Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΜΑΥΡΑ ΘΑΤΣΕΡΙΚΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΜΕ ΝΥΧΙΑ ΓΑΜΨΑ…


Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗ
Πέντε χρόνια κρατά η οικονομική κρίση στην εξαρτημένη αστική Ελλάδα. Μέσα σ’ αυτά τα χρόνια (2008-2012) το ΑΕΠ της Ελλάδας συρρικνώθηκε 20%. Η οικοδόμηση κατοικιών έπεσε γύρω στο 70%. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 65% (εφημεριδα «Ναυτεμπορική» 7/8/12). Γενικά, το επίπεδο ζωής του λαού έχει πέσει περίπου 30% και σχεδιάζεται να πέσει κι άλλο, ίσως στο μισό!
Η άγρια νεοφιλελεύθερη επίθεση έχει φέρει σε απόγνωση εκατομμύρια Έλληνες. Η επίσημη ανεργία έφτασε το
25% μετά μισόν αιώνα! Ήδη αυξήθηκε 40% η τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης και ο μισός πληθυσμός θα κρυώσει πολύ αυτό το χειμώνα.
Η συμμαχία του ντόπιου νεοφιλελεύθερου με τους επικυρίαρχους της μαύρης τρόικας προβάλει τα γνωστά αντιδραστικά-θατσερικά επιχειρήματα: «Οι Έλληνες είναι τεμπέληδες», «Λίγο-πολύ όλοι κλέβουν», «Τρώγαμε πολύ και τώρα πρέπει να πληρώσουμε», «Η τρόικα θέλει το καλό μας και τάσσεται ενάντια στο λαϊκισμό των παροχών» κλπ. Την θατσερική προπαγάνδα ασκούν με επιμονή και φανατισμό αρκετοί γνωστοί δημοσιογράφοι, που έχουν κερδίσει πολλά από τα αφεντικά τους.
Οι προπαγανδιστές του νεοφιλελεύθερου δρόμου κρύβουν την αλήθεια: π.χ. στην Ιταλία τα πρώτα 12 χρόνια του 21ου αιώνα (2001-2012) το ΑΕΠ ανέβηκε λιγότερο από 10%, δηλαδή κάτω από 1% ετήσια αύξηση. Στην Ισπανία τα ιδιωτικά χρέη φθάνουν το 220% του ΑΕΠ (εφημερίδα «Καθημερινή» 18/2/12). Αλλά και στην μητρόπολη του θατσερισμού, τη Βρετανία, το συνολικό χρέος (δημόσιο και ιδιωτικό) φτάνει το 320% του ΑΕΠ μεγαλύτερο από εκείνο της Ελλάδας (270% του ΑΕΠ).
Έτσι, η νεοφιλελεύθερη προπαγάνδα θα έπρεπε να λέει: «Οι Ισπανοί είναι τεμπέληδες», «οι Ιταλοί είναι τεμπέληδες», «οι Βρετανοί είναι τεμπέληδες» και «χρειάζεται γενικώς μαστίγιο για να συνέλθουν οι λαϊκές τάξεις». Όμως οι θατσερικοί «διαφωτιστές» χρησιμοποιούν την παλιά γνωστή μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε».
Το πρόβλημα είναι βαθύτερο: Τα τελευταία 30 χρόνια, που κυριαρχεί στη Δύση η ρηγκανοθατσερική νεοσυντηρητική γραμμή, στις χώρες του ΟΟΣΑ το ΑΕΠ αυξήθηκε γύρω στο 100%.
Στα ίδια 30 χρόνια στην Κίνα, όπου παραμένει μια ισχυρή κρατική παρέμβαση και ένας στοιχειώδηςκεντρικός σχεδιασμός (παρά τις απαράδεκτες παραχωρήσεις προς τους καπιταλιστές), το ΑΕΠ αυξήθηκε περισσότερο από 1300%δηλαδή 13-14 φορές πιο γρήγορα από τη Δύση! Σήμερα στην Κίνα παράγεται το 50% του χάλυβα και του τσιμέντου όλου του πλανήτη, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιείται όλο εντοπίως.
Η πολιτικο-οικονομική συμμαχία Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας απειλεί σοβαρά την πρωτοκαθεδρία της Δύσης, ενώ στο βιομηχανικό τομέα η Δύση έχει ήδη ηττηθεί (πλειοψηφεί βέβαια στην κατανάλωση αλλά και στα χρέη).
Οι ιθύνοντες κύκλοι στην Ε.Ε. πιστεύουν ότι ρίχνοντας πολύ το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων, πρώτα απ’ όλα στις μεσογειακές χώρες Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία Πορτογαλία, θα μπορέσουν να «αλλάξουν τη φορά των πραγμάτων». Ιδιαίτερα σκληρά αντεργατικά σκέφτεται η μεγαλοαστική τάξη της Γερμανίας όπου υπάρχει και η εθνικιστική-ιμπεριαλιστική παράδοση (Κάιζερ Γουλιέλμος, Χίτλερ κλπ). Μαζί με τους γερμανούς πλουτοκράτες συντάσσεται και ένα μεγάλο τμήμα της αστικής τάξης σε Ολλανδία, Φινλανδία, Αυστρία κλπ.
Ο «βόρειοι» μεγαλοκαπιταλιστές θέλουν να βαθύνουν τις διαφορές στην Ε.Ε. σε βάρος των «τεμπέληδων του Νότου». Η ομοσπονδιακή Ευρώπη που προωθούν οι καπιταλιστές του Βορρά θα είναι μια «άκρως αντιδραστική Ευρώπη». Θα χτυπηθούν πρώτα απ’ όλα οι εργαζόμενοι του Νότου. Αλλά και η εργατική τάξη στην ίδια τη Γερμανία θα υποστεί και να πλήγματα.
Η νεοφιλελεύθερη γραμμή έχει αποτύχει παταγωδώς. Όμως οι μεγαλοαστοί της Ε.Ε. έχουν σοβαρά κέρδη σε βάρος μεσαίων και κατώτερων στρωμάτων και έτσι ριψοκινδυνεύουν να βαθύνουν την κρίση περισσότερο –θεωρώντας ότι τελικά θα αποφύγουν τη γενική κοινωνική έκρηξη.
Χρέος της Αριστεράς (γενικά στην Ε.Ε. και ειδικά στην Ελλάδα) είναι να ξεσκεπάσει και να κατανικήσει το νεοφιλελευθερισμό καταφέρνοντας έτσι και ένα γενικότερο πλήγμα στον καπιταλισμό.
Η συντριβή του νεοφιλελευθερισμού θα διευκολύνει την πάλη για σοσιαλιστική λύση υπέρ των εργαζομένων. Θα έχει παρόμοια σημασία με τη συντριβή του φασισμού το 1945, που σήμανε την έναρξη μιας «γενικής παγκόσμιας στροφής προς τα Αριστερά».
Και κάτι τελευταίο: Η Ε.Ε., η «Ενωμένη Ευρώπη» δεν είναι υπεράνω των τάξεων. Η σημερινή Ε.Ε. κυριαρχείται από τους μεγαλοαστούς που θέλουν τις «Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης» για να σιγουρέψουν την τυραννία της πλουτοκρατίας.
Ας δούμε και κάποιον «άλλο» οπαδό της Ενωμένης Ευρώπης. Θα πάμε σε μια «παλαιά» Καθημερινή:
«Η συνένωσις και συναδέλφωσις των λαών της ευρωπαϊκής ηπείρου πρέπει να αποτελεσθεί από τας ανθρωπίνους κοινωνίας, αι οποίαι κατοικούν εις αυτήν την ήπειρο…
Οι άνθρωποι της ευρωπαϊκής ηπείρου, ανήκοντες εις διαφόρους φυλάς, θα είναι δυνατό να ανήκουν εις μίαν ήπειρον και αυτό ακόμη το νόμισμά των να είναι νόμισμα της ηπείρου των. Να κυκλοφορήσουν ελευθέρως μεταξύ των, να εργασθούν ελευθέρως, να ανταλλάξουν τα προϊόντα των, να αναπτύξουν τας επιστήμας των, να δημιουργήσουν την αληθινή έννοια του Κοινού… «Το Κοινόν των Ευρωπαίων» αποτελούμενον από διαφόρους φυλάς, ψυχικώς και πνευματικώς ηνωμένας».
(Εφημερίδα «Καθημερινή» 28 Φεβρουαρίου 1943, άρθρο του κουίσλινγκ πρωθυπουργού Λογοθετόπουλου, φανατικού γερμανόφρονα και… γαμπρού του στρατάρχη του Ράιχ Φον Λιστ, υπέρ της «Ένωσης της Ευρώπης»!)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.