Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ο Σαμαράς στη μέγγενη μεταξύ γιατρών και Συντάγματος

Ο Σαμαράς στη μέγγενη μεταξύ γιατρών και ΣυντάγματοςΠιέζει ο χρόνος για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση βάσει των συνταγματικών διατάξεων. Καταληκτική ημερομηνία είναι η 9η Ιουλίου καθώς το Σύνταγμα ορίζει ότι μπορεί να παρέλθουν κατ' ανώτατο όριο 15 ημέρες από την ορκωμοσία του πρωθυπουργού πριν η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Με δεδομένο ότι η ορκωμοσία έγινε την Τετάρτη 20 Ιουνίου τότε το αίτημα πρέπει να υποβληθεί το αργότερο ως την ερχόμενη Τετάρτη 4 Ιουλίου και να έχει ολοκληρωθεί τη Δευτέρα 9 Ιουλίου, μετά τα μεσάνυχτα.

Με αγωνία περιμένουν στο περιβάλλον του πρωθυπουργού την ιατρική έγκριση ώστε να μπορέσει ο Αντώνης Σαμαράς να συμμετάσχει εντός των καθοριζόμενων από το Σύνταγμα χρονικών πλαισίων στην τριήμερη διαδικασια συζήτησης στη Βουλή. Γίνονται σκέψεις να εμφανιστεί στην αίθουσα του Κοινοβουλίου μόνο για να εκφωνήσει την ομιλία του και στη συνέχεια να παρακολουθήσει τις ομιλίες των άλλων αρχηγών των κομμάτων από το πρωθυπουργικό γραφείο που βρίσκεται στη Βουλή.
Ερώτημα παραμένει αν οι θεράποντες ιατροί θα επιτρέψουν στον πρωθυπουργό να εκφωνήσει την ομιλία του επί μια ώρα όρθιος ή αν θα αναζητηθεί άλλος τρόπος ώστε να μην επιδεινωθεί η υγεία του. Από το πρωθυπουργικό γραφείο πάντως διαχέεται η πληροφορία ότι ο κ. Σαμαράς θα προσπαθήσει να εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που δίνει το Σύνταγμα για την διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης. Θεωρείται βέβαιο ότι η τριήμερη συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης δεν μπορεί να ξεκινήσει τη Δευτέρα, όπως είχε αρχικά διοχετευθεί, αφού η κατάσταση της υγείας του πρωθυπουργού δεν του επιτρέπει ακόμη να κάνει υπερπροσπάθεια.
Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος έχει αναλάβει να υποβάλλει επίσημο αίτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ώστε να καθοριστεί επίσημα το χρονοδιάγραμμα που επιβάλλει το Σύνταγμα ώστε να μην επαναληφθεί κάποια γκάφα για τις ημερομηνίες που θα εξέθετε εκ νέου την κυβέρνηση. Ετσι εξετάζεται το ενδεχόμενο το Σάββατο 7 Ιουλίου ο Πρωθυπουργός να ορκιστεί βουλευτής και αν οι γιατροί το επιτρέψουν να εκφωνήσει έστω και για λιγότερη ώρα την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Θα είναι ωστόσο αναγκασμένος να είναι παρών στην ψηφοφορία που θα ξεκινήσει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 9 Ιουλίου.
Πονοκέφαλο προκαλεί επίσης στο επιτελείο Σαμαρά το γεγονός ότι θεωρείται αδύνατον να μη μεταβεί ο πρωθυπουργός στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει τον Ιούλιο με θέμα την Ελλάδα. Οπως πρώτο έγραψε το ifimerida.gr οκ. Σαμαράς και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να παραστούν μαζί στην κρίσιμη αυτή Σύνοδο που θα ξεκινήσει την επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει ολοκληρώσει, όμως, την αποθεραπεία του και γίνονται σκέψεις να ταξιδέψει οδικώς στις Βρυξέλλες αφού το αεροπορικό ταξίδι δεν θα επιτρέπεται. Ημερομηνία για την έκτακτη Σύνοδο δεν έχει ακόμη οριστεί και οι συνεργάτες του πρωθυπουργού θα κάνουν προσπάθεια να συγκλιθεί μετά τις 15 Ιουλίου ώστε να μπορεί ο κ. Σαμαράς να παραστεί και να μη χρειαστεί να επιστρατευθεί και πάλι ο Κάρολος Παπούλιας.
Το σαββατοκύριακο ο Πρωθυπουργός θα υποβληθεί σε νέες ιατρικές εξετάσεις. Αν κριθεί ότι η μετεγχειριτική του κατάσταση, που επιβάλλει απόλυτη ακινησία, πρέπει να παραταθεί, τότε η διαδικασία ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα διεξαχθεί αναγκαστικά χωρίς τη συμμετοχή του κ. Σαμαρά. Αυτό το ενδεχόμενο φαίνεται ωστόσο απίθανο και υπάρχουν ελπίδες ότι όλα θα κυλήσουν ομαλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.