Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Υπάρχει αμυδρή ελπίδα να διασωθεί η Ελλάδα – Έξι χώρες της ευρωζώνης σε μηχανισμό - Ο κίνδυνος κατάρρευσης Ισπανίας και Ιταλίας ίσως να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά προστασίας της ΕΕ και έτσι να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδος….

Ενδείξεις ότι μέσω της Ισπανίας και Ιταλίας μπορεί να διασωθεί η Ελλάδα από την χρεοκοπία αρχίζουν να εξυφαίνονται στον ορίζοντα.
Ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από την Γερμανία και την στάση που θα κρατήσει.

Η Ελλάδα ήταν η πρώτη που κατέρρευσε. Ακολούθησε η Ιρλανδία, εν συνεχεία η Πορτογαλία.
Μεγάλη έκπληξη η προσφυγή σε βοήθεια της Ισπανίας και της Κύπρου ενώ πολύ πιθανό να βρεθεί σε ανάλογη κατάσταση και η Ιταλία.
Άρα σε μικρό χρονικό διάστημα οι 6 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης ή από τις 27 χώρες της ΕΕ έχουν βρεθεί ή πλησιάζουν να βρεθούν στο χείλος του γκρεμού.
Με δεδομένο ότι το πρόβλημα στην Ισπανία και Ιταλία είναι τεράστιο λόγω του μεγέθους του χρέους αν προκύψει ότι στις χώρες αυτές χρειάζεται haircut στο χρέος το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει.
Λόγω του ορατού κινδύνου να πέσει σύντομα και η Ιταλία και να κλονιστεί η συνοχή της ευρωζώνης είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιηθούν μηχανισμοί προστασίας της Ευρώπης και έτσι να διασωθεί και η Ελλάδα.
«Μαζί με τον βασιλικό ποτίζεται και η γλάστρα» λέει ένα ελληνικό ρητό και αυτό ίσως αντικατοπτρίζει περίτρανα τον χάρτη των ισορροπιών στην Ευρώπη.
Τραπεζική Ένωση, μηχανισμός εγγύησης καταθέσεων πανευρωπαϊκά, σχέδια οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης πάντως πρέπει να βρεθεί συλλογική λύση.
H Ελλάδα και η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να επιδείξουν απόλυτη εγρήγορση και να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία που θα παρουσιαστεί.
Η Ευρώπη κινδυνεύει.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο ασταμάτητος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Egan Jones υποβάθμισε την αξιολόγηση της Γερμανίας σε Α+, από ΑΑ- προηγουμένως. Αρνητικό το outlook.
Ο οίκος επιρρίπτει ευθύνες προσωπικά στη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μerkel, κατηγορώντας την ευθέως πως προκαλεί εντάσεις στην Ευρωζώνη, με τη συνεχιζόμενη αντίρρησή της στην πρόταση για έκδοση ευρωομολόγου, αλλά και την εμμονή της στην αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία.
Ο οίκος κάνει ειδική μνεία στη συνεισφορά του Βερολίνου στους μηχανισμούς στήριξης (EFSF, ΕSM), και στον αντίκτυπο που θα έχει στη γερμανική οικονομία το ενδεχόμενο οι μηχανισμοί να λάβουν τραπεζική άδεια.
Στα 310 δισ. ευρώ υπολογίζεται η συνολική συνεισφορά της Γερμανίας στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης (EFSF, ΕSM), σύμφωνα με έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασε η εφημερίδα Handelsblatt.
Kατά τις πληροφορίες, η έκθεση αυτή αναμένεται να σταλεί στην επιτροπή προϋπολογισμού του γερμανικού κοινοβουλίου.
Στην εν λόγω έκθεση, φυσικά, δεν περιλαμβάνεται το κόστος από μια πιθανή διάσπαση της ευρωζώνης.

Τι εκτιμά η Citigroup

Πλήρες πακέτο διάσωσης για την Ισπανία και την Ιταλία, στα πρότυπα της βοήθειας που λαμβάνουν Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία προβλέπει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, Willem Buiter.
Mάλιστα ο Buiter εκτιμά πως η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να αναμένεται άμεσα.
"Μπορεί η Ισπανία να κατέθεσε τη Δευτέρα το επίσημο αίτημα στην ΕΕ για τη λήψη οικονομικής βοήθειας, με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, ωστόσο οι όροι της βοήθειας δεν έχουν ακόμη αποκρυσταλλωθεί. Υπό το πρίσμα αυτό θα πρέπει να αναμένεται πως η Ισπανία δεν θα κατορθώσει να αποφύγει ένα σφικτό πρόγραμμα υπό την γνωστή τρόικα", προβλέπει ο Buiter.
Μετά το πακέτο διάσωσης της Ισπανίας, συνεχίζει ο ίδιος, η Ιταλία θα είναι η επόμενη χώρα της Ευρωζώνης που θα αναζητήσει βοήθεια. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ δεν θα μπορέσει να αποφύγει την τρόικα, εξηγεί.
Η ανάγκη για πακέτο διάσωσης της Ισπανίας και της Ιταλίας, κατά τον οικονομολόγο, έχει τα αίτιά της στην όλο και μειούμενη εμπιστοσύνη των αγορών προς τις δύο χώρες, όσον αφορά στην κατάσταση των δημοσιονομικών τους και την ικανότητά τους να προχωρήσουν στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Κατά τον Buiter, Iσπανία και Ιταλία ενδεχομένως να κάνουν χρήση κεφαλαίων των μηχανισμών στήριξης της ΕΕ (EFSF και ESM), ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως μπορούν να αποφύγουν ένα πλήρες πακέτο διάσωσης και τους δυσμενείς όρους που το συνοδεύουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.