Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της Κυριακής – Τι διευκρινίζει το ΥΠΕΣΔΑ

Την μορφή των ψηφοδελτίων για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 που ήδη εκτυπώνονται από χθες στο Εθνικό Τυπογραφείο έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Σύμφωνα, δε, με την ανακοίνωση το ΥΠΕΣΔΑ “δεσμεύεται για την έγκαιρη διανομή τους σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας”
Παράλληλα με άλλη ανακοίνωση, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης διευκρινίζει ότι το ψηφοδέλτιο για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου 2015 σχεδιάστηκε με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία αποτελεί και απόφαση της Βουλής.

Προκαταρκτικά υπενθυμίζεται ότι το Π.Δ. 38/2015 για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος αναφέρει ρητά την παρακάτω απόφαση, που αποτελεί ταυτόχρονα απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και εν συνεχεία απόφαση της Βουλής:
«Πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας, το οποίο κατέθεσαν οι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Eurogroup της 25.06.2015 και αποτελείται από δύο μέρη, τα οποία συγκροτούν την ενιαία πρότασή τους; Το πρώτο έγγραφο τιτλοφορείται “Reforms for the Completion of the Current Program and Beyond” («Μεταρρυθμίσεις για την Ολοκλήρωση του Τρέχοντος Προγράμματος και Πέραν Αυτού») και το δεύτερο “Preliminary Debt Sustainability Analysis” («Προκαταρκτική Ανάλυση Βιωσιμότητας Χρέους»).
Όσοι από τους πολίτες της χώρας απορρίπτουν την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΟΧΙ.
Όσοι από τους πολίτες της χώρας συμφωνούν με την πρόταση των τριών θεσμών ψηφίζουν: ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ / ΝΑΙ.»
Όπως γίνεται φανερό η απάντηση ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΟΧΙ προηγείται από την απάντηση  ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ/ΝΑΙ.
Όσον αφορά την ύπαρξη ενός ψηφοδελτίου, τη μορφή και το περιεχόμενό του, υπενθυμίζεται ότι καθορίζονται ρητά από τον εφαρμοστικό του Συντάγματος νόμο 4023/2011, ο οποίος προβλέπει ένα ψηφοδέλτιο στο άρθρο 13 και το περιεχόμενό του στο άρθρο 15.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του νόμου 4023 / 2011 το ψηφοδέλτιο είναι ένα.
Άρθρο 13
  1. Το εκλογικό σώμα εκφράζει την προτίμησή του σε έντυπο ψηφοδέλτιο με τη χρήση των όρων ΝΑΙ και ΟΧΙ ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο καθορίζει η Ολομέλεια της Βουλής στην απόφασή της για τη διενέργεια δημοψηφίσματος.
  2. Στους ψηφοφόρους μαζί με το έντυπο χορηγείται και ένα λευκό ψηφοδέλτιο.

Σύμφωνα με το άρθρο 15, καθορίζεται η μορφή και το περιεχόμενο του ψηφοδελτίου.
Άρθρο 15 
  1. Σε κάθε έντυπο ψηφοδέλτιο αναγράφεται με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης το ερώτημα ή τα ερωτήματα.
  2. Παραπλεύρως κάθε ερωτήματος αναγράφονται, με κεφαλαία γράμματα μαύρης απόχρωσης, οι απαντήσεις που έχει στη διάθεσή του ο ψηφοφόρος.
  3. Το ερώτημα και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με κάθετη γραμμή της ίδιας απόχρωσης.
  4. Στην περίπτωση που τα ερωτήματα είναι περισσότερα, αυτά και οι απαντήσεις χωρίζονται μεταξύ τους με οριζόντια γραμμή.
  5. Ο ψηφοφόρος εκφράζει την προτίμησή του σε κάθε ερώτημα, θέτοντας, παραπλεύρως της απάντησης που προκρίνει, σταυρό ή άλλη καθορισμένη στο προεδρικό διάταγμα προκήρυξης του δημοψηφίσματος, ένδειξη, με μελάνι μαύρης ή γαλάζιας απόχρωσης.
  6. Όταν δεν τίθεται σταυρός ή άλλη προβλεπόμενη ένδειξη σε έντυπο ψηφοδέλτιο, αυτό για κάθε ερώτημα χωρίς απάντησης θεωρείται λευκό.

11402981_10152852144306993_2816052420225639975_n

Να σημειωθεί, ότι το ψηφοδέλτιο προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, τόσο για το περίπλοκο του ερωτήματος που απευθύνεται στους πολίτες, όσο και για το γεγονός ότι στις απαντήσεις προηγείται το «όχι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.