Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Σταμάτα να είσαι φτωχός...


Πριν κάποιες δεκαετίες, μια έρευνα εξέτασε την υγεία σε μια ομάδα από ηλικιωμένες καλόγριες στην Αμερική. Οι γυναίκες αυτές είχαν μείνει μαζί για δεκαετίες, είχαν την ίδια διατροφική δίατα, την ίδια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την ίδια έκθεση σε κινδύνους και ερεθίσματα.

 
Το εντυπωσιακό ήταν, ότι αυτό που προέβλεψε την κατάσταση της υγείας τους 50 χρόνια μετά, ήταν ο κοινωνικοοικονομικός δείκτης(SES) των γυναικών αυτών πριν μονάσουν.Η φτώχεια δηλαδή, αφήνει βαθιά και επίμονα σημάδια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία* της Eurostat,το 2015 στην Ευρωπαική Ένωση πέθαναν 1.700.000 άτομα κάτω από 75 ετών. Απο αυτούς τους θανάτους οι 570.000 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.
Και αυτό σημαίνει: θα μπορούσαν οι άνθρωποι αυτοί να ζήσουν, αν είχαν την απαιτούμενη πρόσβαση σε προγράμματα πρόληψης και καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Καλύτερες συνθήκες ζωής, εκπαίδευση και εργασία. Και φυσικά οι θάνατοι αυτοί ήταν υψηλότεροι σε ποιές χώρες λέτε;
Στις φτωχότερες της Ε.Ε, δηλαδή Ρουμανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβακία.
US National Library of Medicine : « Ο συνδυασμός εκπαίδευσης και εισοδήματος ισοδυναμούν με πρόσβαση σε μια σειρά από ευκαιρίες και πόρους που σμιλεύουν την καλή υγεία, μέσα από πολύπλοκους ψυχοκοινωνικούς μηχανισμούς»
Η πρόσβαση σε προγράμματα πρόληψης δηλαδή προυποθέτει και σημαίνει : γνώση της κρισιμότητας της πρόληψης, δηλαδή κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και εκπαίδευση, που θα οδηγήσει το άτομο να βάλει την πρόληψη και τις υπηρεσίες υγείας σε πρώτη προτεραιότητα στη ζωή του. Και βέβαια οικονομικό επίπεδο τέτοιο, που θα του επιτρέψει να κάνει χρήση αυτών των υπηρεσιών.
Οι φτωχές κοινωνικές ομάδες έχουν περιθωριοποιημένη την πρόληψη, είναι οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν καν τι σημαίνει «υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο» και επομένως τη σπουδαιότητα αλλά και τον ρόλο που παίζει στην ψυχική υγεία, στην καταπολέμηση του στρες και σε μια σειρά ψυχοσωματικών νοσημάτων.
Εκτός από το να εισαι φτωχός, υπάρχει κάτι άλλο ισοδύναμα κακό;
Ναι, αμέ: Το να νιώθεις φτωχός.
Με άλλα λόγια οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες. Μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του τι σημαίνει να βιώνεις τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες που σε κάνουν να νιώθεις, εκτός από το να είσαι, φτωχός, είναι το να βλέπεις στην τιβι π.χ κάποιους να διακοπάρουν στην Μύκονο μέσα στη χλιδή, την ώρα που εσύ δεν έχεις να πληρώσεις το ρεύμα εν μέσω καύσωνα, στο σπίτι σου που χρησιμοποιείς αναγκαστικά και ως θέρετρο διακοπών.
O κοινωνικοοικονομικός (SES) δείκτης σημαίνει ότι όσο πιο φτωχός είσαι, τόσο πιο πιθανόν είναι να έχεις χειρότερη υγεία, και τόσο περισσότερο μικραίνει το προσδόκιμο ζωής σου, κατά 5-10 χρόνια.
Αν θέλεις λοιπόν να βρεις την υγειά σου,σταμάτα να είσαι φτωχός.

Από την ψυχολόγο Εύη Νικολοπούλου




ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ:
http://ec.europa.eu/eurostat/web/products-eurostat-news/-/DDN-20180629-1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2837459/
Wilkinson R : Mind the Gap :Hierarchies, health and human evolution
http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Glossary:Avoidable_cause_of_death


Πηγή:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.