Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Όταν οι μισθωτοί δήλωναν 70 δισ. ευρώ και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μόνο 3,5

Μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν αυτοί που "χρηματοδότησαν" και το 2011 το κράτος. Δήλωσαν εισοδήματα 70 δισ. ευρώ, όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν λιγότερα από 3,5
Σε περισσότερα από 70 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το ποσό που δήλωσαν μισθωτοί και συνταξιούχοι για το 2011, όταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα που αγγίζουν μόλις τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων των φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2012 και αφορούν στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011.
Αποκαλυπτικό της επιβάρυνσης που έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής της Κυριακής", είναι η εκτίναξη του συνολικού φόρου που καλούνται να καταβάλουν φέτος και μάλιστα για μικρότερα εισοδήματα.
Για το 2012, το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει να εισπράξει συνολικά από τα φυσικά πρόσωπα περί τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή το 72% του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων καταβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, ενώ οι υπόλοιπες κατηγορίες επαγγελμάτων συμβάλλουν στον κρατικό προϋπολογισμό με 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Τα 4,8 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι από τις μισθωτές υπηρεσίες δήλωσαν εισοδήματα ύψους 65 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα 5 δισεκατομμύρια ευρώ αφoρούν σε εισοδήματα που προέρχονται από ελευθέρια επαγγέλματα, αγροτικά εισοδήματα, ενοίκια από ακίνητα κ.λπ.
Η μικρή συνεισφορά των ελεύθερων επαγγελματιών ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην αλλαγή του τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες θα φορολογούνται με βάση τον εταιρικό φόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορολογικός συντελεστής θα ανέλθει στο 30% με παράλληλη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου.
Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και για τις ανώνυμες εταιρείες και τις ΕΠΕ. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% και στην περίπτωση διανομής μερίσματος επιβάλλεται επιπλέον φόρος 25%.
Με τις αλλαγές που προωθούνται εξετάζεται ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 15% και ακόμα 15% εφόσον γίνεται διανομή μερίσματος. Δεν αποκλείεται όμως ο φόρος στα κέρδη να ανέλθει στο 30% και να καταργηθεί ο φόρος κατά τη διανομή μερίσματος.
Για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει νέα φορολογική κλίμακα με λιγότερα κλιμάκια και χαμηλότερους συντελεστές.
Το σχέδιο προβλέπει τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου στα 5.000 ευρώ και τη μείωση των κλιμακίων σε 4 από 8 που είναι σήμερα.
Στόχος είναι η εξίσωση προς τα κάτω των ανώτατων φορολογικών συντελεστών στα εισοδήματα από εργασία και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Με βιβλία εσόδων και εξόδων θα φορολογούνται από το 2013 και οι αγρότες. Συγκεκριμένα, οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σήμερα δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και κατά την πώληση των προϊόντων.
Με το νέο σχέδιο θα αντιμετωπίζονται φορολογικά ως επιτηδευματίες. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 300.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα φορολογούνται με το ίδιο καθεστώς που θα ισχύσει και για τους επιτηδευματίες. Δηλαδή θα πληρώνουν φόρο βάσει συντελεστή 30% επί του συνολικού καθαρού γεωργικού εισοδήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.