Με ομιλία-ποταμό, μεστή αιχμή και κριτικής για Σαμαρά - Βενιζέλο και ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καμία αναφορά σε πρόσωπα και κόμματα ο Γιώργος Παπανδρέου από το Ηράκλειο μιλώντας στο Ηράκλειο της Κρήτης στο πλαίσιο της περιοδείας της Έκθεσης του ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου "ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΕΝΔΟΤΟ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ" κατέθεσε ένα νέο πολιτικό μανιφέστο.
Παρεμβαίνοντας στην εσωκομματική σύγκρουση ζήτησε έμμεσα την διεξαγωγή συνεδρίου και μοιάζει να συμφωνεί με την πρόταση της "Κίνησης των 75" υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη να...
ξεκινήσουν όλα από την αρχή.
Παρεμβαίνοντας στην εσωκομματική σύγκρουση ζήτησε έμμεσα την διεξαγωγή συνεδρίου και μοιάζει να συμφωνεί με την πρόταση της "Κίνησης των 75" υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη να...
ξεκινήσουν όλα από την αρχή.
Είναι προφανές ότι στην πολύ μεγάλη σε έκταση μιλία του, ότι ο ΓΑΠ επιχειρεί να ξαναχτίσει τη σχέση του με τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν σκοπεύει να δημιουργήσει νέο πολιτικό σχήμα, η εμμένει σε κομματική ρεβάνς. Το σίγουρο είναι ότι στην ομιλία του αφιέρωσε πολύ χρόνο προκειμένου να υπερασπιστεί με πάθος το κυβερνητικό του έργο και την - κατ΄αυτόν - μεταρρυθμιστική προσπάθεια του, ενώ επανέλαβε ότι η χώρα έχει περιπέσει σε μεταρρυθμιστική αρρυθμία και είναι θύμα μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Μάλιστα ο πρώην πρωθυπουργός πρότεινε μια ουσιαστική δημόσια συζήτηση για το χρέος, λαμβάνοντας, όπως είπε,υπόψη τα δεδομένα που διαμορφώθηκαν μετά την πρόσφατη κρίση στις αγορές.
"Τα κόμματα, έχουν υποχρέωση απέναντι στον Ελληνικό λαό, να παρουσιάσουν τις θέσεις τους για το χρέος μεσαφήνεια, ώστε να αποτυπωθεί ποια είναι η καλύτερη στρατηγική σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις που θα θέσουμεστο τραπέζι όταν συνέλθουν οι εταίροι Ευρωπαίοι όπως έχουν συμφωνήσει, για να πάρουν αποφάσεις που θαοδηγήσουν σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Εάν δεν το κάνουν αυτό σημαίνει ότι καταθέτουν προτάσεις, οι οποίες δεν έχουν ουσιαστικό παραλήπτη. Οπαραλήπτης των προτάσεων δεν μπορεί να είναι μόνο ο Ελληνικός λαός, αφού την απόφαση δεν θα την πάρει οΕλληνικός λαός. Ο παραλήπτης των προτάσεων για να παραχθεί αποτέλεσμα, πρέπει να είναι και τα ΕθνικάΚοινοβούλια των υπόλοιπων χωρών." είπε ο πρώην πρωθυπουργός που ανάλωσε μεγάλο τμήμα της ομιλίας του για να υπερασπιστεί τη πολιτική του σημειώνοντας:
"Τι θα έκαναν λοιπόν το 2010, αυτοί που σήμερα, σε πολύ καλύτερες συνθήκες, πνίγονται σε μια κουταλιά νερό των διεθνών αγορών; Ούτε μία ώρα δεν θα άντεχαν στη θέση της δικής μας Κυβέρνησης - του Κινήματός μας. Ούτε μία ώρα. Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τι σήμαινε, σε εκείνες τις συνθήκες, να βρούμε 110δισεκατομμύρια για να συνεχίσει να λειτουργεί το δημόσιο, όταν οι αγορές δεν μας δάνειζαν ούτε κάλπικη λύρα χωρίς ληστρικά επιτόκια. Τώρα αντιλαμβάνονται όλοι τι σήμαινε να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση να φτιάξει από το μηδέν και σε χρόνο ρεκόρ ένα δίχτυ ασφαλείας για την Ελλάδα. Τώρα αντιλαμβάνονται τι σήμαινε να παλεύουμε για τα αυτονόητα απέναντι σε μία συντηρητική μυωπική Ευρώπη, που ήθελε να μας τιμωρήσει για αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι.Και ίσως να αντιλαμβάνονται που θα ήταν η Ελλάδα, ο Ελληνισμός, μετά από μια χρεοκοπία - και σε μια γειτονιά με συνεχείς και εντεινόμενους γεωπολιτικούς σεισμούς. Έτσι, αυτοί που έσκιζαν το Μνημόνιο στα λόγια, έμειναν στα λόγια. Αυτοί που το καταργούσαν μονομιάς στα λόγια, έμειναν και θα μείνουν και αυτοί στα λόγια. Και όσοι θα διέγραφαν μονομερώς το χρέος, τα μόνα που διέγραψαν ήταν αυτά που έλεγαν. Σήμερα και οι μεν και οι δε, στέκονται αμήχανοι μπροστά σε όσα συμβαίνουν - και ρίχνει ο ένας στον άλλον την ευθύνη. Άλλοι ανακαλύπτουν τη σημασία της προστασίας και των χαμηλών επιτοκίων του Προγράμματος το οποίο θα έσκιζαν, άλλοι φοβούνται μην τελειώσει το Πρόγραμμα και δεν έχουν λόγο ύπαρξης! "
Ο πρώην πρωθυπουργός που έχει αποδοκιμαστεί από την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, επιχείρησε χτες να "συγκινήσει" το ακροατήριό του: "Το θέμα δεν ήταν, δεν είναι, η προσωπική δικαίωση. Το θέμα είναι να σταθεί η χώρα περήφανα στα πόδια της, κι ας μην έρθει η δικαίωση αυτή ποτέ.Γιατί το ΠΑΣΟΚ ιδρύθηκε για να υπηρετεί την πατρίδα, όχι η πατρίδα το ΠΑΣΟΚ. Αλλά, για να έλθουμε τώρα σε μερικές αλήθειες του σήμερα. Πότε θα σταθεί η πατρίδα στα πόδια της;Όταν βγει από το Μνημόνιο; Λάθος. Μέγα λάθος. Η πατρίδα θα σταθεί γερά στα πόδια της, όταν θα είμαστε σίγουροι ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά Μνημόνιο."
Για αυτό τους ακούμε να μιλάνε για επιστροφή της Ελλάδας στην «ομαλότητα» μετά από την «περιπέτεια του Μνημονίου» – και την ταυτίζουν με μια δήθεν «κανονικότητα». Τους ακούμε να μιλούν για τη «Μεταμνημονιακή Ελλάδα» και να αναπολούν το 2009.
Απαντώ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια «κανονικότητα» στην οποία πρέπει να επιστρέψουμε. Καμία επιστροφή στα τερατώδη ελλείμματα, τα αισχρά μαγειρέματα, το ρουσφετολογικά προνόμια για τους ισχυρούς και ημέτερους,που είχαν γονατίσει το δημόσιο και μέχρι σήμερα γονατίζουν τον φορολογούμενο.
Αναφερόμενος στα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ, δεν είπε ούτε μια φορά το όνομα του κόμματος, μιλώντας για χώρο της προόδου, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού τονίζοντας : "είναι εκείνος ο χώρος που μπορεί να ηγηθεί στο σχηματισμό ευρύτερων συναινέσεων που έχει ανάγκη η χώρα για να αλλάξει, να πάει μπροστά. Δεν μιλάω για κανέναν τρίτο πόλο. Μιλάω για τον πόλο που πρέπει και μπορεί να είναι πρώτος, κυρίαρχος ιδεολογικά και πολιτικά στην Ελληνική κοινωνία, στη χώρα. Δεν αξίζει σε αυτόν το χώρο να ετεροπροσδιορίζεται από καμία δεξιά ή αριστερή συντήρηση. Μπορούμε. Έχουμε έργο και πολιτικές επιλογές που κάθε μέρα δικαιώνονται ακόμα κι από αυτούς που μας πολεμούσαν. Ας τα υπερασπιστούμε. Έχουμε το καλύτερο στελεχιακό δυναμικό, στελέχη που έζησαν τις αλήθειες, σήκωσαν την Ελλάδα στις πλάτες τους την κρίσιμη ώρα και είναι περήφανοι για αυτό. Ας ξαναβρεθούμε. Είμαστε πολλοί, πάρα πολλοί που μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες. Το Κίνημά μας, πρέπει να επαναφέρει τις προοδευτικές αξίες στο επίκεντρο της πολιτικής. Κανείς άλλος δεν θα το κάνει. Αξίες που θα ενώσουν και πάλι δυνάμεις αντί να πολώνουν την κοινωνία, αντί να διχάζουν τον Ελληνικό λαό.Οραματιζόμαστε και μπορούμε να διαμορφώσουμε μια πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης που να οδηγήσει τη χώρα και την Ελληνική κοινωνία, σε μια βιώσιμη ανάπτυξη, που να παράγει υγιή πλούτο και να διανέμει δίκαια το αποτέλεσμα των κόπων του Ελληνικού λαού. Μπορούμε να το κάνουμε. Και για να το κάνουμε, πρέπει να αναδείξουμε τις αρχές και τις αξίες μας. Να ξαναγίνουμε Κίνημα."
Μάλιστα φαίνεται να παρεμβαίνει ζητώντας από όσους είναι πια στο κόμμα να πάρουν:
"Όλοι εσείς να πάρετε στα χέρια σας αυτήν την υπόθεση. Και ας τα συζητήσουμε όλα. Ας κριθούν και ας αμφισβητηθούν όλα. Δομές, λειτουργία, πρόσωπα. Ας αποφασίσουμε όλοι μαζί, τι Κίνημα θέλουμε, τι Κίνημα έχει ανάγκη ο τόπος. Ας γίνουμε εμείς πρώτοι η Αλλαγή που οραματιζόμαστε. Ξανά. Τότε και μόνον τότε θα είμαστε πραγματικά χρήσιμοι στον τόπο, στους Έλληνες - αλλά και στους σοσιαλιστές σε ολόκληρο τον κόσμο" Οι αναφορές αυτές σίγουρα θα προκαλέσουν νέα εσωκομματική ένταση, ενώ ο Παπανδρέου συνέχισε στο ίδιο τέμπο:
"Ξέρετε ότι, προσωπικά πάντα πίστευα στη δημοκρατία, τη συμμετοχή, όχι σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς, αλλά στον ίδιο τον πολίτη, στο λαό. Αυτή η διαδικασία, δεν μπορεί παρά να είναι μια διαδικασία κινηματικού χαρακτήρα - με την προσωπική συμμετοχή και ευθύνη καθενός από εμάς, αλλά και τη συλλογική ευθύνη που απαιτούν οι στιγμές. Κινηματικά, συμμετοχικά, στη βάση. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε ουσιαστικά στα πραγματικά διακυβεύματα που αντιμετωπίζει η χώρα, ο Ελληνικός λαός. "
Ο ΓΑΠ παίζει και το χάρτι του ασυμβίβαστου πολιτικού που έβαλαν στο στόχαστρο τα συμφέροντα:
"Πριν από κάποια χρόνια είχα πει: "κανείς δεν με κρατάει". Και σήμερα, φίλες και φίλοι, με την ίδια παρρησία σας λέω: κανείς δεν με κρατάει. Για αυτό προωθήσαμε αλλαγές που πόνεσαν κατεστημένα. Κι αυτά βάλθηκαν να μας εξαφανίσουν. Γιατί;
Γιατί φοβούνται τις αξίες μας. Αξίες που θα έπρεπε να ασπαστούν - αν ενδιαφέρονταν πραγματικά για το καλό της χώρας. Δεν με ενδιαφέρει η εξουσία για την εξουσία ή η δικαίωση, αλλά δεν θα ησυχάσω μέχρι να θριαμβεύσουν επιτέλους οι ιδέες και τα οράματα που μαζί μοιραστήκαμε. Μπορούμε."
Σίγουρα με την ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός ανοίγει ένα νέος κύκλος έντασης και κρίσης μέσα στο ΠΑΣΟΚ και επιχειρεί να μπει ξανά στην εγχώρια πολιτική ως "παίκτης".
Πολλοί πιστεύουν ότι είναι "καμένο χαρτί", η ανταπόκριση στις περιοδείες που προγραμματίζει σε όλη την Ελλάδα θα δείξει, αν η προσπάθειά του πέσει το κενό. Οπως κι αν έχει αποφασίσει να τραβήξει το σχοινί της ρήξης με την ηγετική ομάδα του κόμματος που ήταν Πρόεδρος μέχρι το 2012 ως το τέλος...
Παναγιώτης Σιάνης από το Ποντίκι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.