Ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αυλωνίτης (απο ΕΘΝΟΣ)
Να επιστρέψει στο Δημόσιο το ποσό των 440.000 μάρκων(περίπου 220.000 ευρώ) που πήρε από τη Siemens -κατά δήλωσή του- ως προεκλογική χορηγία καλείται τώρα ο ποινικά διωκόμενος τ. υπουργός Τ. Μαντέλης...Ο Γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ) Γ. Σχοινιωτάκης προχώρησε σε πράξη καταλογισμού σε βάρος του υπέρ του Δημοσίου και ζητεί από το αρμόδιο 5ο τμήμα του ΕΣ να επιβάλει διά της δικαστικής οδού στον τ. υπουργό να παραδώσει στα κρατικά ταμεία τα ποσά των 200.000 και 240.000 μάρκων που εισέπραξε το διάστημα 1998-2000, εκμεταλλευόμενος την υπουργική του ιδιότητα, χωρίς νόμιμη αιτία.
ΕρευναΣτο σχετικό έγγραφο τονίζεται ότι από την έρευνα που διενήργησε η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τη συνδρομή και δικαστικών λειτουργών, προέκυψε ότι ο τ. υπουργός δεν δήλωσε τα επίμαχα ποσά (που πήρε σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό μέσω του κουμπάρου του) σε καμία δήλωση περιουσιακής κατάστασης από το 1999 μέχρι και το 2007. Γι’ αυτό και ζητήθηκε η ποινική δίωξή του, ο καταλογισμός σε βάρος του του σχετικού ποσού για να επιστραφεί στο Δημόσιο, καθώς και η άρση του τραπεζικού, χρηματιστηριακού και φορολογικού απορρήτου του, με περαιτέρω διεξοδικό έλεγχο της περιουσιακής του κατάστασης.
Κατά τον Γενικό Επίτροπο ΕΣ είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός του Τ. Μαντέλη ότι πήρε νόμιμα το σχετικό ποσό ως προεκλογική χορηγία, αφού ο νόμος 2429/06 δεν επιτρέπει να χορηγεί ένας επιχειρηματίας σε οποιονδήποτε υπουργό ή βουλευτή τέτοια ποσά, αλλά εντελώς μικρά ποσά.
Μάλιστα, ο Γ. Σχοινιωτάκης ζητεί να καταργηθούν νομοθετικά ακόμα και αυτές οι μικρές χορηγίες και να απαγορευθεί πλήρως κάθε είδους χρηματοδότηση, είτε αφορά σε προεκλογική περίοδο είτε όχι, γιατί έτσι προκαλείται ευκολότερα η δωροδοκία και η διαφθορά του πολιτικού κόσμου.
Επισημαίνει δε ότι ήδη τα κοινοβουλευτικά κόμματα δέχονται γενναία οικονομική ενίσχυση, που προέρχεται ουσιαστικά από τον φορολογούμενο πολίτη που δοκιμάζεται δεινώς.
Στην αίτηση για καταλογισμό σε βάρος του Τ. Μαντέλη αναφέρεται ότι πλούτισε με το επίμαχο ποσό αδικαιολόγητα, με κατάχρηση και παράνομη εκμετάλλευση της ιδιότητάς του, αποφεύγοντας να το δηλώσει στο «πόθεν έσχες».
ΣυνέπειαΤαυτόχρονα τονίζεται ότι δεν είναι ευπρεπές, ούτε αποδεκτό δεοντολογικά να προσπαθεί ένας υπουργός να πείσει ότι μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα τέτοιο χρηματικό ποσό «λαδώματος», βαπτιζόμενο ως νόμιμη χορηγία. Και προστίθεται ότι τότε θα καταντούσε φενάκη ο νόμος για το «πόθεν έσχες», που τιμωρεί, αλλά και επιβάλλει να επιστρέψει στην πολιτεία όποιος πλούτισε παράνομα τα προϊόντα πλουτισμού του.
Συνεδρίαση μαθαύριο
Στο Συμβούλιο Εφετών ο Γ. Τσουγκράνης
Στο Συμβούλιο Εφετών ο Γ. Τσουγκράνης
Συνεδριάζει μεθαύριο Πέμπτη το Συμβούλιο Εφετών, για να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει την εισαγγελική διάταξη για την επιβολή απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, που έχει επιβληθεί στον επιχειρηματία Γιώργο Τσουγκράνη, σε λογαριασμό του οποίου κατατέθηκαν 440.000 μάρκα, τα οποία φέρονται να προορίζονταν για τον πρώην υπουργό Τάσο Μαντέλη. Το Συμβούλιο Εφετών έχει δεχτεί να εμφανιστεί αυτοπροσώπως ο κ. Τσουγκράνης, προκειμένου να διατυπώσει τις θέσεις του για τον περιοριστικό όρο που του έχει επιβληθεί, μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο επιχειρηματίας έχει παραδεχθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση της Siemens ότι το 1998 άνοιξε λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα στο όνομα «Α. ROCOS», προκειμένου η Siemens να καταθέσει εκεί χρήματα για τον κουμπάρο του, Τάσο Μαντέλη και ότι στον επίμαχο λογαριασμό κατατέθηκαν το 1998, 200 χιλιάδες μάρκα και το 2000 άλλα 240 χιλιάδες μάρκα. Για το θέμα έχει υποβάλει πρόταση ο εισαγγελέας Εφετών κ. Κ. Χατζίκος, ο οποίος εισηγείται στο Συμβούλιο την επικύρωση της απαγορευτικής διάταξης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.