Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Το πακέτο …ξεχείλωσε και το πρόγραμμα δεν βγαίνει




thumb
 Του Αλέξανδρου Μερκούριου
Μην περιμένετε να χαλαρώσουν τα πράγματα. Όπως σας έχω πει από πέρυσι, και διαπιστώσατε κι όσοι από εσάς μας διαβάζετε, κάθε κύκλος που θα κλείνει με τις θυσίες του λαού, θα ανοίγει τον επόμενο, που θα απαιτεί ακόμη περισσότερες, και θα φέρνει τη χώρα ακόμη πιο κοντά στο χάος. Γιατί; Απλά γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα, και κυρίως γιατί δεν υπάρχει λύση. Η τουλάχιστον επιθυμία για λύση από την πλευρά των δανειστών.
Δείτε τι γίνεται τώρα:
Σήμερα, και μετά από οδομαχίες οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν τον Σαμαρά καλούνται να εγκρίνουν τα μέτρα του …ξεχειλωμένου πακέτου  των 11 και κάτι δις. που αναλόγως για ποια χρονιά το υπολογίζει φτάνει από τα 14 ‘έως τα 18. Και υπολογίζουν (αν δεν σκοντάψουν στις απολύσεις των 15.000 δημοσίων υπαλλήλων) ότι θα έχουν στα χέρια τους μια συμφωνία την οποία θα συνυπογράψουν οι Τροικανοί την Κυριακή και τη Δευτέρα ώστε το πακέτο να πάρει το δρόμο, όπως και τόσα άλλα για τη Βουλή, ίσως και πριν το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου.

Και ενώ όλο αυτό το …θετικό κλίμα κάνει το γύρω του κόσμου, να ‘σου και πάλι οι κακές ειδήσεις, πάντα μέσα από τα ξένα μέσα και θεσμούς. Οι δανειστές μας, λέει βρίσκονται σε διένεξη για το πώς θα επιλυθεί η κρίση χρέους της χώρας. Και το Reuters που κάνει πάντα το… λαγό να αποκαλύπτει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να διαγράψουν ένα μέρος από το χρέος που έχουν στην κατοχή τους. Το πρακτορείο, που έχει τους δικούς του λόγους (και το δικό του ρόλο στο έργο) υπενθύμισε την απειλή παραίτησης του Στουρνάρα την περασμένη εβδομάδα, όπως και τη σκλήρυνση της στάσης του Τόμσεν, καθώς το Ταμείο πιέζει για αναδιάρθρωση του χρέους της Αθήνας προς τους πιστωτές.
Διόλου τυχαίο επίσης ότι το πρακτορείο σε ρόλο.. Ποντίου Πιλάτου βάζει έναν Έλληνα αξιωματούχο, που μιλά ανώνυμα να αναφέρει πως… «το πρόβλημα δεν είναι μεταξύ του ΔΝΤ και της Αθήνας, αλλά μεταξύ του ΔΝΤ και της Ε.Ε.». Και ξαφνικά στο ίδιο ρεπορτάζ άλλες πηγές που «γνωρίζουν τις διεργασίες» σε Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον, επιβεβαιώνουν τον Έλληνα. Όχι ότι δεν είναι έτσι, αλλά με τον τρόπο αυτό έβγαιναν κάποτε τα πιασάρικα θέματα του χρηματιστηριακού ρεπορτάζ. Ρωτάμε, και βάζουμε κάποιους να απαντούν…
Και ολοκληρώνοντας στον ίδιο ρόλο το πρακτορείο κλείνει το θέμα της αναδιάρθρωσης λέγοντας πως το ΔΝΤ, εκτιμώ ότι η διαδικασία είναι πλέον απαραίτητη για να πετύχει η Ελλάδα τους στόχους, αν και δεν έχει γίνει κάποια επίσημη πρόταση

Εντός – εκτός (ευρώ) και επί τα.. αυτά
Εάν λοιπόν το Reuters σεντράρει έτσι το θέμα της αναδιάρθρωσης (που φυσικά και παίζει) γιατί να μην κάνει ελεύθερο χτύπημα η Pimco που συνεχίζει να θεωρεί  εξαιρετικά δύσκολη την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Προσωπικά θα θεωρούσα πιθανότερο να μην υπάρχει καθόλου το ευρώ, παρά το να φύγει μόνο η Ελλάδα, αλλά το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, κάνει και αυτό το δικό του παιχνίδι, και μάλιστα πολύ στοχευμένα: 
«Θα υπάρξει τουλάχιστον μια αποχώρηση (σ.σ. από το ευρώ) και θα ακολουθήσει υψηλή μεταβλητότητα», ανέφερε αναλυτής του fund στο Euromoney Sterling Conference στο Λονδίνο.
Και κάπου εκεί εμφανίζεται η Fitch για να πει, λίγο πριν την έγκριση του πακέτου, ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει εκτροχιαστεί, και πως ότι «χρειάζεται να ληφθούν επείγουσες αποφάσεις για το πακέτο των νέων μέτρων των 11,7 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι δημοσιονομικές ανισορροπίες το 2013 – 2014», προσθέτοντας ότι η βιωσιμότητα του χρέους δεν έχει διασφαλιστεί.
Που καταλήγει; Στο ότι η προοπτική εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει απομακρυνθεί προς το παρόν, αν και παραμένει ένας υπαρκτός κίνδυνος, που θα μειωθεί με την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα.
Τι κράτησα από την ανάλυση των Fitch (που και αυτοί παίζουν το δικό τους παιχνίδι); Ότι αναμένουν  συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 7% φέτος, υποχώρηση 3% το 2013 και μηδενική ανάπτυξη το 2014. Για το χρέος προβλέπουν ότι θα διαμορφωθεί στο 164,9% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το 2013 θα εκτοξευτεί στο 176,2% και το 2014 στο 180,2% του ΑΕΠ. Δηλαδή τα οφέλη του PSI θα πάνε περίπατο και ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα επιστρέψει σε ανοδική τροχιά το 2013-2014.
Τι σημαίνει αυτό; Απλά το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει. Ούτε και πρόκειται ποτέ να βγει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.