Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

"Κόκκινος" συναγερμός στη ΔΕΗ για το τέλος ακινήτων...

 


Του Χάρη Φλουδόπουλου
Παρ΄ ό,τι αυτές τις ημέρες πρέπει να ξεκινήσουν να εκδίδονται από τη ΔΕΗ οι λογαριασμοί ρεύματος του Οκτωβρίου, ακόμη δεν έχει υπογραφεί η υπουργική απόφαση για το περίφημο τέλος ακινήτων. Και στην επιχείρηση ήδη επικρατεί κόκκινος συναγερμός καθώς η μη...
έγκαιρη έκδοση των λογαριασμών θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις χρηματοροές της επιχείρησης. Το ίδιο βεβαίως θα συμβεί και στην περίπτωση που η ΓΕΝΟΠ μπλοκάρει την έκδοση των λογαριασμών ή δεν επιτρέψει να «κοπούν» παροχές ρεύματος. Ακόμη και εάν οι λογαριασμοί εκδοθούν, πάντως με βάση τα σενάρια που επεξεργάζεται η ΔΕΗ, εκτιμάται ως πιθανός ο κίνδυνος να υπάρξει νέα έκρηξη στους ανεξόφλητους λογαριασμούς ή αλλιώς στα λεγόμενα «φέσια».

Πυρετός διαβουλεύσεων



Τις τελευταίες ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί αλλεπάλληλες επαφές και συσκέψεις στελεχών της επιχείρησης με την κυβέρνηση. Και αυτό γιατί η προετοιμασία της ΔΕΗ για την είσπραξη του έκτακτου τέλους ανέδειξε μια σειρά από πρακτικά ζητήματα, που δείχνουν έλλειψη στοιχειώδους προετοιμασίας του μέτρου από την πλευρά της κυβέρνησης.

Όπως πληροφορείται το Capital.gr, στις εσωτερικές συσκέψεις που πραγματοποιούνται στη ΔΕΗ για την ενσωμάτωση του έκτακτου τέλους για τα ακίνητα στους λογαριασμούς, έχουν εντοπιστεί μια σειρά από εμπόδια όπως θέματα λογιστικά, πληροφορικής, επικοινωνίας, προβλήματα που αφορούν ακόμη και στον ακριβή προσδιορισμό του τέλους που θα επιβληθεί σε κάθε φορολογούμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν δήμοι που δε δίνουν στη ΔΕΗ στοιχεία για τις τιμές ζώνης και άρα θα πρέπει να ενημερωθούν οι υπηρεσίες της επιχείρησης από το ΥΠΟΙΚ και φυσικά το λογισμικό που χρησιμοποιείται για την έκδοση των λογαριασμών, με τους όποιους τεχνικούς και χρονικούς περιορισμούς δημιουργούνται. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα των «γκρίζων ζωνών» του μέτρου αφορά στους δικαιούχους του χαμηλότερου τέλους, καθώς δεν έχει καταστεί σαφές ποιοι φορολογούμενοι – καταναλωτές θεωρούνται ως ασθενέστερες ομάδες αλλά και ποια θα είναι η διαδικασία ώστε οι άνεργοι να λάβουν μειωμένο τέλος.

Πράγματι υπάρχουν αρκετά ζητήματα που θα πρέπει να ξεκαθαριστούν και αυτό γίνεται σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Το βέβαιο είναι ότι το μέτρο πλήττει την επιχείρηση, αναφέρει στο Capital.gr στέλεχος της επιχείρησης.

Δόσεις

Ένα ακόμη σοβαρότατο θέμα που έχει ανακύψει αφορά στη δυνατότητα διακανονισμών. Υπάρχουν συνεπείς πελάτες της ΔΕΗ που το τελευταίο διάστημα λόγω κρίσης αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους και έχουν ζητήσει διακανονισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακανονισμοί αυτοί έχουν γίνει δεκτοί. Ωστόσο με την επιβολή της εισφοράς, οι ίδιοι πελάτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν ένα λογαριασμό ρεύματος της τάξης των 80 ευρώ θα κληθούν να καταβάλουν δόσεις των 300 έως 450 ευρώ, χωρίς δυνατότητα διακανονισμού.

Βεβαίως τα παραδείγματα αυτά, δείχνουν ότι δεν είναι εύκολο να στηθεί μέσα σε λίγες μέρες ένας μηχανισμός είσπραξης ενός τέλους, το ύψος του οποίου θα ξεπεράσει το τζίρο της ΔΕΗ και θα πρέπει να εισπραχθεί σε μόλις έξι δόσεις. Το μεγάλο πρόβλημα για τη ΔΕΗ πάντως είναι ότι δημιουργούνται σοβαρά θέματα σε επιχειρησιακό επίπεδο και καθίσταται προβληματική ακόμη και η λειτουργία της επιχείρησης. Έστω και εάν η διοίκηση δηλώνει σε όλους τους τόνους και προς πάσα κατεύθυνση ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης και οι νόμοι θα εφαρμοστούν στο ακέραιο...


www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.