Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Άνθρωποι πιο πλούσιοι από χώρες


Η κρίση του συστήματος που ξεκίνησε το 2007 με το σκάσιμο της φούσκας των ακινήτων στις ΗΠΑ, συνεχίζεται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μέχρι και σήμερα. Παρά την μικρή ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, υπάρχει μια εγγενής αστάθεια σε όλες τις μεγάλες οικονομίες, ενώ βασικά οικονομικά στοιχεία όπως το χρέος και η ανεργία βρίσκονται σε πρωτοφανή επίπεδα.

Ακόμα όμως και αυτή η μικρή ανάκαμψη, δεν αλλάζει την καθημερινότητα χιλιάδων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που βιώνουν την εξαθλίωση, την φτώχεια, και την διάλυση των ζωών τους.

Όλοι; Όχι όλοι…

Υπάρχει όμως ένα μικρό «γαλατικό χωριό» που αντιστέκεται σε αυτή την μιζέρια και την κατήφεια των φτωχών. Το μικρό αυτό χωριό είναι… οι πλούσιοι!

Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg (capital.gr, 27.12.17) οι 500 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον πλανήτη αύξησαν τις περιουσίες τους κατά σχεδόν 1 τρις δολάρια μέσα στο 2017!
Την στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο κοιμούνται πεινασμένοι, που το δουλεμπόριο βρίσκεται σε άνοδο ξανά, που παιδιά πεθαίνουν από αρρώστιες που είχαν για χρόνια εξαλειφθεί, κάποιοι συνεχίζουν να αυξάνουν τα κέρδη τους με αστρονομικό τρόπο!
Φυσικά, για μας τους απλούς ανθρώπους το μέγεθος αυτών των ποσών είναι δύσκολο να γίνει και κατανοητό. Τι σημαίνει 1 τρις; Για να πάρουμε μια εικόνα, το ελληνικό ΑΕΠ, δηλαδή η αξία όλων των προϊόντων που παράγονται μέσα σε έναν ολόκληρο χρόνο σε ολόκληρη τη χώρα είναι λιγότερη από 200 δισ €. Οι πιο πλούσιοι του πλανήτη αύξησαν την περιουσία τους πάνω από 5 φορές όσο το ΑΕΠ της Ελλάδας!

Άνθρωποι πιο πλούσιοι από χώρες

Ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο σήμερα είναι ο Τζέφ Μπέζος, ιδιοκτήτης της Amazon. Η περιουσία του Μπέζος ανέρχεται στα 100 δισ. δολάρια. Αν ο Μπέζος ήταν χώρα, θα βρισκόταν στο νούμερο 62 της παγκόσμιας κατάταξης των χωρών με βάση το ΑΕΠ τους. Αν ο Μπέζος ήταν χώρα, θα ήταν πιο πλούσια από 130 άλλες φτωχότερες χώρες από αυτήν.Ο Μπέζος, μόνο μέσα στο 2017, αύξησε την περιουσία του κατά 34δις, δηλαδή όσο το ΑΕΠ της Βολιβίας!
Ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος είναι ο «φιλάνθρωπος» Bill Gates, ο οποίος πλουτίζει τόσο γρήγορα που το κόστος των φιλανθρωπιών του εξανεμίζεται.
Τρίτος ο Warren Buffet ο οποίος είχε δηλώσει πιο παλιά «φυσικά και υπάρχει ταξική πάλη, και είναι η δική μου τάξη που κερδίζει»…
Τέταρτος ο ιδρυτής του Facebook Zuckenberg ο οποίος πουλάει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της υπηρεσίας του για να πλουτίζει, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα τους, αλλά ο ίδιος αγόρασε τα 4 σπίτια που γειτνίαζαν με το σπίτι του για να μην «παραβιάζεται» η ιδιωτικότητα του.
Αυτός είναι ο απόλυτος παραλογισμός του συστήματος. Μια χούφτα άνθρωποι, η κυρίαρχη ελίτ σε όλο τον κόσμο, έχει μεγαλύτερη περιουσία από ολόκληρους λαούς, οι οποίοι καταδικάζονται να ζουν σε άθλιες συνθήκες προκειμένου η ελίτ αυτή να διατηρήσει τον πλούτο της. Κι αυτά, σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να κάνουν τις ζωές του συνόλου της ανθρωπότητας άπειρα πιο εύκολες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.