Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο νέος Μεξικανός πρόεδρος αρνήθηκε σωματοφύλακες και κάνει περικοπή στο μισθό του...

Ο νέος Μεξικανός πρόεδρος αρνήθηκε σωματοφύλακες και κάνει περικοπή στο μισθό του

Έχει μόλις εκλεγεί πρόεδρος σε μια χώρα όπου η βία που σχετίζεται με το εμπόριο ναρκωτικών έγινε η αιτία να χάσουν την ζωή τους 200.000 άνθρωποι μέσα σε μια δεκαετία, όμως ο νέος πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ανακοίνωσε την Τρίτη πως παραιτείται του δικαιώματος να έχει σωματοφύλακες σε μια προσπάθεια να έρθει πιο κοντά στον λαό.


«Δεν θέλω σωματοφύλακες, πράγμα που σημαίνει ότι οι πολίτες θα με προσέχουν και θα με προστατεύουν», δήλωσε ο Ομπραδόρ στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στην συνάντησή του με τον εν ενεργεία πρόεδρο Ενρίκε Πένια Νιέτο, προκειμένου να συζητήσουν τα θέματα μετάβασης στην προεδρία.
Ο 64χρονος νέος πρόεδρος του Μεξικού, που είναι ευρύτερα γνωστός με το όνομα Άμλο (από τα αρχικά γράμματα των ονομάτων του), κατά την διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας επαναλάμβανε πως αν εκλεγεί θα βρίσκεται κοντά στα 53 εκατομμύρια των φτωχών συμπατριωτών του.
«Δεν θέλω να κυκλοφορώ με σωματοφύλακες. Θέλω εσείς να με προσέχετε. Θέλω ο λαός να με προσέχει», είχε δηλώσει ο Άμλο τον Μάιο σε προεκλογική ομιλία του στην πολιτεία Ιδάλγο.
Ο ίδιος, δήλωσε επίσης πως δεν θα κατοικήσει στην πολυτελή προεδρική κατοικία Los Pinos αλλά θα μετατρέψει το κτήριο σε κέντρο Τέχνης για τους Μεξικανούς.
Στα σχέδια του νέου προέδρου περιλαμβάνεται ακόμα η πώληση του προεδρικού αεροσκάφους και η απαγόρευση των κρατικών αξιωματούχων να ταξιδεύουν στη χώρα με ιδιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.
Αλλά και για τον δικό του μισθό ο νέος πρόεδρος υποσχέθηκε μια γενναία περικοπή και υποστήριξε πως θα λαμβάνει τα μισά χρήματα σε σύγκριση με τον μισθό του προκατόχου του.
«Σκοπεύω να κερδίζω τα μισά από όσα κερδίζει ο Πένια Νιέτο. Και έχουμε προγραμματίσει να μειώσουμε τους μισθούς των υψηλά αμειβόμενων ώστε να αυξήσουμε τους μισθούς όσων είναι στον «πάτο»», ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Μεξικού.
Όμως, σε ότι αφορά την ασφάλεια του προέδρου και την άρνησή του να δεχθεί σωματοφύλακες υπάρχει και ο αντίλογος. Ο Μεξικανός πολιτικός αναλυτής Χοσέ Αντόνιο Κρέσπο χαρακτήρισε «ανεύθυνη» την δήλωση του προέδρου. «Είναι λίγο δημαγωγικό να λέει «Είμαι ακριβώς όπως όλοι, δεν έχω προνόμια».
Επειδή δεν είναι ο μέσος πολίτης, είναι ο επικεφαλής της χώρας», δήλωσε ο Κρέσπο στο Associated Press και τόνισε πως ένα μέρος της σταθερότητας της χώρας και της τήρησης του νόμου εξαρτάται και από την ασφάλεια και την υγεία του προέδρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.