίμηση ότι «οι δαπάνες κινούνται σε ικανοποιητικό βαθμό» αφού στο πεντάμηνο κινούνται σε επίπεδα υπερδιπλάσια του ετήσιου στόχου και μειώνονται με ρυθμό 10,6% με ετήσιο στόχο 4,8%.
Τον Ιούνιο οι πληρωμές του κράτους φθάνουν τα 3 δις. ευρώ με πρώτο στον κατάλογο των εξόδων να βρίσκεται το υπουργείο Υγείας με τις ανάγκες του σε κονδύλια να φθάνουν τα 650 εκατ. ευρώ. Και ακολουθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με 245 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Εργασίας με 148 εκατ. ευρώ, το υπουργείο Παιδείας με 140 εκατ. ευρώ κ.α.
Στο Γενικό Λογιστήριο διατηρούν και ένα «κρυφό μαξιλάρι» εσόδων 2 δις. ευρώ το οποίο αναμένεται να σώσει την κατάσταση σε περίπτωση τυχόν υστέρησης των εσόδων και υπέρβασης των δαπανών από Ταμεία και φορείς.
Παρά το «κρυφό μαξιλάρι» η Τρόικα συνέστησε στις αρμόδιες υπηρεσίες να καταγράψουν όλες τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις που έχουν τα υπουργεία και οι φορείς του Δημοσίου στο εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου έτσι ώστε να περιορισθεί κάθε πρόσθετη πίεση του προϋπολογισμού σε έξοδα.
Το μήνυμα αυτό θα μεταφέρει ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής Ηλίας Πεντάζος στις συναντήσεις παρακολούθησης του προϋπολογισμού που θα έχει μέσα στον Ιούλιο με όλα τα υπουργεία. Η αρχή γίνεται με τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών ( 12 Ιουλίου ) και ολοκληρώνεται στις 21 Ιουλίου ( με το υπουργείο Οικονομικών).
Να σημειωθεί ότι το ύψος των ανεξόφλητων υποχρεώσεων αποτελεί ένα από τα στοιχεία βάσει των οποίων θα αξιολογείται ανά τρίμηνο η πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού από το ΔΝΤ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ε.Ε.
Τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ελεγκτές της Τρόικας θα περιληφθούν σε έκθεση της Κομισιόν η οποία θα ανάψει και το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης των 9 δις. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.