Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

Θρίλερ με τον 13ο και 14ο μισθό - Όλοι οι διάλογοι-φωτιά

Συνεχίζονται και σήμερα οι δραματατικές διαπραγματεύσεις του Υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη με την Τρόικα, για τον 13ο και 14ο μισθό καθώς και για τους κατώτατους μισθούς και τις επικουρικές συντάξεις, παρά το χθεσινό ναυάγιο των επαφών όπου η Τρόικα εμφανίστηκε αμετακίνητη ζητώντας άμεση λήψη όλων των μέτρων.
Ο Υπουργός Εργασίας αναμένεται να συναντηθεί εκ νέου με τους Τροϊκανούς οι οποίοι στην χθεσινή τετράωρη συνάντηση διεμήνυσαν με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο προς την ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να προωθήσει, και μάλιστα αμεσότατα, όλες τις επώδυνες παρεμβάσεις στα εργασιακά.

Οι διάλογοι -που δημοσιεύει το real.gr- ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι χαρακτηριστικοί για το κλίμα που επικράτησε:


Κουτρουμάνης: «Δεν μπορούμε να κόψουμε 13ο και 14ο μισθό»

Τρόικα: «Έχετε υψηλότερο κατώτατο μισθό από πολλές δυτικές και ανατολικές χώρες. Δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτό το φαινόμενο στην Ελλάδα. Κάντε κάτι τώρα»

Κουτρουμάνης: «Έχουν κουτσουρευτεί οι μισθοί και οι συντάξεις, δεν αντέχουν άλλο οι εργαζόμενοι, δεν γίνεται να κοπεί το δώρο των Χριστουγέννων και ο 14ος μισθός, θα βουλιάξουμε στην ύφεση και μαζί της θα βουλιάξουν και τα ασφαλιστικά ταμεία»

Τρόικα: «Δεν αρκούν αυτά, πάρτε όλα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα σας θα πρέπει οι μισθοί να προσεγγίσουν αυτούς της Ισπανίας και Πορτογαλίας».

Κουτρουμάνης: «Στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, δεν γίνεται σ΄ αυτή την χώρα, δεν συμφωνούμε, το θέμα πλέον είναι πολιτικό. Αυτά που μας ζητάτε είναι σαν να μιλάτε για άλλη χώρα για άλλη Ελλάδα».

Τρόικα: «Οι ανατολικές χώρες, που είναι γείτονές σας έχουν χαμηλό μισθολογικό κόστος και σας ανταγωνίζονται».

Κουτρουμάνης: «Πρόκειται για μια συνταγή διάλυσης της κοινωνίας, αμφίβολης αποτελεσματικότητας»


Εν ολίγοις, η σκληρή γραμμή στην οποία επέμεινε η τρόικα ήταν το «Πάρτε όλα τα μέτρα χωρίς καθυστέρηση». Οι δανειστές μας ζητούν μειώσεις κατώτατων μισθών, περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό, κατάργηση των κανονισμών εργασίας σε ΔΕΚΟ – τράπεζες, αλλαγές στην Διαιτησία, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουτρομάνης έβαλε κόκκινες γραμμές τονίζοντας ότι «η μάχη θα δοθεί μέχρις εσχάτων», όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εργασίας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση,  ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναλάβει προσωπικά ο πρωθυπουργός το θέμα των μισθών και γνωστοποίησε ότι θα υπάρξει επικοινωνία του Λουκά Παπαδήμου τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αμέσως μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία για το PSI και το «νέο μνημόνιο».

Οι ίδιες πηγές προβάλλουν το επιχείρημα ότι η σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων στα περισσότερα σημεία και η συμφωνία των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση για πάγωμα των αυξήσεων, θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στη δύσκολη αυτή περίοδο και να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας νέας προσπάθειας για την Ελλάδα, διασφαλίζοντας παράλληλα την κοινωνική ειρήνη και αποτρέποντας τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.