Τιμη Νι

Παρέχεται από το Investing.com

ΚΡΥΦΤΟΥΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ



Ρεπορτάζ : Πάνος Σώκος
(από την Ελευθεροτυπία)
Κρυφτούλι με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με κούρεμα κατά 50% εντός του ευρώ, παίζεται τις τελευταίες ημέρες μετά τις... 
πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι είναι ένα από τα σενάρια που αφορούν την Ελλάδα και εξετάζονται.
Βενιζέλος, Λαγκάρντ, Τόμσεν
Οι σχετικές συζητήσεις ξαναφουντώνουν εντός και κυρίως εκτός της χώρας, μόλις ένα 24ωρο πριν από τη συνάντηση που θα έχει την Κυριακή στην Ουάσιγκτον ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ε. Βενιζέλος με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν. Το θέμα αναμένεται να είναι στην ατζέντα της συζήτησης. «Το ΔΝΤ έχει κάποιες σκέψεις, τις οποίες και θα συζητήσουμε το Σαββατοκύριακο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει ποιες είναι αυτές. Ο ίδιος πάντως χθες, με δήλωσή του, επιχείρησε να διαψεύσει αυτή την προοπτική της αναδιάρθρωσης, λέγοντας ότι για την κυβέρνηση υπάρχει μόνο η υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.

Στο μεταξύ, την Τρίτη και ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Γερμανία και θα συναντηθεί με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Το σχέδιο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με «κούρεμα 50%» (πρόκειται επί της ουσίας για τη λεγόμενη συντεταγμένη χρεοκοπία) ήταν η βασική λύση που προωθούσε η Γερμανία και ειδικά ο υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε πριν από την 21η Ιουλίου και το οποίο παρέμεινε τελικά σε «εφεδρεία», καθώς επετεύχθη η συμφωνία της συνόδου κορυφής. Η Γερμανία το είχε συζητήσει με το Διεθνή Χρηματοπιστωτικό Οργανισμό, ενώ το είχε αντικρούσει και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Στην Ευρώπη εξακολουθεί αυτή η προοπτική να είναι θέμα συζήτησης παρά τις επίσημες διαψεύσεις κονοτικών αξιωματούχων και ηγετών χωρών-μελών. Επίσης, υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ακόμη και στην περίπτωση που η Αθήνα χρεοκοπήσει, τάχθηκε ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Μάιστερ. «Μια συντεταγμένη πτώχευση σημαίνει ότι η χώρα, η οποία προβαίνει σε αυτή, συνεχίζει να είναι μέλος της ευρωζώνης και είναι υποχρεωμένη να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της», γράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung».

Η σχετική συζήτηση φούντωσε στην Ελλάδα μετά τις πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ την Πέμπτη ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα αφήνοντας να εννοηθεί ότι ακόμα κι αν η Ελλάδα εφαρμόσει όλα όσα ζητάει η τρόικα, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποφύγει στο τέλος το κούρεμα του χρέους.

Οι πληροφορίες λένε ότι στη συνεδρίαση του ΚΤΕ ο κ. Βενιζέλος πρόβαλε ως τη μόνη λύση για την Ελλάδα την υλοποίηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου κι αυτό, όπως είπε, είναι το καλό σενάριο. Το κακό σενάριο είπε ότι είναι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία κι όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει και σενάριο αναδιάρθρωσης του χρέους υπογράμμισε ότι «υπάρχουν και αυτές οι σκέψεις, ούτως ώστε να πάμε σε μια καλύτερη αντιμετώπιση του χρέους, αλλά αυτό όμως δεν μπορούμε να φαινόμαστε ότι το ζητάμε εμείς».

Πάντως, ο κ. Βενιζέλος με χθεσινή του δήλωση επιχείρησε να διαψεύσει τις πληροφορίες αυτές για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους.

«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την ευρωζώνη, αλλά και για την ίδια την Ελλάδα», είπε και τόνισε:

«Ολες οι άλλες συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας, αλλά και όλων των κρατών-μελών της ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους από φέτος έως και το 2014. Προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την ευρωζώνη και με το διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Για το θέμα της αναδιάρθρωσης ρωτήθηκε εμμέσως πλην σαφώς και ο πρωθυπουργός χθες από βουλευτές της Πελοποννήσου και της Δ. Ελλάδας που δέχτηκε στο γραφείο του.

«Υπάρχει κάποιο άλλο σενάριο που εξετάζεται;» ρώτησαν οι βουλευτές και ο πρωθυπουργός απάντησε: «Οχι. Εμείς θέλουμε να υλοποιηθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου και να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Δύο χρόνια οι πολίτες βλέπουν μέτρα και όχι προοπτική, αλλά εμείς θα του δώσουμε ελπίδα και την άνοιξη θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα».

Αίσθηση προκάλεσε στο μεταξύ η χθεσινή παρέμβαση του πρωθυπουργού. Σε συνομιλία του με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα σενάρια περί χρεοκοπίας, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο πώς λέγονται κάποια πράγματα. Αλλο είναι η «ασύντακτη» χρεοκοπία, ανέφερε, και άλλο η αντιμετώπιση του προβλήματος του χρέους μέσω του PSI (ανταλλαγή ομολόγων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να μην υπάρχουν μηνύματα υβριστικού περιεχομένου.