Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Ε. Μυτιληναίος: Ισορροπία τρόμου στην αγορά ηλεκτρισμού – μεθοδεύσεις εναντίον της Συμπαραγωγής


Η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά αγγίζει πλέον και τον όμιλο Μυτιληναίος, ιδιαίτερα σε δραστηριότητες που εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας όπως η ηλεκτροπαραγωγή, ανέφερε ο επικεφαλής της εταιρείας Ε. Μυτιληναίος στο πλαίσιο της παρουσίασης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών. Χαρακτήρισε μάλιστα την κατάσταση που επικρατεί με τα χρέη του ΛΑΓΗΕ προς τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι στη συνέχεια μετακυλύουν τις οφειλές προς τη ΔΕΠΑ, ως «ισορροπία του τρόμου» ενώ όπως τόνισε δημιουργούνται προβλήματα και χάνονται επιχειρηματικές ευκαιρίες κυρίως στην αγορά του LNG. Έτσι ενώ αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη διαφορά τιμής μεταξύ LNG και αερίου ΔΕΠΑ, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του ΛΑΓΗΕ καθιστούν εξαιρετικά επισφαλή την εισαγωγή φορτίων LNG.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Μυτιληναίος ήταν επιφυλακτικός για τις επιδόσεις του ομίλου το 2012 λέγοντας ότι η διοίκηση θα είναι ικανοποιημένη εάν τα αποτελέσματα είναι παραπλήσια του 2011. «Θα ήταν ουσιωδώς καλύτερα εάν το γενικότερο περιβάλλον ήταν καλύτερο. Το περιβάλλον πλέον αγγίζει εμάς και τις επιδόσεις μας» ανέφερε.
Συμπαραγωγή
Ο κ. Μυτιληναίος στάθηκε εξάλλου στο θέμα της ένταξης της Συμπαραγωγής στην αγορά, η οποία όπως είπε είναι καθοριστικής σημασίας για την προοπτική και τη μελλοντική βιωσιμότητα του ιστορικού εργοστασίου της Αλουμίνιον.  Όπως είπε η έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων που απαιτούνται για να μπει η μονάδα στο σύστημα ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς συνέπεσε με τις εκλογές. Ωστόσο η διαδικασία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πρέπει να ληφθούν αποφάσεις τόνισε, αφήνοντας μάλιστα αιχμές για ύποπτες μεθοδεύσεις προκειμένου να μην προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι η μονάδα λειτουργεί υπό καθεστώς «αρνητικού αρμπιτράζ» καθώς είναι αναγκασμένη να λειτουργεί προκειμένου να παράγεται θερμότητα για τις ανάγκες του εργοστασίου της Αλουμίνιον. Για το λόγο αυτό ο νομοθέτης έχει προβλέψει ότι η ηλεκτρική ενέργεια θα πουλιέται με μια φόρμουλα ώστε η μονάδα να μην είναι ζημιογόνος. Σήμερα ωστόσο καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο η μονάδα της Συμπαραγωγής αμείβεται στην οριακή τιμή γεγονός που σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο δημιουργεί κάθε μήνα ζημιές 5 εκατ. ευρώ.
Από την ένταξη της μονάδας Συμπαραγωγής εξαρτάται όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, η επιτυχία του προγράμματος «Μέλλον» για τη μείωση του λειτουργικού κόστους από 625 σε 475 εκατ. ευρώ μέχρι το 2013. Πλέον το εργοστάσιο της Αλουμίνιον της Ελλάδος είναι ο μοναδικός προμηθευτής πρώτης ύλης συνολικά για τον κλάδο μεταποίησης αλουμινίου (πλην ΕΛΒΑΛ) καθώς σήμερα είναι πρακτικά αδύνατες οι εισαγωγές, και η αγορά πλέον έχει ως μοναδικό προμηθευτή την ΑτΕ.
Μνημόνιο
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εξάλλου και οι επισημάνσεις του κ. Μυτιληναίου σχετικά με το μνημόνιο, στο οποίο και άσκησε δριμεία κριτική. Τόνισε ότι δεν έχει καμία στρατηγική και περιέχει αντιφατικά μεταξύ τους μέτρα, όπως η επιβολή ΕΦΚ στο φυσικό αέριο, την ίδια στιγμή που λαμβάνονται μέτρα μείωσης των μισθών για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων. Το τελικό αποτέλεσμα είναι αρνητικό τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις. Ακόμη και στις αποκρατικοποιήσεις υπάρχουν προβλήματα καθώς πχ στη ΛΑΡΚΟ ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η αποκρατικοποίηση η ΕΕ παραπέμπει την εταιρεία για κρατικές ενισχύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.