Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Α ρε κουμπάροι ανόητοι, πόσα λίγα ξέρατε…

a-re-koumparoi-anoitoi-posa-liga-kserate-
Μίλησε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης για το πώς η οικονομία της χώρας του κατάφερε να βγει από την κρίση και ποιες είναι οι προοπτικές της.
Θυμίζουμε όλοι τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, με τα κουρέματα καταθέσεων, τις τρόικες και τα σκληρά δημοσιονομικά προγράμματα. Και θυμίζουμε και κάτι που είχαμε γράψει παλιότερα. Την ημέρα της ουσιαστικά χρεοκοπίας της χώρας ένας επιχειρηματίας που έχασε κι αυτός πολλά, όταν τον ρώτησαν πώς η Κύπρος θα ανακάμψει, πώς μια χώρα μικρότερη από τη Θεσσαλονίκη σε πληθυσμό θα τα καταφέρει απάντησε: «Θα βάλουμεν το κεφάλι κάτω και θα δουλέψουμε».
Βεβαίως οι Κύπριοι είχαν και το «ξανθό γένος» να τους βοηθήσει με τα κεφάλαιά που ήταν «παρκαρισμένα» εκεί, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Ο Γεωργιάδης, λοιπόν, καμιά σχέση με Βαρουφάκηδες και Τσακαλώτους είπε μεταξύ άλλων ότι η Λευκωσία αποφάσισε ότι τη δημοσιονομική προσαρμογή που ζητούσαν οι δανειστές να γίνει σε 3 χρόνια αυτοί την έκαναν σε μόλις ένα. Και την έκαναν όχι αυξάνοντας τους φόρους και τσακίζοντας τους πολίτες αλλά μειώνοντας τις δημόσιες δαπάνες.

Αν και διαφορετικά τα μεγέθη με την Ελλάδα, η κυπριακή κυβέρνηση προχώρησε στην παροχή φορολογικών κινήτρων με στόχο να έρθουν επενδυτές. Επίσης, μείωσε τον ΕΝΦΙΑ και την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που στην Ελλάδα έγινε μόνιμη και αυξήθηκε.
Και ω του θαύματος η μείωση των φόρων έφερε αύξηση των εσόδων κατά 10% το 2017 διότι όλοι μπορούσαν να πληρώσουν και κανείς δεν προσπαθούσε να υπεκφύγει. Και κάπως έτσι οι «κουμπάροι» έχουν ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 3%, δεν έχουνcapitalcontrols, δεν έχουν την τρόικα πάνω από το κεφάλι τους, προσελκύουν τεράστιες επενδύσεις από ξένους, όπως το μεγαλύτερο καζίνο της Ευρώπης και φυσικά δεν έχουν… κορμοράνους για να μπλοκάρουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα.
Ο… θεός δεν ήταν Κύπριος αλλά οι Κύπριοι πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, ομονόησαν, αποδέχθηκαν τις βασικές συστάσεις των τροικανών, διαπραγματεύτηκαν και πέτυχαν το μοντέλο της μείωσης φόρων και περικοπής των δημοσίων δαπανών.
Μάλιστα, είχαν και το θάρρος να σηκώσουν κεφάλι όπου τους έπαιρνε. Όπως τότε που η γνωστή μας Βελκουλέσκου τους έλεγε διάφορα και σηκώθηκε μάλλον ο πρόεδρος Αναστασιάδης και της είπε «εμείς κορίτσια σαν κι εσένα από τη Ρουμανία τα παίρνουμε για να δουλεύουν στα μπαρ».
Την ίδια στιγμή εμείς είχαμε τον Γιάνη τον μέγα οικονομολόγο και στη συνέχεια τον Ευκλείδη ο οποίος είναι υπουργός μιας χώρας που δε γνωρίζει τη γλώσσα της και ζητά από τους πολίτες να κάνουν θυσίες όταν ο ίδιος έχει τα εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ περιουσίας του στο εξωτερικό.
Αλλά είπαμε. Οι Κύπριοι ήταν κορόιδα που πίστεψαν στην κυβέρνησή τους και δεν υπέκυψαν στους λαϊκιστές, ενώ εμείς που τρέχαμε στα δημοψηφίσματα και χορεύαμε στις πλατείες είμαστε έξυπνοι. Και σιγά μην πάρουμε μαθήματα από την Κύπρο που μείωσε τους υπαλλήλους της, δεν έδινε επιδόματα φτώχειας και πετσόκοψε τους φόρους, όχι τους πολίτες της. Εμείς, όμως, είχαμε τη λύση για όλα και κυρίως φάγαμε το παραμύθι που μας πούλησε η Αριστερά. Και θα το ξαναφάμε με την εμμονή της να βγούμε από τα μνημόνια για επικοινωνιακούς λόγους.
Α ρε κουμπάροι ανόητοι, πόσα λίγα ξέρατε…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.